Zoé

Betekenis Zoé

Leven
Meer informatie

Geslacht

Zoé wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Zoé is Grieks

Naamsopbouw

Zoé is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter Z en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 1 medeklinker (z).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Zoé maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Zoé

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Zoé is een prachtige, korte meisjesnaam. De naam Zoé (en ook Zoë en Zoey) komt uit het Grieks en betekent 'Leven". De geschiedenis van Zoé begint in de derde eeuw toen de Alexandrijnse joden Eva, wat 'leven' betekent, vertaalden naar het Griekse equivalent Zoe. Zoé was al in gebruik in de Romeinse klassieke periode en was populair bij de vroege christenen, die hem de hoop op het eeuwige leven schonken, maar hij migreerde pas in het midden van de negentiende eeuw naar de Westerse wereld. Hetzelfde geldt voor de alternatieve spellingen Zoey, Zoie en Zooey. In Nederland en België is Zoé wel meer speciaal dan Zoë. Er zijn ongeveer 9000 mensen die Zoë heten. Een heel paar hiervan zijn jongen. Ongeveer 200 meisjes/vrouwen hebben de naam Zoé gekregen. Alle andere vormen (ook bijvoorbeeld Zoëy , Zoéy , Zöey en Zoêy) van de naam komen minder voor. In Frankrijk is het juist andersom. Daar is Zoé duidelijk meer populair. Zoé, en alle spellingsvarianten, is momenteel hot over de hele wereld, populair in landen van Schotland tot Spanje, Frankrijk tot Nieuw-Zeeland. Er zijn dan ook diverse bekende dragers van de naam (en varianten), in de echte wereld, en ook als personage. Zoé Victoire Talon bijvoorbeeld, was een intieme vriend en vertrouwelinge van Louis XVIII van Frankrijk, en was zijn maîtresse-en-titre. Zoe Washbourne was een sterke krijger in de sci-fi-show Firefly, Zoë Hart de vrouwelijke hoofdrol in Hart of Dixie, Zoe Barnes een journaliste in House of Cards, en kinderen herkennen Zoë misschien van Sesamstraat. In Nederland kennen we Zoë Vialet (fotomodel) en in België Zoë Genot (politica). De naam is ook bekend als achternaam, denk bijvoorbeeld aan Eddy Zoëy, pseudoniem van Frederik (Eddy) Morsink (Nederlands televisie- en radiomaker en muzikant. Hij werkte onder andere voor BNN en RTL).

Beroemdheden met de naam Zoé

Flore Zoé
Kunstenaar

Flore Zoé is een beeldende kunst- en modefotograaf uit Nederland. Haar serie 'ART meets FASHION' is over de hele wereld vertoond en was recentelijk te zien tijdens de New York Fashion Week 2010 en de Paris Fashion Week.

Zoë Saldana
Actrice

Zoë Saldana (Passaic (New Jersey), 19 juni 1978) is een Amerikaans actrice. Haar naam wordt op de titelrol op verschillende manieren geschreven: als Zoë Saldana, Zoe Saldana, Zoë Saldaña en Zoe Saldaña. Haar volledige naam is Zoë Yadira Zaldaña Nazario.

Zoë Saldana
Actrice

Boeken met de naam Zoé

Zoë zie je niet
Auteur: Fiona Woodcock

Mooi kinderboek uit 2017. Zoë en haar vrienden spelen dolgraag verstoppertje. Alleen is Zoë altijd de winnaar. Ze kan het niet helpen, ze is gewoon te goed! Maar soms is het niet zo leuk als niemand je ziet. En dus moet Zoë een plannetje bedenken ... Een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over talenten. Voor kleine speurneuzen vanaf 4 jaar.

Zoé en Theo gaan picknicken
Auteur: Marc Vanensis

Leuk en verrassend kinderboek over Zoé en Theo die avonturen beleven. Heel de familie gaat picknicken op het lievelingsplekje van papa. Zoé en Theo haasten zich, ze hebben honger. De weg zit vol hindernissen en het is een hele karwei om er te geraken. En is het gekozen plekje wel zo rustig?

Liedjes met de naam Zoé

Zoé
Artiest: Band Zoé

Zoé is een Grammy Award en Latin Grammy Award-winnende Mexicaanse rockband. De band werd aanvankelijk opgericht in Mexico-Stad in 1994, hoewel het ledental zich in 1997 begon te stabiliseren. De band heeft succes geboekt in Mexico en de meeste Spaanssprekende landen met albums als Rocanlover, Memo Rex Commander y el Corazón Atómico de la Vía Láctea en Reptilectric .

Films met de naam Zoé

Zoe (2018)

Zoe is een Netflix serie. De film wordt geregiseerd door Drake Doremus heeft in de hoofdrollen Ewan McGregor, Léa Seydoux, Christina Aguilera, Theo James, Rashida Jones, Miranda Otto en Matthew Gray Gubler. Het leven van een vrouw die werkt in een hypermodern relatie-onderzoekslab, staat op z'n kop wanneer ze valt voor een wetenschapper die synthetische partners ontwikkelt.

Namen die lijken op Zoé

  -   Noë   -   Noé   -   Zoey   -   Zora

Hoe spel ik de naam Zoé?

Internationaal alfabet

  • Z Zürich
  • O Oslo
  • E Edison

Nederlands alfabet

  • Z Zeynep
  • O Omar
  • E Eva

NAVO-alfabet

  • Z Zulu
  • O Oscar
  • E Echo

Zo spel je Zoé met gebarentaal.

gebarentaal letter z
gebarentaal letter o
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Zoé in braille

z
o
e

Zo sein je Zoé in morsecode

— · — —
— — —
·

Zo sein je Zoé met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter z
nautische vlag letter o
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Zoe bekijken?

Top 9 meisjesnamen met een Z

Top 10 meisjesnamen met 3 letters