Logo Babynamen.nl

Blog

10 valkuilen bij het kiezen van een babynaam

10 valkuilen bij het kiezen van een babynaam

Het is een van de leukste, maar tegelijkertijd ook een van de lastigste beslissingen tijdens de zwangerschap: het kiezen van een babynaam. Jullie bepalen immers samen hoe jullie kind de rest van zijn of haar leven zal gaan heten. Wij hebben de tien grootste valkuilen voor je op een rijtje gezet, zodat je daar in ieder geval niet meer intrapt.

1. De voor- en achternaamcombinatie

Chef Kok, Fokje Dokter, Connie Meerman en Annebelle Blaas: schaamnamen zijn hilarisch op de radio, maar minder grappig als het je eigen kind betreft. De eerste stap: de combinatie van voor- en achternaam even grondig analyseren.

2. Rare initialen

Wat hebben de namen Willem Cornelis, Anna Alexis Paula, Kristel Ursula Theodora en Pieter Isaac Karel met elkaar te maken? Juist. Initialen waar de postbode een beetje om moet gniffelen. Check dus altijd even of de initialen van je zorgvuldig bij elkaar gezochte namen geen raar woord vormen.

3. Hoe spel je dat?

Van veel namen zijn er veel verschillende manieren om het te spellen. Ga je voor de makkelijkste versie? Of kies je er eentje met een bijzondere spelling? Denk er in dat laatste geval over na dat je kind waarschijnlijk altijd zijn of haar naam moet spellen.

4. In het buitenland

Niet alle namen zijn in het buitenland makkelijk uit te spreken. Voorzie je een internationale carrière voor je nageslacht? Spreek de naam dan ook even in het Engels uit.

5. De volwassenheidstest

Is de naam die je bedacht hebt een echte baby- of kindernaam, of kan je zoon of dochter zich er als volwassene ook nog prima mee voorstellen?

Lees ook:  Baby de achternaam van moeder geven. Hoe doe je dat?

6. Afko’s

Niet alle namen worden er leuker op als je ze afkort. Test dus ook even welke afkortingsmogelijkheden er allemaal zijn.

7. Associaties

Wordt de naam die jullie in je hoofd hebben gelinkt aan een pornoster, dictator, crimineel of andere narigheid? Een rondje googlen biedt vaak uitkomst. Al kun je hiermee ook gewoon pech hebben. Begin 2000 werden veel meisjes Isis genoemd. Toentertijd een lieflijke meisjesnaam, maar nu eentje met een nare bijsmaak.

8. Vernoemen

Vernoem je je kindje naar je moeder? Hou er dan rekening mee dat de schoonfamilie teleurgesteld kan zijn. Het is slim om hier even over na te denken!

9. Te populair?

Sommige mensen laten een naam die ze al jarenlang in gedachten hebben, schieten omdat deze hoog in de top 100 staat. Als dit dé naam is die je in gedachten hebt voor je kindje, wat maakt het dan uit dat er misschien nog een Emma, Daan of Sophie in de klas zit?

10. Broers en zussen

Je hebt een prachtige naam voor je eerste kind en nu komt er een tweede. Past de naam die je voor de tweede spruit in gedachten hebt ook bij de eerste? Het staat mooi als de namen van je kinderen qua stijl en aantal lettergrepen vergelijkbaar zijn, maar pas op voor Peppie-en Kokkie-achtige combinaties.

Doorstaat jouw babynaam alle testen?