Hoe vaak komt mijn naam voor?

Hoe vaak komt mijn naam voor
30 september 2021

Ook jij hebt van je ouders een prachtige voornaam gekregen. Misschien ben je vernoemd naar een familielid of bekend persoon. Of je ouders werden verliefd op de betekenis van je naam. Maar het kan ook nog zijn dat jouw voornaam op dat moment heel populair was. In dat geval heb je misschien veel naamgenootjes van dezelfde leeftijd. Op Babynamen.nl vind je meer informatie over de populariteit van je naam en andere grappige naamfeitjes. Dus als je graag antwoord wilt op de vraag “Hoe vaak komt mijn naam voor?”, raden we je aan gezellig door te lezen. Ook superleuk als je een kleintje verwacht en meer wilt weten over jullie favoriete babynaam.

Hoe vaak komt mijn naam voor: SVB

De populariteit van een naam meten wij door gebruik te maken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze Nederlandse instantie is onder andere verantwoordelijk voor het uitbetalen van de kinderbijslag. Alle kindjes die geboren worden, worden hier dan ook aangemeld. Met die informatie kan de SVB heel snel zien welke babynamen veel gegeven worden. Ook publiceren ze jaarlijks de lijst met populairste babynamen van het jaar. 

Grappig om te weten is dat sinds 2017 de namen die minder dan 50 keer gegeven werden, niet meer gepubliceerd worden. Hier zaten namelijk best veel schaamnamen en andere rare babynamen tussen.

Meest voorkomende namen in Nederland

Misschien hebben je ouders jou wel een tijdloze naam gegeven, die ook nu nog ontzettend populair is. Of is de babynaam die jij en je partner in gedachten hebben wel een favoriet in ons kikkerlandje. Om het zeker te weten (of uit te sluiten) kun je altijd een kijkje nemen bij ons artikel over de populairste babynamen.

Fun fact: de populariteit van namen is soms onwijs afhankelijk van de provincie. De naam Levi was in Gelderland in 2020 de nummer 1 babynaam, maar in Noord-Brabant stond Levi niet eens in de top 10. We schreven eerder al eens een artikel over Zeeuwse namen en Friese babynamen. Superleuk om namen-inspiratie op te doen binnen de verschillende provincies.

Hoe vaak komt mijn naam voor: Babynamen.nl

We hebben net al even uitgelegd waar we de data van voornamen vandaan halen. Maar je wilt natuurlijk liever weten hoe jij zelf kunt ontdekken hoe vaak je naam voorkomt. We nemen je daarom graag mee door onze website en hoe je de leukste feitjes over namen te weten komt.

Je naam zoeken

De eenvoudigste manier om te zien hoe vaak je naam voorkomt, is door je naam op te zoeken in de zoekbalk op de homepage. In sommige gevallen stuurt de zoekbalk je direct naar jouw naampagina. Maar als je bijvoorbeeld Bo heet, krijg je eerst nog allerlei namen te zien waar -bo- in voorkomt. 

Een andere manier om namen te zoeken is door lekker door de lijsten te scrollen. Begin bij jongensnamen, meisjesnamen of unisex namen. Of kies je favoriete letter uit het alfabet. Je kunt ook onze naamzoek-tool gebruiken, waarmee je kunt zoeken op de betekenis, het aantal letters of de oorsprong van een naam.   

👶🏽 Tip: op deze pagina kun je bij ‘Namen ontdekken’ ook op de knop klikken voor een verrassingsnaam. Wie weet is dat wel jullie ultieme babynaam!

‘Hoe vaak komt mijn naam voor’ en andere informatie

Wanneer je de juiste naam hebt gevonden en aangeklikt, beland je op de naampagina. Hier vind je allerlei handige informatie over de naam en natuurlijk het antwoord op dé vraag “Hoe vaak komt mijn naam voor?”. Op deze naampagina vind je ook de volgende info:

  • De betekenis van de naam.
  • De oorsprong of afkomst van de naam.
  • Aan welk geslacht de naam het meest wordt gegeven.
  • De opbouw van de naam (het aantal letters, klinkers en medeklinkers).

Leuke extra feitjes over je naam

Maar dat was nog niet alles. Als je dacht dat je niet nog meer leuke feitjes over je naam kon ontdekken heb je het mis. Want we vertellen je ook welke beroemde naamgenootjes je hebt, hoe je jouw naam kunt seinen in morse code en op welke manier je de naam kunt spellen. 

👶🏿 Wil je weten hoe je naam op een geboortekaartje zou staan? Ook dat vind je terug op de naampagina’s. Maar je kunt ook deze leuke tool van Kaartje2go gebruiken.

Grote kans dat je de vraag “Hoe vaak komt mijn naam voor?” hebt beantwoord met: vaak! Babynamen zijn namelijk net als eten, mode en interieur gevoelig voor trends. En dan kan het zomaar zijn dat je ouders die trends ook lekker gevolgd hebben. Als we kijken naar de huidige babynamen trends zien we onder andere:

Valt jouw naam of de babynaam die jullie in gedachten hadden onder één van deze trends? Geen paniek! Namen worden niet voor niets populair natuurlijk. Vaak zijn dit hele toffe namen met een mooie, bijzondere betekenis. Die kun je dan weer in je zak steken! 

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor updates over nieuwe blogs en leuke naamfeitjes!

Gerelateerde blogs

Populairste namen
De populairste namen van 2023 en hun betekenis!
Populairste babynamen ter wereld
Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!
Zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes: dit kun je verwachten