20 lange babynamen met betekenis

Lange babynamen
9 december 2020

We zien tegenwoordig veel korte, bondige namen voor baby’s voorbij komen. Grote kans dat in jouw kringen ook een Sev, Jip of Dex voorkomt. Je kunt inmiddels zeggen dat je opvalt wanneer je kiest voor lange kindernaam. Onwijs zonde natuurlijk, want lange babynamen kunnen prachtig zijn. Wij gingen voor jou op zoek naar de allerleukste lange babynamen en hun betekenissen.

Lange babynamen met 3 lettergrepen

Wist je dat namen met 3 lettergrepen al worden gezien als lang? Wij vinden dit de perfecte balans tussen een korte- en lange naam. We hebben 6 inspirerende exemplaren voor je uitgelicht. Wil je meer lezen? Lees dan ons speciale blog over namen met 3 lettergrepen.

Lange jongensnamen

Valentijn
De prachtige naam Valentijn heeft iets romantisch. Dat komt zeer waarschijnlijk omdat wij het in ons hoofd linken aan de internationale feestdag. Maar de daadwerkelijke betekenis is minder lieflijk. Het betekent namelijk ‘invloedrijk’ en ‘sterk’.  

Cassius
Lange babynamen voor jongens kunnen ook heel stoer zijn. Dat bewijst de naam Cassius. Wil je jullie zoon vernoemen naar een iconisch persoon uit de geschiedenis? Ook dan is Cassius een goede optie. De naam, die ‘ijdel’ betekent, was de echte naam van de bokser Muhammad Ali.  

Julian
Sommige lange babynamen zijn al jaren populair in Nederland. Jong of oud, jij kent vast wel een Julian. Deze van oorsprong Griekse naam betekent ‘de jeugdige’. En dat is natuurlijk een onwijs leuke betekenis voor een babynaam. 

Lange babynamen voor meisjes

Melody
De prachtige meisjesnaam Melody is een muzikale babynaam. Het is namelijk het Engelse woord voor ‘melodie’. In Nederland komt de naam niet heel veel voor. Jaarlijks krijgen gemiddeld 35 meisjes de naam Melody

Aurora
Sommige lange babynamen zijn magisch mooi. Zo ook Aurora, een andere benaming voor het Noorderlicht. Maar Aurora is ook de echte naam van Disneyprinses Doornroosje. 

Féline
Babynamen met geluk als betekenis hebben vaak iets liefs. En dat herkennen we zeker bij Féline. Deze mooie, langere meisjesnaam betekent ‘geluk brengend’. Dat past natuurlijk perfect bij jullie kleine wondertje.

Toffe lange namen met 4 lettergrepen

Oké, tijd voor het echte werk. We gaan voor lang, langer, langst en zetten toffe namen met 4 lettergrepen voor je op een rijtje. Welke van deze lange babynamen is jouw favoriet?

Lange babynamen voor jongens

Sebastiaan
We beginnen het rijtje lange jongensnamen met Sebastiaan. Deze toffe naam is van Griekse komaf. In 2019 werden 55 Nederlandse jongetjes zo genoemd. De betekenis van Sebastiaan is ‘eerwaardig’.

Cristiano
Bij het horen van de naam Cristiano denken we natuurlijk allemaal aan de voetballer. Maar het is ook nog eens een prachtige babynaam. De naam staat voor ‘aangewezene’ en is dus een Bijbelse babynaam

Dominique
Het mooie Dominique is een van de unisex lange babynamen uit dit artikel. Hoewel de naam eigenlijk genderneutraal is, wordt hij in Nederland wel vaker aan meisjes gegeven. Deze naam is helemaal perfect voor zondagskindjes, want Dominique betekent ‘op zondag geboren’.

Lange namen met 4 lettergrepen voor meisjes

Ariana
Ook de ouders van celebrities kiezen regelmatig voor lange babynamen. Superster Ariana Grande is ook trotse eigenaresse van zo’n mooie lange naam. Mocht je namen van beroemdheden tof vinden, is Ariana zeker het overwegen waard. Het betekent ‘dofzwart’. 

Valentina
Het mooie Valentina klinkt misschien heel lief, maar de betekenis is stoer. De naam staat namelijk voor ‘sterk’ en ‘invloedrijk’. Jongensvariant Valentijn zag je al eerder voorbij komen in ons lijstje lange babynamen.

Rozemarijn
Hollandse babynamen zijn terug van weggeweest. En Rozemarijn is daar een mooi voorbeeld van. De naam is natuurlijk een verwijzing naar het kruid dat wij graag over onze ovenaardappeltjes strooien. Maar Rozemarijn betekent ook ‘dauw van de zee’.

Lange babynamen op een leuke manier afkorten

Naast dat lange babynamen vaak bijzonder zijn en een mooie betekenis hebben, kun je er nog iets heel leuks mee. Namelijk, afkorten! Lange babynamen lenen zich ervoor afkortingen te verzinnen. Wij verzamelden de 5 leukste namen met bijbehorende afkortingen.

Alexander
Deze lange babynaam kun je op maar liefst 4 manieren afkorten. Van Alexander maak je namelijk Alex, Lex, Xander en Lexie. De jongensnaam is gebaseerd op de edelsteen alexandriet. Dit maakt Alexander een edelsteen babynaam.

Izarra
Lange babynamen kunnen ook een tikkeltje mysterieus zijn. Dat bewijst het mooie Izarra. Deze Spaanse naam betekent ‘ster’. Je kunt dit afkorten naar het stoere Izzy. Wat de naam ook meteen wat meer unisex maakt. 

Giovanni
De Bijbelse babynaam Giovanni was vooral in de jaren ‘90 populair in Nederland. Tegenwoordig kiezen we liever voor een kortere roepnaam als Gio of Gino. Giovanni betekent ‘God is genadig’.

Eleonora
De ietwat klassieke naam Eleonora betekent ‘God is mijn licht’. Deze van oorsprong Arabische babynaam kun je afkorten naar Nora, Ellen of Leonie

Madelief
Wat lange babynamen betreft is Madelief wel een van de liefste opties. En deze bloemen babynaam kun je nog schattiger maken door hem af te korten. Je krijgt dan Lieve, een naam waar vooral onze zuiderburen dol op zijn.

Kort + kort = lange babynamen

Lange babynamen hebben vaak iets klassieks. Het kan natuurlijk dat dat niet helemaal je ding is. Mocht je lange namen wel mooi vinden, maar deze een funky twist willen geven, zijn meerdere voornamen iets voor jou. We leggen je hieronder uit hoe het samenstellen werkt.

Molly-Mae
De schattige naam Molly-Mae heeft twee water-gerelateerde betekenissen. Namelijk, ‘ster van de zee’ en ‘water’. Interessant bij deze naam is de dubbele voorletter M. Op die manier rollen lange babynamen toch net iets lekkerder over de tong. 

Loïc-Victor
Een andere slimme truc bij meerdere voornamen is het gebruik van dezelfde klinkers. Dit is ook het geval bij Loïc-Victor. Hierdoor klinkt het al snel als een geheel. Loïc betekent ‘beroemde krijger’ en Victor staat voor ‘overwinnaar’. 

Mette-Marit
Je kunt ook kiezen voor het samenvoegen van twee korte namen met dezelfde betekenis. Zo betekenen Mette en Marit allebei ‘kind van het licht’. Koninklijke namen vallen al gauw onder de noemer lange babynamen. Het vlotte Mette-Marit is een frisse wind door de vaak wat stoffige namen van royals.

Worden lange voornamen een trend?

Dat zou zomaar kunnen! Net als mode, interieur en eetgewoonten zijn ook babynamen aan trends onderhevig. Daarom schreven we een artikel over de babynamen trends. Daarin kwamen lange namen niet specifiek naar voren, maar dat kan volgend jaar natuurlijk compleet anders zijn. Het namenlijstje uit dit blog laat in ieder geval zien dat lange babynamen super veelzijdig en mooi zijn.

Meer weten over babynamen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg ons dan op Facebook en Instagram, vinden we gezellig.

Gerelateerde blogs

Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
Schaamnamen
Lachen, gieren, brullen: 40 grappige schaamnamen!
babynamen-met-3-letters
Deze babynamen met 3 letters zijn heel leuk!