babynaam-valkuilen

10 babynaam valkuilen om rekening mee te houden

28 november 2018

Het is een van de leukste, maar tegelijkertijd ook een van de lastigste beslissingen tijdens de zwangerschap: het kiezen van een babynaam. Jullie bepalen immers samen hoe jullie kind de rest van zijn of haar leven genoemd zal worden. Wij hebben de tien grootste babynaam valkuilen voor je op een rijtje gezet, zodat je daar in ieder geval niet meer intrapt.

1. De voor- en achternaamcombinatie

Chef Kok, Fokje Dokter, Connie Meerman en Annebelle Blaas: schaamnamen zijn hilarisch op de radio, maar minder grappig als het om jullie eigen kindje gaat. De eerste stap: de combinatie van voor- en achternaam even grondig analyseren. Dit doe je heel eenvoudig door de samenstelling een paar keer hardop uit te spreken.

2. Babynamen met rare intitialen

Wat hebben de namen Willem Cornelis, Anna Alexis Paula, Kristel Ursula Theodora en Pieter Isaac Karel met elkaar te maken? Juist. Initialen waar de postbode een beetje om moet gniffelen. Het geven van meerdere babynamen is hartstikke hip. Maar check dus altijd even of de initialen van je zorgvuldig bij elkaar gezochte namen geen raar woord vormen.

3. Hoe spel je dat?

Van veel namen zijn er verschillende manieren om deze te spellen. Ga je voor een traditionele variant zoals Christel? Of giet je hier liever jouw eigen creatieve sausje overheen en maak je er Krystl van? Je kunt ook letters weglaten of toevoegen, waardoor je jouw babynaam een unieke twist geeft. Houd er wel rekening mee dat jullie kindje zijn of haar exotische naam vaak zal moeten spellen.

4. Internationale babynamen

Niet alle namen zijn in het buitenland makkelijk uit te spreken. Dit hoeft natuurlijk helemaal niets uit te maken, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Reizen jullie graag, heb je familie in het buitenland of wil je jullie kleintje niet beperken in een toekomstige internationale carrière? Spreek de naam dan ook even in het Engels uit. Zo kun je namen als Anke en Jaap beter vermijden, terwijl Kay en Holly hartstikke geschikt zijn.

5. De naam als volwassene

Het kan gebeuren dat je halsoverkop verliefd wordt op een schattige babynaam. Maar probeer je altijd even voor te stellen hoe deze zal klinken als jullie mini volwassen is. Je kunt in dit geval altijd voor een naam kiezen die je zelf kunt verkleinen. Floor wordt dan Floortje, Dex heet officieel Dexter en op Maddie’s paspoort staat Madeleine. Een van de babynaam valkuilen die je makkelijk kunt omzeilen dus.

6. Afko’s

Afkortingen daarentegen zijn een heel ander verhaal. Veel namen worden er niet per se leuker op als je ze afkort. En we weten allemaal uit eigen ervaring dat mensen dit altijd zullen doen. Ze bedoelen dit natuurlijk hartstikke lief, maar Hellen vindt het vast niet om de rest van haar leven Hel genoemd te worden.

7. Associaties

Soms kan een naam nog zo mooi zijn, maar zullen veel mensen deze linken aan iets negatiefs. We hebben namelijk allemaal wel een beeld bij een Pamela of Volkert. Dit kun je eenvoudig voorkomen door jullie babynaam naar keuze even te Googlen. Al kun je hiermee natuurlijk ook gewoon pech hebben. Begin 2000 werden veel meisjes Isis genoemd. Toentertijd een lieflijke meisjesnaam, maar nu kan deze ook een hoop verdrietige herinneringen ophalen.

8. Baby vernoemen

Jullie kindje vernoemen is een van de meest lastige babynaam valkuilen. Het is natuurlijk een prachtig idee om de baby een naam van een dierbare te geven. Maar je wilt niet dat iemand anders zich gepasseerd voelt. Hoe je dit oplost? Ga voor meerdere babynamen en vernoem jullie dochter bijvoorbeeld naar beide oma’s. De namen EsméeNoëlle en DirkJoris zijn hartstikke tof en sluiten niemand buiten!

9. Populaire babynamen

Heb jij de naam voor jullie toekomstige dochter jaren geleden al in een schriftje gekrabbeld? Dan is dit zonder twijfel de ultieme naam voor jullie mini. Sommige mensen laten een naam die ze al jarenlang in gedachten hebben, schieten omdat deze hoog in de top 100 staat. Als dit dé naam is die je in gedachten hebt voor je kindje, wat maakt het dan uit dat er misschien nog een Emma, Daan of Sophie in de klas zit? Populaire namen worden niet voor niets zo vaak gegeven, ze zijn prachtig.

10. Broers en zussen

Je hebt na vele lijstjes, afwegingen en streepsessies de naam van jullie eerste kindje bepaald. Maar wanneer jullie voor een tweede gaan begint dit proces weer helemaal opnieuw. Je krijgt er zelfs nog een uitdaging bij; het matchen van deze twee namen. Het is natuurlijk wel zo leuk als de namen van jullie kids een beetje bij elkaar passen. Dit kan door te beginnen met dezelfde letter, evenveel lettergrepen te gebruiken of kiezen voor dezelfde klank. Pas hierbij wel op dat je niet direct een komisch duo als Fay en May, Puck en Muck of Lize en Liza creëert.

Hoe belangrijk zijn babynaam valkuilen?

Bovenstaande punten zijn handig om in je achterhoofd te houden tijdens het bepalen van jullie babynaam. Maar je hoeft je hier natuurlijk niet letterlijk aan te houden. Het mooie van samen een klein mensje maken is dat jullie zijn of haar naam helemaal zelf mogen bepalen. Kies dus een naam die bij jullie en het kindje past en waar jullie je goed bij voelen. Dat is het allerbelangrijkste!