Lachen, gieren, brullen: 40 grappige schaamnamen!

Schaamnamen
30 maart 2023

Het is bijna 1 april, en dat vraagt om een vrolijk rijtje grappige namen! Want namen kunnen niet alleen lief, stoer en mooi zijn, maar ook hilarisch. Om dat te bewijzen hebben we een aantal dijenkletsers van schaamnamen voor je verzameld. En ben je zelf zwanger van een kleine grappenmaker? Dan zijn deze namen misschien een tikkeltje ongeschikt – maar niet minder geestig! Van Bennie Koekoek tot Jeu Boelen: maak je borst maar nat voor deze 40 grappige namen. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Geen beter vermaak, dan leedvermaak!’

Wat zijn schaamnamen?

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. De één grinnikt van Buddy Boo Rainbow, de ander vindt Belofte een grappige naam, terwijl iemand anders het juist weer uitproest van Janco of Befke. Toch zijn schaamnamen een verhaal apart. Schaamnamen zijn namelijk grappig vanwege de combinatie van de voor- en achternaam, zoals Beau ter Ham. Tegenwoordig noemen we schaamnamen trouwens faamnamen, want soms is een grappige naamcombinatie eigenlijk heel tof, zoals Sonne Straal – hoe leuk!

De Coen en Sander Show

Radio-DJ’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga presenteerden van 2007 tot 2021 jaarlijks een lijstje schaamnamen. Dit onderdeel van hun radioprogramma was ontzettend populair; mensen uit het hele land stuurden met trots hun grappige namen in. De meest gênante, gekste of grappigste naam kreeg de titel ‘Faamnaam van het jaar’. Helaas is de Coen en Sander Show inmiddels gestopt, maar de grappige namen blijven natuurlijk bestaan. We hebben de leukste schaamnamen voor je op een rijtje gezet!

Grappige schaamnamen: de 25 allerleukste!

Tromgeroffel… daar komen ze dan, onze 25 favoriete grappige namen. Er zijn trouwens verschillende soorten schaamnamen. Zo heb je grappige voor- en achternamen die samen een zinnetje vormen, zoals Bennie van Gisteren en Connie Komen. Maar er zijn ook namen die hilarische voorwerpen vormen, zoals Brad Wursten en Anna Nas. Oh, en dan heb je nog grappige namen die naar personen verwijzen, bijvoorbeeld Robin Hoedjes en Nick Simons. Hou je dus vast voor deze hilarische schaamnamen!

Schaamnamen die zinnetjes vormen

Wil Bierman
De naam Wil is absoluut een van de ‘gewilligste’ namen om schaamnamen mee te vormen. Andere grappige namen met Wil zijn bijvoorbeeld Wil Sneller, Wil Krikke en Wil de Gans. Maar Wil Bierman is ook een hilarische topper. Wil betekent trouwens ‘wilskracht’. Waar een Wil is, is dus een weg!

Ferry Brak
We blijven even bij de drankjes, want ook Ferry Brak is wat ons betreft een heerlijke faamnaam. En een gouden duo met Wil Bierman! De betekenissen van Ferry zijn ‘dapper’ en ‘bescherming’. De naam leent zich trouwens heel goed voor faam- en schaamnaamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ferry Kuhlman en Ferry Raar?

Liv Frie
Ook Liv Frie is een geweldige combinatie. De betekenis van deze grappige naam is natuurlijk ‘live free’, oftewel ‘leef vrij’. Deze toffe combinatie is dan ook een absolute faamnaam! Liv betekent trouwens ook echt ‘leven’. Toepasselijk!

Izzy van Gisteren
Ook hippe babynamen kunnen de basis vormen voor een schaamnaam. Zo ook Izzy. Deze stoere unisex naam wordt gelezen als ‘issie’, een vervorming van ‘is hij’. De naam zelf is van Engelse komaf en betekent ‘verlossing door God’.

Mette Bus
Mette Bus is in 2020 door Coen en Sander uitgeroepen tot dé faamnaam van het jaar. En terecht, want de voor- en achternaam maken een heerlijk droge combinatie. De naam Mette is trouwens Scandinavisch en betekent ‘kind van het licht’. Zouden de ouders van Mette Bus vaak met de bus gaan? 

Indy Broekman
Schaamnamen hebben vaak iets schunnigs. Zo ook Indy Broekman. Maar de prachtige genderneutrale naam Indy blijft bijzonder. Indy is een Engelse naam die ‘onafhankelijk’ betekent, maar kan ook afgeleid zijn van de Indiase naam Indra, die ‘god van regen en onweer’ betekent. Cool!

Grappige namen gebaseerd op dingen en voorwerpen

Juul Bak 
Misschien duurt het even voor het kwartje valt, maar Juul Bak is ook een fantastische schaamnaam. Juul kan je namelijk uitspreken als ‘sjuul’, en dan kom je algauw op ‘sjoelbak’! Juul betekent trouwens ‘de jeugdige’. Een vrolijke naam dus!

Chris Mus
Kling klokje klingelingeling… met de naam Chris Mus komen we weer helemaal in de kerstsferen. En dan is Chris ook nog eens afgeleid van Christus, van wie we de geboorte op 25 en 26 december vieren. All I want for Chris Mus, is youuuu!

Sam Bal
Tijd voor een lekker pittig voorbeeld. De naam Sam Bal refereert natuurlijk naar de spicy saus die we graag door onze nasi roeren. Maar wist je ook dat Sam eigenlijk een Bijbelse babynaam is? Sam betekent ‘de naam is God’. 

Ron de Bil
Oh, oh, oh… Ron is een echte topleverancier op het gebied van schaamnamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ron de Knikker en Ron de Koe? De naam Ron is afgeleid van Ronald. Dit is een Germaanse naam die ‘de goede heerser’ betekent. Zo zie je maar weer, niks om je voor te schamen!

Mat Ras
We nemen een Mat, en voegen daar een portie Ras aan toe, en we hebben Mat Ras! Maar eigenlijk is Mat natuurlijk een superstoere én hippe naam. Mat is afgeleid van Mattheus en betekent ‘geschenk van God’. Zou Mat Ras vaak onder de dekens te vinden zijn?

Jack Pot 
Jackpot! De ouders van Jack Pot dachten vast dat deze hilarische naam flink wat geluk op zou leveren. Jack betekent ‘God is genadig’, dus misschien helpt dat ook – je weet het niet! Jack Pot zou trouwens een top trio zijn met Bé Thalen en Ka Ching. Zo win je de loterij wel!

Pim Mol

Het niveau daalt zichtbaar, want een naam als Pim Mol konden we natuurlijk niet negeren. En dat terwijl Pim een heel toffe, korte naam is (maar het gaat natuurlijk niet om de lengte, hè). Pim betekent ‘de standvastige beschermer’. 

Roy Bos
Na al deze hilarische schaamnamen is het tijd om te relaxen met een kopje thee. Wat dacht je van rooibos? Het is gissen naar de lievelingsthee van Roy Bos, maar de naam Roy is in ieder geval wel heel leuk. Deze Keltische naam betekent ‘koning’, ‘sterke beschermer’ en ‘rood’. Die laatste betekenis past dan weer mooi bij Roy de Kool.

Felice Dekens
Als we ons toch met een kopje rooibosthee op de bank nestelen, kunnen we er net zo goed een fleecedekentje bij pakken. Of zelfs meerdere Felice Dekens. Lekker knus! De naam Felice betekent trouwens ‘brengster van geluk en vreugde’. En dat is met deze schaamnaam sowieso al gelukt! 

Stanley Messie
Hij komt regelmatig van pas, een Stanley Messie. Maar de betekenis van Stanley maakt dat messie behoorlijk stomp. De Engelse naam Stanley is namelijk gebaseerd op ‘stane-leah’, een steenachtig veld.

Joyce de Roo-Bot
Bij schaamnamen gaat het zeker niet altijd om een combinatie van de voor- en achternaam. Ook een combinatie van twee achternamen kan hilarisch zijn! Bij Joyce de Roo-Bot is dat ook het geval. Joyce betekent trouwens ‘vreugde’ en ‘blijdschap’. Extra toepasselijk!

Inge Licht
We hebben je heláás verkeerd ingelicht: de naam Inge Licht vormt géén voorwerp, maar een bijvoeglijk naamwoord. Toch vonden we Inge Licht een pareltje van een faamnaam. De betekenissen van Inge zijn ‘bescherming’ en ‘schoon’. Zou Inge Licht daar al over ingelicht zijn?

Schaamnamen op basis van mensen en dieren

Rocky Dool
Gierende gitaren, knallende beats en grommende stemmen: voor een rockidool hoef je niet ver te zoeken, want Rocky Dool is er één in volle glorie – althans, dat moet bijna wel met zo’n naam. De betekenis van Rocky is ook lekker toepasselijk: ‘rots’. Yeah!

Fee Mos
Over rockidolen gesproken, ook Fee Mos past perfect bij de naam hierboven! Het is duidelijk dat de ouders van Fee Mos grootse plannen hadden voor hun kleine meid. Fee is trouwens afgeleid van Felix en betekent ‘gelukkig’, maar de naam verwijst natuurlijk ook naar elfachtige toverfeetjes. Supermooi! Of Fee Mos inmiddels famous is? De vraag stellen is hem beantwoorden!

Dino Saris
Dinosaurussen zijn natuurlijk op en top stoer. Geen wonder dus dat de ouders van Dino Saris op deze naam kwamen! Iets minder goed nieuws: het woord ‘dinosaurus’ is een samentrekking van de Griekse woorden ‘deinos’ en ‘sauros’, die ‘verschrikkelijk’ en ‘hagedis’ betekenen. Maar dat mag de pret niet drukken, want dino’s zijn gewoon ontzettend krachtig!

Piet Saman
Je kan ons er ‘s nachts voor wakker maken hoor: pizza! En daar dachten de ouders van Piet waarschijnlijk net zo over. Hoe grappig zou het zijn als deze man ook daadwerkelijk pizzabakker zou zijn. De naam Piet is afgeleid van Pieter, dat ‘rots’ betekent.

Coos Busters 

Who you gonna call? Coos Busters natuurlijk! Ghostbusters is een filmklassieker uit de jaren 80. Wellicht dat de papa en mama van Coos graag een babynaam uit de 80’s wilden. Ze hebben hier wel hun eigen bijzondere draai aan gegeven. De naam Coos is afgeleid van Jacob en betekent ‘hij zal beschermen’. Een knaller van een Coosnaam!

Lieve Lingen
Ah, je baby is natuurlijk een van de allerliefste lievelingen in je leven. En wordt de achternaam van je kindje Lingen, dan kom je al snel uit op een babynaam als Lieve! Heel begrijpelijk dus dat de ouders van Lieve Lingen op deze schattige naam kwamen. In België is Lieve trouwens een heel gebruikelijke naam 💕

Co de Kraker
Getallenreeksen, morsecodes, onmogelijke wachtwoorden… ze worden in no time ontcijferd door Co de Kraker! Althans, dat moet bijna wel. De betekenis van Co is ‘hij zal beschermen’, dus je wachtwoord is vast veilig. Maar zeker weten doen we het niet!

Grappige namen

Grappige namen in het Engels: shame names

Behalve schaamnamen die in het Nederlands grappig zijn, kennen we ook een hoop Nederlandse namen die in het Engels iets heel anders betekenen. En dat kán in het buitenland natuurlijk lachwekkende situaties opleveren! Maar mocht je een van onderstaande babynamen op het oog hebben: laat je dan vooral niet gek maken. Wij vinden deze namen superleuk!

Loes
We beginnen met een hele normale, Nederlandse naam: Loes! Maar in het Engels lijkt onze uitspraak op het woord ‘lose’, wat ‘verliezen’ betekent. Laat je niet uit het veld slaan, want de betekenis van Loes is ‘beroemde strijder’. Dat wordt dus geen loser maar een winner!

Dick
In dit rijtje viel de naam Dick natuurlijk te verwachten. Als je in Engeland om Dick roept, denken ze namelijk dat je een geslachtsdeel bedoelt. Ach ja, de Germaanse betekenis van de naam is ‘machtige onder het volk’, dus daar kun je best mee thuiskomen.

Beer 
Eigenlijk komt de naam Beer nog niet zoveel voor in Nederland, maar hij is wel sterk in opkomst. Vooral in de Randstad is dat het geval. In onze taal verwijst Beer naar een machtig bosdier, maar in Engeland denken ze bij Beer toch eerder aan een lekker fris biertje. Proost!

Floor
Nederlandse ouders zijn dol op de naam Floor. Geen wonder, want de naam is vrolijk, lekker kort en betekent ‘bloem’. In de Engelse taal betekent Floor letterlijk ‘vloer’. Tja, dan geven we toch liever de voorkeur aan ‘bloem’ als betekenis. 

Freek

Ook Freek is in Engelstalige landen een prachtig voorbeeld van grappige namen. Als een Amerikaan of Engelsman de naam leest, zal diegene namelijk snel uitkomen op de uitspraak van ‘freak’. De Nederlandse betekenis van Freek is gelukkig geen freakshow, want die is ‘machtige beschermer’. 

Ruud
Wat betreft schaamnamen in het Engels, is Ruud ook een echte topper. Bij de naam Ruud denkt een Engelsman namelijk al gauw aan het woord ‘rude’, wat in het Engels ‘brutaal’ betekent. In ons eigen land betekent Ruud gelukkig ‘roemrijke wolf’. Aawoee!

Nine
Als je het ons vraagt is Nine een van de liefste meisjesnamen. Hier heeft de naam mooie betekenissen, zoals ‘zuiver’ en ‘rein’. In het Engels valt dat een beetje tegen, omdat de naam in die taal naar het cijfer ‘negen’ verwijst. Van ons krijgt de naam alsnog een dikke negen!

Joke
Hoewel de naam Joke de laatste jaren niet meer zo vaak gegeven wordt, wonen er toch zo’n 3600 Jokes in Nederland. En dat terwijl het woord ‘joke’ in het Engels letterlijk ‘grap’ betekent! Maar met zo’n naam hebben onze Jokes vast genoeg zelfspot in huis. De Hebreeuwse betekenis van de naam is trouwens ‘God is genadig’. 

🌈 Met deze mooie Engelse namen hoeft je kindje zich in ieder geval niet te schamen!

Grappige Friese namen: om fan te gnizen!

Sommige regionale namen zijn gewoon hilarisch, en Friesland spant wat dat betreft echt de kroon! Behalve alle hippe Friese namen die deze eigenzinnige provincie rijk is, kent de Fryske taal ook heel wat grappige namen. Kijk maar!

Doetje
Eigenlijk klinkt ‘doetje’ heel lief, maar de naam heeft natuurlijk ook iets heel grappigs. Denk bijvoorbeeld aan ‘ge-Doetje’ en ‘to-Doetje’. De naam Doetje is afgeleid van Doede en betekent ‘volk’ en ‘wolf’. Met die betekenissen zal Doetje vast geen doetje worden!

Fokje 
Fokje is absoluut een van de grappigste Friese namen. De laatste jaren zijn er nauwelijks nieuwe Fokjes bijgekomen, maar er wonen toch nog bijna 1500 Fokjes in Nederland. De betekenis van Fokje is ‘volk’.

Lolkje 
Bij een artikel over grappige namen kan een lollige naam als Lolkje niet missen! Deze Friese schaamnaam is afgeleid van Lodewijk en betekent ‘strijder om de buit’. Krachtig!

Janke 
Misschien zou jij je kindje niet zo snel Janke noemen, maar er wonen toch bijna 4500 Jankes in Nederland! Eigenlijk is Janke een verkorte vorm van Janneke; en als je dat weet is deze naam meteen al een stuk leuker. De betekenis van Janke is ‘God is genadig’. 

Lobke
Op de een of andere manier denken we bij de naam Lobke automatisch aan Blobke, waardoor het een heerlijke grappige naam is. De betekenis van Lobke is trouwens ‘lief’. Aahw 💕

Oene
Oene is een waar pareltje wat betreft schaamnamen voor jongens. Want eerlijk is eerlijk, de associatie met ‘oenemeloen’ en ‘oen’ is natuurlijk snel gemaakt. De betekenis van Oene is ‘de vrijgevige’. 

Tietje
We sluiten af met een echte klassieker onder de Friese schaamnamen: Tietje! Ja echt, er wonen zo’n 1200 Tietjes in Nederland. De naam Tietje is afgeleid van Diede en betekent ‘volk’ en ‘vreugde’.

Hoe voorkom je een schaamnaam?

Oeps, een foutje is zo gemaakt. Maar jij bent na het lezen van dit artikel gelukkig op de hoogte van gênante namen. Je voorkomt schaamnamen door jullie gekozen babynaam letterlijk op papier te zetten. Plak de achternaam hier achteraan en lees dit hardop voor. Klinkt de voornaam helemaal oké en is de combinatie met de achternaam ook in orde? Dan zit het vast helemaal goed met jullie babynaam. Meer tips over het kiezen van een babynaam vind je hier: 

Instagram social banner

Gerelateerde blogs

Achternaam van moeder
Achternaam van moeder geven: ook een optie!
Naam bij het gezin
Tips voor een passende naam bij het gezin
Namen met een J
Jippie-Ja-Jee! 33 toffe namen met een J