Van deze kraambezoek tips wordt kraamvisite extra leuk!

kraamvisite
14 februari 2022

Wauw, je bent trotse ouder geworden van een prachtig kindje! Natrlijk ben je helemaal verliefd op je kleine dropje, maar dat geldt ook voor jullie familie en vrienden. Die staan in de startblokken om jullie baby voor het eerst te zien. Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n kraambezoek moment? En hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen leuk blijft? Wij verzamelden voor kersverse ouders én gasten de beste tips voor een soepele kraamvisite.

Hoe plan je de kraamvisite?

Als ouder van een pasgeboren kindje zit je natuurlijk helemaal op een roze wolk. Je vormt in die eerste weken echt een eenheid met jullie kleine gezinnetje. En dat magische gevoel is iets om te koesteren. Maar het kan ook heel bijzonder zijn om dit te delen met jullie familie en vrienden. Met deze tips wordt kraamvisite een mooi moment voor iedereen.

Gun jezelf de tijd

Als je net bevallen bent van een prachtige baby kan het idee van kraamvisite nogal overweldigend zijn. Je lichaam is nog aan het bijkomen van de bevalling, je maakt gebroken nachten door en je moet nog wennen aan de nieuwe situatie. De eerste tip is dus om jezelf rustig de tijd te gunnen om te herstellen. Spreek bijvoorbeeld af dat tijdens de eerste dagen alleen jullie ouders en je allerbeste vriendin mogen komen. Vrienden die wat verder van je afstaan mogen na een paar weken op kraamvisite komen. En laat het idee los dat je de perfecte gastvrouw moet zijn. Tijdens de kraamtijd heb je je rust namelijk hard nodig.

Tip: Geef op het geboortekaartje alvast aan op welke dagen en tijden kraamvisite langs kan komen. Ook is het handig om jullie telefoonnummer te vermelden, zo kan kraambezoek van tevoren met jullie afstemmen wanneer en hoe laat ze precies komen.

Spreid je kraamvisite

Wat betreft kraamvisite kun je twee dingen doen. De eerste optie is om het kraambezoek uit te smeren over een aantal weken, waarbij naaste familieleden en vrienden als eerste aan de beurt komen. Het voordeel daarvan is dat jij en je baby minder snel overprikkeld raken en er meer een-op-een aandacht is voor je kindje en jullie nieuwe rol als ouders. De tweede optie is om iedereen tegelijkertijd te laten komen. Dat kan prettig zijn, omdat je er dan in een keer vanaf bent. Maar het kan ook behoorlijk druk zijn. Daarom raden we toch aan om het kraambezoek wat meer te spreiden over een aantal weken. Zo beleef je fijne momenten met kleine groepjes kraamvisite. Laat wel genoeg adempauze over tussen de bezoekjes; dat is fijn voor jezelf en voor je baby.

  • Heb je toch liever iedereen in een keer over de vloer? Dan doe je dat gewoon. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie je goed voelen tijdens de kraamvisite. 

Bereid het kraambezoek niet te veel voor

Je bent kapot. En in de zevende hemel. Maar ook kapot. Je hoeft dus echt niet alles uit de kast te halen om je gasten te vermaken. Laat alles lekker los en geniet vooral van je kleintje. Dit betekent ook dat je geen taart hoeft te bakken of verschillende hapjes hoeft voor te bereiden. Je gasten zijn al dolblij met een rol beschuit en muisjes, en ze willen je graag werk uit handen nemen. Laat je dus heerlijk verwennen door je kraamvisite. Voetjes omhoog, en relax!

Kies voor jezelf

Je hebt gasten uitgenodigd voor kraamvisite, maar op de dag zelf heb je eigenlijk helemaal geen energie. De oplossing: zeg gewoon eerlijk dat het toch niet goed uitkomt. Iedereen begrijpt dat er in die eerste weken als kersverse ouders ontzettend veel verandert. Met de komst van jullie kleine hummeltje staat jullie leven op zijn kop, dus kraamvisite mag best een beetje flexibel zijn. Wil je er toch zeker van zijn dat niemand straks teleurgesteld is? Geef dan van tevoren aan dat de dag en het tijdstip voor kraamvisite nog kan veranderen. Je kraambezoek zal dat vast begrijpen.

Basisregels voor kraamvisite

Zijn vrienden of familieleden ouders geworden? Wat geweldig! Natuurlijk sta je te trappelen om de baby voor het eerst te knuffelen. Maar voor een soepel kraambezoek is het handig om je aan een paar kleine regels te houden. Want kraambezoek ontvangen is natuurlijk superleuk, maar het kost de nieuwe ouders en hun pasgeboren baby ook veel energie. Met deze basisregels voor kraamvisite komt het helemaal goed.

Respecteer de tijd

Kom nooit, maar dan ook nooit onaangekondigd op kraambezoek. Bespreek vooraf een tijd af waarop je komt, en stuur voor de zekerheid nog even een berichtje vlak voordat je gaat. Zo weet je zeker dat de nieuwbakken ouders er klaar voor zijn om de baby te showen. Maar ook tijdens het kraambezoek is het belangrijk om rekening te houden met de tijd. Blijf niet langer dan vooraf besproken is. Zijn daar geen afspraken over gemaakt? Als je een uurtje blijft zit je vaak wel goed. Soms vinden ouders het moeilijk om hun eigen grenzen aan te geven. Het is dus belangrijk om ook de subtielere signalen op te pikken. Begint een van de ouders op te ruimen? Dan weet je dat het tijd is om je bezoek af te ronden.

Neem taken over

We noemden het net al even; de eerste weken van het ouderschap zijn helemaal geweldig, maar óók een slijtageslag. Kersverse ouders worden dus dolgelukkig als je hun wat werk uit handen neemt. Het is altijd goed om eten mee te nemen. En dan niet alleen taart of hapjes, maar juist ook een lekkere, stevige maaltijd. Verder kun je ook kleine taakjes overnemen, zoals koffie zetten voor de andere gasten. Laat de nieuwe ouders dus zoveel mogelijk ontspannen en help hier en daar een handje. De vaatwasser uitruimen, stofzuigen of kleding opvouwen zijn echt taakjes waar ouders blij van worden.

  • Een belangrijke taak van de kraamvisite is het bieden van een luisterend oor. Laat de moeder dus rustig haar verhaal doen en kom niet te snel met advies. Het is fijn als ze haar ervaringen kan delen.

Ideeën voor een kraamvisite cadeau

Het is altijd leuk om een klein presentje mee te nemen als je op kraamvisite gaat. Daarom geven we je nog een aantal toffe cadeau ideeën voor het kraambezoek. Hier maak je ouders en baby helemaal blij mee:

  • Eten. Heel veel eten.
  • Een echte klassieker: de luiertaart!
  • Fijne verzorgingsproducten voor mama en/of papa.
  • Rompertjes zijn altijd welkom. Hiermee help je ouders met hun baby uitzetlijst
  • Maak een boekje of video met persoonlijke felicitaties van vrienden of familie.
  • Laat van het geboortekaartje een mooie poster of tegel maken. Zo hebben de nieuwbakken ouders voor altijd een tastbare herinnering.
  • Geef een waardebon voor het doen van klusjes en schoonmaaktaken. 
  • Regel een mooie newborn fotoshoot.
  • Zijn er grote broertjes of zusjes? Neem dan ook iets leuks voor hen mee. Bijvoorbeeld een voorleesboekje of knutselspullen.

Tip: Online kun je heel makkelijk een verlanglijstje maken. Zo weten je vrienden en familie precies van welke babyspullen je blij wordt én welke cadeautjes je al hebt. Handig!

Kraamvisite: een moment om te koesteren

Met deze tips hopen we dat de kraamvisite soepel en fijn verloopt. Want je zou het bijna vergeten, maar het kraambezoek is vooral een mooi en bijzonder moment. Vrienden en familie zullen zich altijd herinneren hoe het was om de baby voor het eerst in het echt te zien. En voor de kersverse ouders is het prachtig om hun kleine hummeltje te showen aan hun naasten. Zolang iedereen een beetje relaxed is en de verwachtingen niet al te hooggespannen zijn, wordt het vast een mooie herinnering. Behalve voor de baby, maar die heeft altijd de foto’s nog ;).

Gerelateerde blogs

baby-vernoemen
Baby vernoemen: zo werkt dat
Geboortekaartjes 2023
Dit zijn de geboortekaartjes trends van 2024!
Naam bij het gezin
Tips voor een passende naam bij het gezin