Tips voor een passende naam bij het gezin

Naam bij het gezin
22 september 2021

De naam van je eerste kindje verzinnen is eigenlijk best makkelijk. Dat ontdek je zodra je zwanger bent van de tweede of derde. Bij jullie eerste hummeltje keek je vooral naar hoe leuk de naam was, of welke betekenis hij had. Maar bij volgende kindjes komt daar nog een factor bij: past de naam bij die van zijn broertje(s) en/of zusje(s)? Daar helpen we je natuurlijk graag bij. Met onderstaande tips en inspiratie wordt het matchen van een naam bij het gezin kinderspel!

Matching voor- en achternaam

Laten we bij het begin beginnen. Want hoeveel kindjes je ook krijgt, ze hebben allemaal een achternaam nodig. Om schaamnamen te voorkomen is het daarom ook handig een voornaam passend bij de achternaam te kiezen. 

De ultieme tip hiervoor is: kijk naar de combinatie van initialen! Want Kay kan nog zo’n toffe naam bij het gezin zijn, maar met de achternaam Bouter wordt het toch een beetje zielig. Hetzelfde geldt voor Sanne Mae Kelder en Beau Thalen.

👶🏼 Tip: wist je dat je jullie kindje ook de achternaam van mama kunt geven?

Naam bij het gezin: broertjes en zusjes

Dan is het nu tijd voor wat handige richtlijnen voor het kiezen van de ultieme babynaam. En we zijn de beroerdste niet, dus we hebben ook nog wat toffe voorbeelden toegevoegd.

Dubbele voornamen

Kregen eerdere mini’s meerdere voornamen? Dan is het heel mooi om dit voor de nieuwste naam bij het gezin ook door te voeren. Pas hierbij wel op voor dezelfde initialen, want dat kan lastig worden bij het ontvangen van post. Dit zijn wat mooie voorbeelden van dubbele namen.

Bobbi-Lynn
De naam Bobbi is een superstoere naam en betekent ‘schitterend door roem’. Het lieve Lynn maakt de dubbele voornaam weer iets zachter. Deze Engelse naam heeft meerdere betekenissen, waaronder ‘waterval’ en ‘kenner van geheimen. Beide namen zijn unisex.

Ricky-Lee
De naam Lee kun je achter een heleboel namen plakken en daarmee vrijwel altijd een toffe combinatie maken. Het betekent ‘weide’. De combi met Ricky is onwijs stoer. Misschien omdat de naam Ricky staat voor ‘sterk’, wat natuurlijk ook een hele stoere betekenis is.   

Liva-Joy
De betekenissen van Liva en Joy passen per-fect bij elkaar. Liva staat namelijk voor ‘leven’ en Joy betekent ‘vreugde’. De mooiste nieuwe naam bij het gezin, want dit kleine meisje brengt niets anders dan levensvreugde!

Dezelfde stijl in naam bij het gezin

Een eenvoudige manier om de namen binnen jullie gezin te laten matchen, is door dezelfde stijl aan te houden. Kozen jullie eerder voor romantische babynamen zoals Aimee en Dawson? Trek die liefdevolle stijl dan lekker door. Hetzelfde geldt voor namen van een bepaalde oorsprong. Hoe leuk is het als alle mini’s een naam uit Frankrijk, Ierland of Spanje hebben? Het is ook mooi om iedere naam bij het gezin een oorsprong uit een bepaalde geloofsovertuiging te geven. Dit zijn bijvoorbeeld 5 hele mooie Islamitische namen.

  • Nora staat voor ‘Allah is mijn licht’
  • Hakim met de betekenis ‘wijsheid’
  • Yara betekent ‘kleine vlinder’ 🦋
  • Laila staat voor ‘van de nacht’
  • Soufian met de betekenis ‘puurheid’

Eén of meerdere lettergrepen

Vaak heb je onbewust wel een kleine voorkeur voor korte, of langere babynamen. Deze voorkeur kun je nog verder specificeren door te kiezen voor een vast aantal lettergrepen. Hebben eerdere kindjes een naam met één lettergreep? Doe dit dan ook voor de volgende naam bij het gezin. Dit zijn onze favoriete namen met 1, 2, 3 en 4 lettergrepen. 

Lex
Kort, korter, kortst! Met maar 3 letters is Lex een stoere babynaam met slechts één lettergreep. Voor meisjes wordt vaak de variant Lexie gebruikt. Beide namen betekenen ‘de beschermer’.

Teddy
Houden jullie het geslacht van jullie kindje een verrassing? Dan is Teddy een mooie naam voor op jullie lijstje. Teddy is een lieve, knuffelige naam bij het gezin. Maar de betekenis heeft niets met knuffelberen te maken. De naam Teddy staat voor ‘geschenk van God’. Ook prachtig!

Sylvester
Speciaal voor de kerstliefhebbers onder ons. De naam Sylvester is niet alleen heel mooi, maar wordt ook gezien als een naam voor kerstkindjes. Het betekent onder andere ‘van het bos’.

Rozemarijn
De mooie naam Rozemarijn is van Nederlandse komaf. Je kent het natuurlijk van het kruid dat wij maar wat graag op onze aardappeltjes strooien. Maar Rozemarijn betekent ook ‘dauw van de zee’.

Welke naam past bij ons gezin? Hardop testen!

Bij een babynaam kiezen helpt het enorm om de namen van de grote broer of zus en de baby hardop uit te spreken. Gewoon, om te testen of ze echt zo goed bij elkaar passen als jullie denken. Dus check even of niemand je kan horen en zeg het gewoon tien keer achter elkaar. Klinkt het lekker? Dan heb je de perfecte naam gevonden voor je tweede, derde of vierde kindje! Een andere manier om te wennen aan de nieuwe naam bij het gezin is door het op een papiertje te schrijven en deze bijvoorbeeld op de koelkast te plakken. Als je echt al behoorlijk zeker van je zaak bent, kun je natuurlijk ook alvast een gratis proefdruk van een geboortekaartje bestellen.

Bonustips voor het kiezen van een naam bij het gezin

Hopelijk heb je met de tips uit dit artikel antwoord gekregen op de vraag “Welke naam past bij ons gezin?”. Het kiezen van een babynaam is ontzettend leuk, en dat moet natuurlijk ook zo blijven na je eerste mini. Nu kunnen jullie aan de slag en op zoek gaan naar de ultieme voornaam. Neem daarvoor zeker een kijkje bij onze jongensnamen, meisjesnamen en unisex babynamen. En op Facebook en Instagram lichten we ook wekelijks toffe namen en hun betekenissen uit.

Een andere bonustip is om je eens onder te dompelen in babynamen-thema’s waar je misschien niet meteen aan dacht. Deze blogs kunnen je hierbij helpen:

👶🏼 Bijzondere Afrikaanse namen met betekenis
👶🏿 50 namen geïnspireerd op water
👶🏽 Inspiratie voor de leukste namen met een Y

Om ervoor te zorgen dat jullie naam bij het gezin past én geen gekke situaties oplevert, kun je ook ons blog over babynaam valkuilen nog even doorlezen. Better safe than sorry! 

Gerelateerde blogs

Vakantie met baby
Op vakantie met baby: zó doe je dat!
Rare babynamen
Rare babynamen die echt gegeven zijn
Regels voor voornamen
Regels voor voornamen: handig om te weten