De allermooiste namen uit de Koran

Namen uit de Koran
16 november 2021

Je kunt overal inspiratie voor bijzondere, mooie en zeldzame babynamen vandaan halen. Dagelijkse gebruiken, locaties of kleuren kunnen allemaal de basis zijn van de perfecte voornaam voor jullie kindje. Geloofsovertuigingen en relikwieën zijn ook een prachtige bron van babynamen. In dit blog lichten we een aantal mooie namen uit de Koran voor je uit. En we kunnen alvast verklappen dat niet alleen de namen prachtig zijn, maar de betekenissen ook! 

Namen uit de Koran: Arabisch of Islamitisch?

Er is wel eens wat verwarring over welke namen nu Arabisch en Islamitisch zijn. En welke van deze babynamen komen voor in de Koran? Eigenlijk is het heel simpel. Arabische namen komen uit de Arabische taal. Zo’n 380 miljoen mensen spreken Arabisch, vooral in de kop van Afrika en het Midden-Oosten. Veel Arabische namen hebben overlap met Islamitische namen of namen uit de Koran. 

Maar niet alle Arabische namen zijn standaard Islamitisch. De Islam zegt namelijk:

“De naam onderscheidt het kind van anderen en is een duiding van zijn waardigheid als mens en moslim.”  – Maraatib ul-Idjmaa’ van Ibn Hazm, blz. 154

Vanuit de Islam wordt verwacht dat je je kindje een naam geeft die waakt over de Islamitische identiteit van de baby, maar ook van jullie als ouders. Om die reden worden kinderen vaak vernoemd naar familieleden en worden namen met een religieuze betekenis gekozen. Maar niet iedere naam uit de Koran mag een Islamitische babynaam genoemd worden.

Je leest meer over dit onderwerp op de website van Al-Yaqeen.

Islamitische babynamen

Wil je meer weten over Islamitische babynamen of welke Islamitische namen uit de Koran komen? Dan kun je altijd ons blog over Islamitische babynamen lezen. Maar deze drie pareltjes van namen konden we je niet onthouden. 

Inaya
Meisjesnamen met een lieve betekenis zijn vaak favoriet bij toekomstige ouders. Als dat bij jullie ook het geval is, is Inaya zeker het overwegen waard. Deze mooie meisjesnaam betekent namelijk letterlijk ‘lieflijke’. 

Wasay
Kleine avonturiers verdienen een naam waar ze zelfvertrouwen van krijgen. En daar is Wasay een mooi voorbeeld van. Deze Islamitische naam betekent ‘grenzeloos’.

Emran
De prachtige naam Emran heeft niet één, maar twee toffe betekenis. Het staat namelijk voor ‘vooruitgang’ en ‘prestatie’. 

👶🏼 Wist je dat de betekenis van namen ook invloed kan hebben op succes in de toekomst? Je leest er alles over in ons blog over succesvolle namen

De mooiste vrouwen namen in de Koran

Dan is het nu wel tijd voor een lijstje mooie namen uit de Koran. We beginnen met vijf bijzondere en mooie meisjesnamen.

Absaar
Wat betreft Islamitische meisjesnamen uit de Koran is Absaar een van onze favorieten. Deze prachtige voornaam betekent ‘visie’ en ‘intelligentie’. Twee hele mooie betekenissen voor de naam van jullie dochtertje. De naam is ook nog eens vrij zeldzaam in Nederland.

Hanan 
Het mooie Hanan is een directe Koranische naam voor jongens en meisjes. De betekenissen zijn onder andere ‘medeleven’, ‘sympathie’ en ‘liefde’. Allemaal even prachtig! De naam Hanan is afgeleid van de H6-N-N-wortel, die wordt gebruikt in Soera Maria. 

Naba
Een indirecte link met de Koran kan net zo mooi zijn in een babynaam. Hoofdstuk 78 heet Naba, wat ‘nieuw’ of ‘aankondiging’ betekent in het Arabisch. Dit past natuurlijk ook perfect bij het nieuwe leven dat jullie op de wereld hebben gezet. 

Siyam
Naast dat Siyam een onwijs toffe naam is, is de link met de Koran ook heel mooi en subtiel. De betekenis is namelijk ‘vasten’, wat verwijst naar de Ramadan. De naam is unisex en wordt aan zowel meisjes als jongens gegeven. 

Ruhab 

De toffe naam Ruhab betekent ‘gul/vrijgevig’ of ‘open-minded’, wat natuurlijk hele mooie eigenschappen voor je mini zijn. De naam wordt soms ook omschreven als ‘zij die blijdschap brengt’ en komt indirect voor in de Koran.

🌍 Tip: ga mee op babynamenreis in ons blog over internationale babynamen!

Toffe namen uit de Koran voor jongens

Er staan natuurlijk ook voor jongens hele mooie namen in de Koran. Het samenstellen van deze lijst was echt een feestje. Wat vind je van deze babynamen?

Amin
Het woord amin is de afsluiting van het gebed. In het Nederlands sluit je het gebed af met amen, en amin is de Arabische versie. Het betekent ‘het zij zo’. Daarom is de naam Amin letterlijk verbonden met de Koran. 

Dabir 
Het stoere Dabir betekent ‘oorsprong’ of ‘afstamming’. De naam Dabir hoor je niet veel in Nederland. Dus als je een liefhebber bent van zeldzame babynamen is Dabir zeker een toffe optie. De naam komt 4 keer voor in de Koran.

Hakim
In de Koran lees je in vers 24:18 dat Allah alwetend en wijs is. En dat maakt Hakim een van de namen uit de Koran. De betekenis van Hakim is namelijk, je raadt het al, ‘wijs’. 

Karim
Een naam die qua klank wel wat wegheeft van Hakim, is Karim. Deze prachtige naam betekent ‘genereus’ of ‘eervol’. Het bijzondere aan de naam Karim is dat het direct afstamt van de naam van de Koran. De Koran heet voluit “al Koran al Karim”, wat ‘de edele Koran’ betekent.

Ibrahim
In de Koran is Ibrahim een van de profeten. Deze directe link met de Koran zorgt ook voor de Koranische betekenis ‘de vader is barmhartig’. De naam Ibrahim is trouwens ook de Arabische versie van Abraham, wat dezelfde betekenis heeft.  

👶🏿 Lees ook over Hebreeuwse babynamen in ons blog over dit onderwerp! 

Namen uit de Koran op een geboortekaartje

Er zijn natuurlijk veel meer mooie namen uit de Koran, want wij hebben slechts een toffe selectie voor je uitgelicht in dit artikel. Maar hopelijk hebben we je geïnspireerd om een koranische babynaam te overwegen.

Mocht je jullie kindje een babynaam uit de Koran geven, is het ook heel mooi om dit thema door te trekken in de geboortekaartjes. Sommige websites hebben een speciale collectie met Islamitische geboortekaartjes. Kijk, hier bij Kaartje2go bijvoorbeeld! 

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Hebreeuwse namen
Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen