25 x puzzelen met mooie naam anagrammen

Naam anagrammen
14 mei 2020

We horen je denken: “Wat zijn anagrammen?” Maar dat gaan we je in dit artikel natuurlijk haarfijn uitleggen. Wat we al wel kunnen verklappen is dat anagram namen hartstikke tof zijn. Want wanneer iemand vraagt naar de betekenis van je naam, heb je altijd een origineel verhaal. Lees snel verder en ontdek de 25 leukste naam anagrammen voor baby’s.

Wat zijn anagrammen?

Anagrammen zijn een of meerdere woorden die je maakt met de letters van een bestaand woord. De volgorde van de letters maakt hierin niets uit. Zo is ‘Arnhem’ een anagram van ‘Herman’. Maar ‘ons geld is op’ is ook een anagram van ‘de oplossing’. Het oplossen van anagrammen wordt ook wel letterkeer genoemd. Dit is een populaire puzzelvorm onder woordpuzzelaars.

Maar naast woorden en zinnen, kun je ook anagrammen van namen maken. Wij verzamelden speciaal voor jou de allerleukste naam anagrammen voor jongens, meisjes en beiden!

De mooiste naam anagrammen voor meisjes

Ben jij in verwachting van een meisje? Dan zijn deze naam anagrammen misschien wel de ultieme inspiratie voor jouw babynaam.

Roan / Nora
Wanneer de kans groot is dat jullie dochter rode haartjes krijgt, is Roan een leuke babynaam. Roan betekent namelijk ‘kleine rode’. Van dezelfde vier letters maak je Nora. Een Arabische naam met meerdere betekenissen, maar de mooiste is ‘licht’.

Senna / Sanne
Senna is een prachtige unisex naam. Maar dat is pas sinds de 21e eeuw het geval. Daarvoor heette eigenlijk alleen meisjes Senna. De naam Sanne daarentegen wordt al sinds 1978 jaarlijks meer dan 200 keer aan alleen meisjes gegeven. Sanne is een Bijbelse meisjesnaam en betekent ‘lelie’.

Elynn / Lynne
Ben jij op zoek naar een zeldzame babynaam voor jullie meisje? Dan is Elynn het overwegen zeker waard. Namen die eindigen op dubbel N zijn nog vrij uniek in Nederland. Zo werd de naam in 2019 maar 32 keer gegeven. Wanneer je de letters husselt kun je hier Lynne van maken. Meisjesnamen die eindigen op E hebben iets liefs en zachts.

Diana / Nadia
Wanneer jij aan het gerommel in je buik al voelt dat jullie dochter een pittige tante wordt, is Diana zeker een geschikte naam. De meisjesnaam Diana betekent namelijk ‘godin van de jacht’. Dat belooft een avontuurlijk meisje te worden. Nadia, de anagram naam van Diana, heeft een veel zachtere betekenis. Nadia is een Arabische naam en betekent ‘gevoelig’.

Fee / Eef
De betekenis van Fee spreekt wel een beetje voor zichzelf. Wij zien meteen een dromerig meisje met mooie lange haartjes voor ons. Echt een meisjes-meisje. Eef is door de korte, krachtige klank direct wat stoerder. En redelijk uniek ook! Want de afgelopen 10 jaar werd deze naam nooit meer dan 50 keer gegeven.

Anne / Nena
Wat betreft genderneutrale namen is Anne veruit het interessants. Tot 1950 werd de naam enkel aan jongens gegeven. De 10 jaar die daarop volgden maakten Anne een unisex naam. Maar vanaf 1960 zijn er nog maar weinig jongens geboren met de naam Anne. De naam anagram Nena wordt echt gezien als meisjesnaam. Het heeft een Bijbelse oorsprong en betekent ‘Vrouw uit Magdala’.

Iefke / Fieke
Op zoek naar een naam van Nederlandse bodem? Dan is Iefke superleuk! Iefke is de Nederlandse variant van het Franse Yfke, wat ‘taxusboom’ betekent. Qua naam anagrammen kun je ook je lol op. Want Fieke is ook heel tof. En je hoeft niet bang te zijn voor naamgenootjes in de klas, want de naam Fieke komt weinig voor in Nederland.

Lies / Ilse
Nog zo’n Hollandse babynaam; Lies! Deze korte meisjesnaam is een afkorting van Marlies. Dit is een Bijbelse naam en betekent ‘zee’. Extra leuk voor kindjes die opgroeien langs de kust. Wanneer je letterkeer speelt kun je ook de naam Ilse maken. Ilse is een Bijbelse babynaam en betekent ‘God is mijn eed’.

Armina / Marian
Meisjesnamen met A als laatste letter hebben iets liefs. En bij Armina geldt dat dubbelop. Deze van oorsprong Engelse naam betekent namelijk ‘liefhebben’. De naam Marian (afgekort van Marianne) is al jaren een favoriet. Al sinds 1937 worden jaarlijks meer dan 100 Mariannes geboren.

Claire / Carlie
Wij zijn allemaal onwijs fan van Chateau Meiland. En als jij net zo’n fangirl bent als wij, ken je de naam Claire als geen ander. Wist je dat de naam Claire afkomstig is uit het Latijn en ‘glanzend’ betekent? De zachte klank van Claire contrasteert met het stoerdere Carlie. Deze anagram naam wordt vaak geschreven als Carly. Maar met -ie op het eind maak je hem net even anders.

Toffe jongensnaam anagrammen

De anagram babynamen voor meisjes waren prachtig. Maar voor jongens zijn er ook veel leuke opties. Ga jij voor stoer, klassiek, internationaal of een beetje funky?

Wolf / Flow
Dieren namen voor baby’s zijn een aantal jaar hartstikke trendy. Toch geven maar weinig Nederlanders hun zoon de naam Wolf. Snappen wij niets van, want het is een superstoere jongensnaam. Zo ook de naam anagram Flow. Een tikkeltje Amerikaans, maar wel tof en origineel.

Donny / Dyonn
Verwacht jij grootse dingen van jullie zoon? Dan is Donny misschien wel de perfecte jongensnaam voor hem. Donny betekent namelijk ‘wereldheerser’. Veel grootser dan dat wordt het natuurlijk niet. Wanneer je letters mixt krijg je Dyonn. Een vlotte afkorting van Dionysos, de Griekse god van de wijn.

Joran / Jarno
Scandinavische babynamen zijn nog niet eerder in dit rijtje voorbij gekomen. Maar daar komt verandering in met Joran. Joran is afgeleid van het Zweedse Jӧran, wat ‘landbouwer’ betekent. De anagram jongensnaam Jarno is ook Scandinavisch. Deze naam komt uit Finland en is een vervoeging van Jeremiah. Jarno betekent ‘God voorziet en maakt beter’.

Mika / Maik
Wanneer je voorkeur hebt voor Bijbelse babynamen, is Mika een prachtige optie. Mika betekent namelijk ‘wie is als God?’. Wat bijzonder is, is dat de anagram Maik dezelfde betekenis heeft. Dat is tot zover nog niet eerder in ons lijstje voorgekomen.

Jermain / Jean Remi
Krijgt het jongetje in jullie buik straks een grote broer? Dan is Jermain de allermooiste babynaam voor jullie mini. Jermain betekent namelijk letterlijk ‘broer’. Wanneer je gek bent op meerdere voornamen is anagram Jean Remi ook zeker het overwegen waard. De Franse klanken maken deze naam chic en bijzonder.

Ivar / Ravi
Babynamen uit de jaren 90 maken een comeback. Zo ook Ivar. Deze naam steeg aan het eind van de nineties in populariteit. Wanneer je de naam husselt krijg je Ravi. Ravi is een onwijs stoere Aziatische naam en betekent ‘zon’. De perfecte naam voor kindjes die in de zomer geboren worden.

Tijs / Jits
Babynamen met één lettergreep zijn al jaren populair. Zo ook Tijs, de Bijbelse naam die ‘geschenk van God’ betekent. Dit past natuurlijk prachtig bij nieuw babygeluk. Jits is een echte Friese jongensnaam. Fun fact: in België wordt de naam Jits voornamelijk aan meisjes gegeven.

Omar / Amor
Arabische babynamen hebben vaak de mooiste betekenissen. Zo ook Omar, met maar liefst 4 prachtige betekenissen: ‘bloei’, ‘lang leven’, ‘eerste zoon’ en ‘door zijn erfgoed beroemd’. Maar wanneer je de letters van Omar mixt en de naam Amor maakt, heb je toch wel de mooiste betekenis. Amor is namelijk het Spaanse woord voor ‘liefde’.

Ayden / Daney
Heb jij een voorgevoel dat je in verwachting bent van een temperamentvolle mini? Dan is Ayden de perfecte babynaam. Ayden is een Ierse naam en betekent ‘klein vuur’. Heel toepasselijk! Naam anagram Daney komt uit het Engels en betekent ‘uit Denemarken’. Wat natuurlijk vooral een supertoffe betekenis is voor kindjes met (voor)ouders uit Denemarken.

Lewis / Wesli
Papa’s die dol zijn op Formule 1 springen vast een gat in de lucht als je deze naam op jullie namenlijstje zet. Met Lewis Hamilton als naamgenoot ben je natuurlijk bij voorbaat al the coolest kid in town. De betekenis van Lewis is ook heel toepasselijk, namelijk ‘strijder om de buit’. Wanneer je de letters van Lewis mixt krijg je Wesli. Een unieke schrijfwijze op het bekende Wesley, wat ‘westelijk einde’ betekent.

Naam anagrammen voor broer en zus

Dit rijtje namen is speciaal voor tweelingen en andere broer-zusduo’s. Want met dezelfde letters kun je soms een hele toffe jongens- en meisjesnaam maken.

Ali & Lia
Hou jij van korte, krachtige namen? Dan zijn Ali en de anagram naam voor meisjes Lia perfect voor jullie kids. Ali is een Arabische babynaam en betekent ‘verheven’. De betekenis van Lia is dan weer een stukje bescheidener. Deze Italiaanse naam voor baby’s betekent ‘ingetogen’. Perfect in balans, toch?

Daniel & Alinde
Daniël was een van de vier profeten uit het Oude Testament. Dat maakt Daniel, met of zonder trema op de e, dus een Bijbelse naam. De betekenis is ‘mijn rechter is God’. Alinde is een Germaanse naam. Wist je dat het gros van de Nederlandse babynamen stammen uit het Germaans? Het betekent ‘edele heerser’.

Rayan & Ranya
Ranya en Rayan zijn beide Arabische namen. Rayan betekent ‘weelderig’ of ‘van water voorzien’ en steeg na 2005 ineens gigantisch in populariteit. Ranya heeft ook twee prachtige betekenissen, namelijk ‘koningin’ en ‘puur’.

Keano & Anoek
Keek jij vroeger ook naar het realityprogramma van de familie Pfaff? Als dat het geval is spreek jij de naam Keano in je hoofd vast ook uit met een Vlaams accent. Maar de oorsprong van deze naam is heel wat exotischer. Keano is namelijk een Hawaiiaanse jongensnaam en betekent ‘koele bries’. Voor meisjes hebben we qua naam anagrammen Anoek. Deze leuke twist op de klassieke schrijfwijze Anouk geeft de naam net dat beetje extra. Anoek betekent ‘lieflijke’.

Thymen & Mynthe
En over alternatieve schrijfwijzen gesproken; wat vind je van Thymen? De y maakt de naam een tikkeltje mysterieus en hartstikke cool. Thymen (of Thijmen) betekent ‘man van het volk’ en is Germaans. En als je echt geen naamgenootjes voor je dochter wilt, is Mynthe perfect. De afgelopen 10 jaar zijn namelijk nog geen 10 Mynthes geboren.

De koning en koningin van de naam anagrammen

Er zijn twee mensen die we met een gerust hart echte anagramfanaten kunnen noemen. De Belgische Gwenny Blanckaert en haar man Marino Vaneeno verwachten in april 2022 hun twaalfde kindje. Dat is natuurlijk al indrukwekkend genoeg. Maar al deze kiddo’s hebben een naam met dezelfde vier letters. De kindjes heten Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax en Alxe. Hoe denk jij dat het nieuwste gezinslid zal gaan heten? 

Maak de leukste babynamen met woordkunstjes

Naam anagrammen maken met de anagram generator

Zo zie je maar weer dat spelen met letters kan zorgen voor de allerleukste, mooiste en meest originele babynamen. Ben je benieuwd of je van jouw eigen naam ook een anagram kunt maken? Dat kan met de anagram generator van Mijn Woordenboek. Maar er zijn meerdere manieren om tot nieuwe babynaaminspiratie te komen.

Palindroom namen

Heb je je bijvoorbeeld wel eens verdiept in palindroom namen? Dat zijn namen die je van voor naar achteren en van achter naar voren kunt lezen. Dat klinkt best ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Wij schreven hier een artikel over en zochten de leukste palindroom babynamen voor je op.

Zelf namen verzinnen

Maar je kunt ook zelf aan de slag en op zoek gaan naar die ene unieke babynaam. Begin bijvoorbeeld met de klinkers die je mooi vindt en voeg hier vervolgens om en om een medeklinker aan toe. Of pak de naam die bovenaan jullie lijstje stond en experimenteer met andere schrijfwijzen. Wie weet, ontdekken jullie de nieuwe populairste naam van de komende jaren!

Gerelateerde blogs

Namen met X
De mooiste namen met een X
Jongensnamen 4 letters
44 hippe jongensnamen met 4 letters
Jongensnamen 2 lettergrepen
30 meisjes- en jongensnamen met 2 lettergrepen