Babynaam kiezen: wanneer doe je dat?

babynaam-kiezen
18 november 2018

Wanneer aanstaande ouders hun definitieve babynaam kiezen, verschilt enorm per gezin. Veel mensen weten al (lang) voordat ze een baby verwachten hoe hij of zij gaat heten. Sommigen bedenken gedurende de zwangerschap welke naam zij beiden mooi vinden en in sommige situaties wordt de knoop zelfs pas doorgehakt op het moment dat het kindje al geboren is. Wat is nu het beste moment om een naam te kiezen? En waar kun je het beste rekening mee houden?

Babynamen kiezen: voorkom keuzestress

Er zijn zoveel verschillende babynamen dat het lastig kan zijn om dé naam te vinden die jullie als ouders allebei mooi vinden. Proberen jullie zwanger te worden of ben je op dit moment in verwachting? Dan kun je vast beginnen met oriënteren en in grote lijnen bepalen wat voor soort babynaam jullie voorkeur heeft.

In deze fase bepaal je als het ware in grote lijnen welke mooie babynamen bij jullie passen. Vind je een Hollandse naam mooi of houd je meer van wat exotischere namen? Wil je je kindje eventueel naar iemand vernoemen? Gaat je voorkeur uit naar kort en krachtig of vind je het juist mooi als een naam uit meerdere lettergrepen bestaat? De mogelijkheden zijn eindeloos. Schrijf daarom alle namen op die je mooi vindt. Op basis van die lijst kun je nog naar hartelust schrappen, variaties bedenken of namen samenvoegen.

Een babynaam kiezen voor week 24

Er is niet één goed moment om een babynaam te kiezen. Het is wel belangrijk dat je hier tijdig over na begint te denken, zodat je niet op het allerlaatste moment of zelfs na de bevalling nog een keuze hoeft te maken. Na het eerste trimester is de meest kritieke termijn van de zwangerschap voorbij en vanaf de vierentwintigste week van de zwangerschap is een baby levensvatbaar. Mocht jullie kindje onverhoopt te vroeg geboren worden, is het fijn als jullie al een naam bedacht hadden. Op zo’n moment kan jullie kleintje alle liefde en aandacht gebruiken en wil je niet meer hoeven nadenken over een naam.

Babynamen tips

Om naaminspiratie op te doen kun je bijvoorbeeld de namenlijst op deze website checken. Ook kunnen jij en je partner beiden een lijstje maken met de namen die jullie mooi vinden. Vervolgens wisselen jullie van lijstje en strepen jullie op elkaars lijst de namen door die je echt niet mooi vindt. Zo vallen er al veel mogelijkheden af en wie weet staat er wel een supermooie naam op de lijst van je partner, waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Heb je een aantal namen dat kans maakt? Spreek deze namen dan regelmatig hardop uit, inclusief de achternaam die de baby krijgt. Je zult merken dat sommige combinaties lekkerder in het gehoor liggen dan andere. Bekijk bij de kanshebbende namen ook eens welke initialen deze opleveren in combinatie met eventuele doopnamen en de achternaam. Zo voorkom je vreemde lettercombinaties en eigenaardige afkortingen, die je zo op het eerste gezicht misschien niet waren opgevallen.

Deadline voor het kiezen van je babynaam

Wanneer je een kleine selectie namen overhoudt, kun je er ook nog voor kiezen je baby pas een naam te geven nadat je hem of haar hebt gezien. Misschien ziet jullie zoon er echt uit als een Noah of is jullie meisje een echte Sterre. Na de geboorte heb je drie dagen de tijd om aangifte te doen bij het gemeentehuis, dus dan moet je uiterlijk een naam hebben gekozen. Dat moet wel lukken, toch?

Gerelateerde blogs

Tweede naam
Tweede naam kiezen, zó doe je dat!
Zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes: dit kun je verwachten
Regels voor voornamen
Regels voor voornamen: handig om te weten