Logo Babynamen.nl

Blog

Wanneer kies je een babynaam?

Wanneer kies je een babynaam?

Wanneer aanstaande ouders de definitieve beslissing maken over de naam die hun kindje zal gaan krijgen, verschilt enorm per gezin. Veel mensen weten al (lang) voordat ze een baby verwachten hoe hij of zij gaat heten. Sommigen bedenken gedurende de zwangerschap welke naam zij beiden mooi vinden voor de baby en in sommige situaties wordt de knoop zelfs pas doorgehakt op het moment dat het kindje al geboren is. Wat is nu het beste moment om een naam uit te kiezen? En van welke zaken is het handig om op voorhand rekening mee te houden bij het kiezen van de naam?

Een babynaam kiezen, wanneer doe je dat?

Er zijn zoveel verschillende babynamen dat het lastig kan zijn om dé naam te vinden die jullie als ouders allebei mooi vinden. Als jij al wist welke naam jij jouw kindje zou geven voordat je überhaupt zwanger was, dan hoef je hier weinig tijd meer aan te besteden. Mocht je op dit moment zwanger zijn en je weet nog geen naam, dan kun je al direct beginnen met je oriënteren.
Wat spreekt je aan? Vind je een Hollandse naam mooi of houd je meer van wat exotischere namen? Wil je je kindje eventueel naar iemand vernoemen? Gaat je voorkeur uit naar kort en krachtig of vind je het juist mooi als een naam uit meerdere lettergrepen bestaat? De mogelijkheden zijn eindeloos. Doe daarom goed onderzoek tijdens je zwangerschap en schrijf de namen op waarvan je ze mooi vindt. Deze lijst kan je altijd aanpassen, zolang je kindje de naam nog niet officieel draagt.

Lees ook:  De acht leukste namen voor (bijna) kerstkindjes

Er is niet één juist moment

Er is niet één goed moment om een babynaam te kiezen. Het is wel belangrijk dat je hier tijdig over na begint te denken, zodat je niet op het allerlaatste moment of zelfs na de bevalling nog een keuze moet gaan maken. Ook kan het zo zijn dat je kindje te vroeg geboren wordt. Dit hoop je uiteraard niet, maar mocht het toch gebeuren, dan is het wel zo fijn als je kindje een naam heeft. Na het eerste trimester is de meest kritieke termijn van de zwangerschap voorbij en vanaf de vierentwintigste week van de zwangerschap is een baby levensvatbaar. Mocht je baby onverhoopt ter wereld komen na deze vierentwintigste week, dan zullen de artsen alles op alles zetten om de baby in leven te houden en eventuele schade te beperken. Het is dus wel aan te raden, al is het voor je eigen gemoedsrust, om voor week 24 een keuze te hebben gemaakt.

Wat nu als je er niet uitkomt?

Sommige vrouwen weten al direct welke naam ze zullen gaan geven na de geboorte, maar lang niet bij iedereen is het maken van deze keuze zo snel gedaan. Je kind zal immers zijn hele leven met de naam die jij hem of haar toekent, moeten doen. Deze grote beslissing maak je niet zomaar even. Misschien ben je nog geen naam tegengekomen waarvan jij hem perfect vindt. Wellicht hebben jij en je partner een verschillende smaak wanneer het op naamklank of betekenis van de naam aankomt.
Om inspiratie op te doen kun je bijvoorbeeld de namenlijst op deze website checken. Ook kunnen jij en je partner beiden een lijstje maken met de namen die jullie mooi vinden. Vervolgens wisselen jullie van lijstje en strepen jullie op elkaars lijst de namen door die je echt niet mooi vindt. Zo vallen er al veel mogelijkheden af en wie weet staat er wel een supermooie naam op de lijst van je partner, waar je zelf nog niet aan had gedacht. Als jullie ervoor kiezen om van tevoren het geslacht van de baby te weten, dan kun je ook al veel namen wegstrepen. Na de geboorte heb je drie dagen de tijd om aangifte te doen bij het gemeentehuis, dus dan moet je uiterlijk een naam hebben gekozen.

Lees ook:  Verboden babynamen: wat mag wel en wat mag niet?

Tips bij het kiezen van een geschikte naam

Heb je een aantal namen dat kans maakt? Spreek deze namen dan regelmatig hardop uit, inclusief de achternaam die de baby krijgt. Je zult merken dat sommige combinaties lekkerder in het gehoor liggen dan andere. Houd er ook rekening mee dat je kind uiteindelijk volwassen wordt. Met andere woorden; is de naam die je zo leuk vindt voor een jongetje van 50 centimeter nog steeds zo leuk als dat jongetje straks een volwassen man van twee meter is? Bekijk bij de kanshebbende namen ook eens welke initialen deze opleveren in combinatie met eventuele doopnamen en de achternaam. Zo voorkom je vreemde lettercombinaties en eigenaardige afkortingen, die je zo op het eerste gezicht misschien niet waren opgevallen.