koninklijke-babynamen

33 koninklijke babynamen met betekenis

26 april 2019

Elk kindje dat geboren wordt is voor de ouders een prins of prinses. En ook al heb je misschien geen adellijke titel om door te geven, met een koninklijke babynaam krijgt jouw kleintje toch iets majesteitelijks mee! Daarbij hebben alle Europese koningshuizen vorsten met prachtige namen. We geven je daarom 33 koninklijke babynamen met betekenis voor jouw kleine prins, koningin, jonkheer of gravin.

1. Gabriël

Een van de koninklijke babynamen die in verschillende koningshuizen voorkomt is Gabriël. Onder andere de zoon van koning Filip van België en de kleinzoon van koningin Margrethe II van Denemarken dragen deze naam. Gabriël betekent ‘kracht van God’ en is een Bijbelse naam.

2. Willem

Een naam die niet mag ontbreken in dit rijtje is Willem! De eerste koning van Nederland heette Willem en de naam is ook onderdeel van de naam van onze huidige koning Willem-Alexander. Willem betekent ‘standvastige beschermer’.

3. Pippa

Een van de stijlvolle babynamen die hier eigenlijk niet tussen past is Pippa. Pippa, de schoonzus van prins William van het Verenigd Koninkrijk, is zelf namelijk helemaal geen lid van een koningshuis. Wel gaat ze met deze mooie naam door het leven, die ‘vriend van paarden’ betekent. Pippa is afgeleid van Philippa/Philip.

4. Zaria

Een chique, zeldzame babynaam van ons koningshuis is Zaria. De naam betekent ‘bloeiend, florerend’ en komt uit het Arabisch. Wist je trouwens dat Zaria het petekind en ook nichtje is van koning Willem-Alexander?

5. Julia

Julia is een verkorte versie van de oude, koninklijke naam Juliana. Juliana was natuurlijk onze koningin van 1948 tot 1980 en ze is de moeder van prinses Beatrix. Julia betekent ‘de jongeling, gewijd aan Jupiter’ en staat ondertussen al een paar jaar in de top 10 populairste babynamen.

6. Magnus

Ben je op zoek naar stoere koninklijke babynamen uit Europa? Dan is de naam Magnus misschien wel iets voor jou. De naam behoort onder andere toe aan de Noorse kroonprins Haakon Magnus en het betekent ‘grote’. Dat past goed bij een koning in spe, toch?

7. Margriet

Een mooie koninklijke babynaam is Margriet. Margriet is een Nederlandse prinses en een dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Margriet verwijst natuurlijk naar de bloem, maar de naam betekent ook ‘parel, kind van het licht’.

8. Emma

Emma is een oude koninklijke babynaam die al een paar eeuwen voorkomt in ons koningshuis. Zo heette de tweede vrouw van koning Willem III Emma. Emma betekent ‘ambitieus, sterk’ en komt ook nu nog voor in onze top 10 populairste babynamen.

9. Philip

Overweeg je om Philip als babynaam te kiezen? Philip is een prachtige koninklijke babynaam die ‘vriend van paarden’ betekent. Meerdere royals in Europa heten Philip of een variatie hierop, zoals koning Filip van België en koning Felipe van Spanje.

10. Emmanuel

De derde naam van prins Bernhard, een neef van koning Willem-Alexander, is Emmanuel. Emmanuel betekent ‘God is met ons’ en is ook een Bijbelse naam. Een naam die hiervan afgeleid is en vaker voorkomt, is Manuel.

11. Rania

De ouders van koningin Rania van Jordanië wisten voor haar geboorte blijkbaar al dat Rania koningin zou worden. Haar naam betekent namelijk ‘koningin, puur’! Een andere naam met koningin in de betekenis is Rianne.

12. Carl

Ben je op zoek naar een korte koninklijke babynaam? Denk dan eens aan de naam Carl. Deze babynaam uit het koningshuis van onder andere Denemarken en Zweden betekent ‘vrij man’.

13. Sophie

De eerste vrouw van koning Willem III had de nu zo populaire naam Sophie! De naam betekent ‘(levens)wijsheid’ en voor veel vorsten is dit een van hun vele namen.

14. Victoria

De kroonprinses van Zweden heeft een prachtige naam die goed past bij haar aankomende functie. Victoria betekent namelijk ‘overwinnaar’. Prinses Victoria is de dochter van koning Karel XVI Gustaf en koningin Sylvia.

15. Floris

De naam Floris betekent ‘bloeiend, in aanzien’ en hoort bij de Nederlandse prins Floris. Prins Floris is de zoon van Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

16. Leonore

Zoek je een mooie koninklijke meisjesnaam? Overweeg dan de naam Leonore eens, die ‘God is mijn licht’ betekent. Leonore is de dochter van de Nederlandse prins Constantijn.

17. William

De kleinzoon van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk heet William, wat ‘wilskrachtige beschermer’ betekent. Prins William is tweede in lijn van de Britse troonopvolging.

18. Jutta

Een van de bijzondere koninklijke babynamen in dit rijtje is Jutta. Jutta was in de 13e eeuw koningin-gemalin van Denemarken. Het betekent ‘uit Judea’ en is oorspronkelijk een Duitse naam.

19. Bruno

Bruno was een van de 106 namen van Alfonso de Borbón y Borbón. Dit was een Spanjaard die zijn hertogstitel niet wilde aannemen. Babynaam Bruno betekent ‘pantser’ maar ook ‘beer’ en is een stoere jongensnaam.

20. Louis

De jongste zoon van prins William van het Verenigd Koninkrijk heet Louis. Louis betekent ‘beroemde strijder’ maar is ook een van de oudste koninklijke namen van het Verenigd Koninkrijk.

21. Ines

De koninklijke babynaam Ines is een van de namen van de Nederlandse prinses Ariane. De naam betekent ‘puur, heilig’. Met deze naam is Ariane vernoemd naar het jongste zusje van koningin Máxima.

22. James

Een van de populaire koninklijke babynamen van nu is het koninklijke James, die ‘hij zal beschermen’ betekent. Deze naam komt van lord James, een kleinzoon van koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk.

23. Mette

De naam Mette is afgeleid van Mette-Marit, de vrouw van de kroonprins van Zweden. Mette betekent ‘kind van het licht, dochter van de zee’ en het is ook een Friese meisjesnaam. De naam Marit betekent trouwens ‘parel’.

24. Luana

Een van de nichtjes van koning Willem-Alexander draagt de bijzondere naam Luana. Luana betekent ‘genot, voldaan’. De ouders van Luana zijn de Nederlandse prinses Mabel en haar overleden man prins Friso.

25. Felix

Een mooie koninklijke naam uit Europa is Felix, dat ‘geluk brengend, vruchtbaar’ betekent. Felix is de kleinzoon van de Deense koningin Margrethe II.

26. Rachel

De eerste naam van Meghan Markle, de vrouw van prins Harry van het Verenigd Koninkrijk is Rachel. De naam betekent ‘lammetje’. Meghan was tot 2017 actrice in de serie Suits en ze speelde ook de rol van Rachel.

27. David

De babynaam David is een koninklijke naam die in meerdere koningshuizen in Europa voorkomt. David betekent ‘lieveling, vriend’ en is ook een Bijbelse naam.

28. Carmen

De naam Carmen is een van de namen van de Nederlandse kroonprinses Amalia. Ze is hiermee vernoemd naar haar oma, de moeder van koningin Máxima. Carmen betekent ‘goud, zoet, boomgaard’.

29. Mia

Een koninklijke babynaam die in veel landen populair is, is Mia. Mia betekent ‘zee, bitterheid’ en deze naam behoort onder andere toe aan een kleindochter van koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk.

30. Daniel

De man van de Zweedse kroonprinses Victoria heet Daniel, wat ‘mijn rechter is God’ betekent. Leuk feitje: prins Daniel was voor zijn huwelijk met prinses Victoria ook gewoon eigenaar van een sportschool.

31. Alexander

De babynaam Alexander mag ook niet ontbreken in dit rijtje met koninklijke babynamen. Onze eigen koning heet namelijk Willem-Alexander! Alexander betekent ‘de beschermer’ en komt in verschillende koningshuizen voor.

32. Louise

Op zoek naar een chique babynaam? De tweede vrouw van keizer Napoleon heette Marie Louise. Louise betekent ‘beroemde strijder’. De hele naam, Marie Louise, kun je trouwens ook afkorten naar Marilou of Milou.

33. Frederik

Wist je dat het in Denemarken traditie is dat mannelijke troonopvolgers om en om de koninklijke babynamen Christian en Frederik krijgen? Koningin Margrethe II heeft haar zoon, die kroonprins is, daarom Frederik (‘machtige beschermer’) genoemd. Op zijn beurt heeft kroonprins Frederik de naam Christian (‘gezalfde’) aan zijn zoon gegeven.