Mooie Italiaanse babynamen en hun betekenissen

Italiaanse babynamen
28 mei 2020

De zomerse temperaturen komen er alweer aan! En grote kans dat we dit jaar onze vakantie in de achtertuin spenderen in plaats van in zonnig Italië. Om dat leed een beetje te verzachten hebben wij voor jou de allermooiste Italiaanse babynamen verzameld. Plof dus lekker neer in de tuin of op je balkon en laat je inspireren door deze prachtige namen en hun betekenissen.

Populaire Italiaanse namen; de top 5!

Ben je benieuwd welke babynamen in Italië het populairst zijn? Wij hebben de top 5 en wat aanvullende informatie voor je opgezocht.

1. Sofia
Wat Italiaanse babynamen betreft is Sofia by far het populairst. Deze meisjesnaam is afgeleid van Sophia en betekent ‘levenswijsheid’. Sofia staat al vanaf 2010 op nummer 1 van de populairste meisjesnamen in Italië. De variant Sophie is in Nederland ook populair en staat regelmatig op 1.

2. Francesco
Deze prachtige Italiaanse jongensnaam betekent ‘Fransman’. Dat klinkt een beetje gek, maar Francesco is de Italiaanse variant van Franciscus. Dus als je een naam met Europese allure zoekt, is Francesco zeker het overwegen waard.

3. Giulia
Komt deze naam je bekend voor? Dat kan! Giulia is namelijk de Italiaanse versie van het Julia wat wij kennen. Ook deze naam is in Nederland populair en steeds meer (toekomstige) ouders kiezen voor de Italiaanse schrijfwijze. Giulia betekent ‘de jeugdige’.

4. Leonardo
Laten we eerlijk zijn, met Leonardo DiCaprio als naamgenoot sta je meteen 10 punten voor op de rest. En de stoere jongensnaam Leonardo heeft een net zo stoere betekenis, namelijk ‘zo sterk als een leeuw’.

5. Aurora
Echte Disneyfans weten dat Doornroosje eigenlijk Aurora heet. Een Italiaanse Disney babynaam dus. En het is ook wel een naam met koninklijke allure. Aurora is namelijk een Latijnse meisjesnaam die is gebaseerd op het Noorderlicht (aurora borealis). Hoe cool is het als je naam is gebaseerd op zo’n prachtig natuurverschijnsel.

15 Italiaanse babynamen met een mooie betekenis

Italiaanse meisjesnamen

Luna
Ook in Italië houden ze van babynamen uit het heelal. Luna is een van de mooiste Italiaanse babynamen voor meisjes. Het betekent ‘maan’ en is ook in Nederland populair. Vanaf het jaar 2000 worden jaarlijks meer dan 100 kleine Luna’s geboren.

Carina
Het is natuurlijk onwijs schattig om je kindje te vernoemen naar een Italiaans koosnaampje. De naam Carina betekent in het Italiaans namelijk ‘schatje’. Wanneer je liever een korte babynaam wilt, kun je Carina afkorten naar het stoere Carrie.

Bella
Deze naam kon natuurlijk niet ontbreken in het lijstje Italiaanse namen met een mooie betekenis. Jullie dochter wordt natuurlijk de allermooiste en daar hoort de naam Bella, die letterlijk ‘mooi’ betekent, perfect bij!

Rosa
Veel mensen weten wel dat ‘roos’ een van de betekenissen van de naam Rosa is. En je baby vernoemen naar bloemen is hartstikke hip. Maar Rosa heeft nog een betekenis die misschien nog wel veel mooier is. Wist jij dat Rosa ook ‘beeldschoon’ betekent?

Umi
By far de schattigste naam uit dit rijtje: Umi! En de betekenis van deze Italiaanse meisjesnaam past goed bij de bijzondere band tussen moeder en dochter. Umi betekent namelijk ‘moeder’.

Valeria
Oké, met de naam Valeria smokkelen we een beetje. Het is eigenlijk een Hongaarse naam, maar super populair in Italië. En een betekenis als deze moesten we wel toevoegen aan ons lijstje. Valeria betekent ‘kracht’, wat geweldig is voor de stoere, onafhankelijke vrouwen die onze dochters zullen worden.

Vita
Zoek jij een mooie, langere voornaam die je leuk kunt afkorten als roepnaam? Dan is Vita zeker het overwegen waard. De roepnaam Vita is namelijk afgekort van Vitalia, allebei prachtig. De betekenis van deze bijzondere naam is ‘leven’.

Italiaanse jongensnamen

Andrea
In Italië is Andrea een echte jongensnaam. Grappig, want in de rest van Europa krijgen eigenlijk alleen meisjes deze naam. Andrea betekent ‘dapper, wat natuurlijk perfect past bij de onbevangenheid van kleine kindjes.

Vito
Wat past er nu beter bij het vieren van nieuw leven, dan een naam met een bijpassende betekenis? Vito is een stoere, korte Italiaanse naam die ‘leven’ betekent. Wij zijn fan!

Cielo
Als je op zoek bent naar een naam die in Nederland weinig voorkomt, is Cielo misschien iets voor jullie. Deze zeldzame babynaam heeft een prachtige betekenis. Cielo betekent namelijk ‘koninklijk’.

Matteo
Wanneer je de Netflixserie Jane The Virgin hebt gekeken, zeg je deze naam in je hoofd al met een temperamentvol accent. Maar ondanks de stoere klank heeft Matteo een hele mooie, lieve betekenis. Deze Italiaanse naam betekent namelijk ‘geschenk van God’.

Isaia
En we blijven nog even bij de Italiaanse namen met een Bijbelse betekenis. De prachtige naam Isaia betekent ‘verlossing door God’. In Italië wordt deze naam enkel aan jongens gegeven. Maar wij vinden Isaia ook een prachtige meisjesnaam.

Giovanni
Wanneer papa een voetballiefhebber is, heeft hij vast direct een beeld bij de naam Giovanni. Giovanni van Bronckhorst speelde jaren voor Feyenoord. Vind je de naam iets te lang? Dan kun je het heel tof verkorten naar Gino. Het soortgelijke Nino heeft ook dezelfde betekenis als Giovanni, namelijk ‘God is verzoenend’.

Rocco
Stoere namen voor jongens zijn al sinds jaar en dag een populaire keuze. En Rocco klinkt natuurlijk hartstikke badass. Extra leuk dat de betekenis van Rocco juist heel lief is. Het betekent namelijk ‘rust’.

Tavi
Unisex babynamen zijn vandaag de dag eerder regel dan uitzondering in de namenlijstjes. En de italianen kunnen er ook wat van, want Tavi is natuurlijk een geweldige naam! De betekenis is net zo tof, namelijk ‘goed’.

Italiaanse dubbele namen

Wij zijn na het schrijven van dit artikel fan van Italiaanse babynamen. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, kun je zelfs Italiaanse dubbele namen overwegen. Meerdere voornamen geven voorkomt ook kleine ruzies thuis, want zo kunnen jij en je partner allebei jullie favoriete naam kiezen. Wij hebben drie leuke dubbele italiaanse namen voor je samengesteld ter inspiratie.

1. Gioia-Mare
Wanneer je de stoere meisjesnaam Gioia combineert met de ietwat mysterieuze unisex naam Mare, krijg je een bijzonder geheel. Mare is een populaire tweede naam in verschillende Europese landen. Het betekent ‘zee’.

2. Mea-Lucia
Deze twee meisjesnamen zorgen samen voor een prachtige betekenis. Mea betekent ‘mijn’ en Lucia betekent ‘licht’. En de betekenis ‘mijn licht’ past heel goed bij de komst van jullie kleine wondertje.

3. Gian-Luca
Een van de populairste dubbele voornamen in Italië zelf is Gian-Luca. Je kunt er zelfs voor kiezen dit zonder koppelteken te schrijven en er één naam van te maken. De betekenis blijft dan hetzelfde, namelijk ‘God is verzoenend’. Dezelfde betekenis als de naam Giovanni, die we eerder al uitlichtten.

Wat valt op aan Italiaanse babynamen?

Je kende vast al een aantal namen uit de lijstjes hierboven. Maar Italiaanse namen zijn lang niet zo bekend in Nederland als babynamen uit bijvoorbeeld het Engels of Grieks. De Italiaanse babynamen hebben vaak een typische, herkenbare klank, maar hoe komt dat nou?

De laatste letter van Italiaanse namen

Over het algemeen geven Italianen graag meisjesnamen die eindigen op A. Dit geeft de Italiaanse babynamen voor meisjes iets liefs, maar ook mysterieus. De jongensnamen daarentegen klinken vaak stoer en krachtig. Dit komt omdat deze vaak een O als laatste letter hebben.

Italiaanse babynamen met meerdere lettergrepen

Verder zijn de namen vaak wat langer van stuk. In Nederland neigen we steeds meer naar babynamen met één of twee lettergrepen. Maar Italianen hebben voorkeur voor namen met drie of meer lettergrepen. Wij schreven over alledrie een artikel.

– Kort en bondig: babynamen met één lettergreep
– Babynamen met 2 lettergrepen, laat je inspireren!
– Prachtige namen met 3 lettergrepen

Wat heeft jouw voorkeur?

Gerelateerde blogs

Duitse namen
Schön! De 45 leukste Duitse namen verzameld
Franse namen
De 70 mooiste Franse namen: très jolie!
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen