populairste-babynamen-2019

Dit waren de populairste babynamen 2019 met betekenis!

27 januari 2020

Ja hoor, daar is hij weer; het lijstje der lijstjes. Van welke namen gingen de hartjes van onze toekomstige ouders massaal kloppen? En hoe groot is de kans op naamgenootjes over een jaar of vier? Wij zetten de 20 populairste babynamen 2019 voor je op een rijtje en vertellen je ook direct de betekenis. Dubbel zoveel reden om door te lezen dus.

Hoe komen wij aan dit lijstje populaire babynamen?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) publiceert in januari altijd een lijstje met de populairste babynamen van het voorgaande jaar. De SVB is de organisatie die de kinderbijslag in Nederland uitbetaalt. Daarom weten zij precies welke babynamen in 2019 het populairst waren. Op de website vind je een handig overzicht. Wij gaan natuurlijk net een stapje verder voor jou en zochten uit welke betekenis deze namen hebben.

De populairste babynamen 2019 met betekenis

Populaire jongensnamen

1. Noah
De Bijbelse babynaam Noah staat met stip op nummer 1. Noah betekent ‘rust’ en ‘troost’, wat beide prachtige betekenissen zijn. Maar liefst 785 jongens werden zo genoemd in 2019.

2. Daan
De kans op naamgenootjes is ook groot als je jullie kindje Daan noemt. Ook Daan heeft een Bijbelse betekenis, namelijk ‘God is mijn rechter’. Over de grens doet deze naam het ook goed, al kiezen veel landen wel voor de variant Daniel.

3. Lucas
Als we het hebben over babynamen met een mooie betekenis, scoort Lucas zeker punten. Het betekent namelijk ‘brengt licht’. Dit gevoel zul je zeker herkennen als je jullie Lucas voor het eerst in je armen houdt.

4. Levi
Heb jij een zwak voor korte, krachtige babynamen? Dan is Levi misschien wel iets voor jullie. De betekenis van Levi is liever dan je denkt. Het betekent namelijk ‘aanhankelijkheid’.

5. Sem
Wij zijn gek op genderneutrale namen. En Sem mag dan wel in het populairste babynamen 2019 jongensrijtje staan, maar hoe schattig is Sem of Semmie voor een meisje? De naam betekent ‘van God geboden’.

6. Finn
Scandinavische namen zijn vaak stoer, stijlvol en net een tikkeltje anders. Zo ook Finn, dat ‘met witte haren’ betekent. Een superleuke babynaam gebaseerd op een kleur.

7. Liam
Een nieuwkomer in de lijst populairste babynamen 2019 is Liam. In 2018 stond de jongensnaam nog op nummer 11. Liam is een Germaanse naam en betekent onder andere ‘beschermer’.

8. James
Inmiddels kunnen we wel zeggen dat Bijbelse namen het goed doen in dit lijstje. James is wederom een Bijbelse babynaam en betekent ‘bedrieger’. De betekenis is iets minder gezellig, maar dat maakt de naam niet minder mooi.

9. Milan
Milan is een Engelse naam voor jongens en betekent ‘lief’. Dat is misschien wel de allerschattigste naam met betekenis ooit. Meisjesvariant Mila komt ook terug in dit lijstje.

10. Luuk
Babynamen met één lettergreep zijn superhip! Luuk is een Latijnse naam en betekent ‘uit Lucania (Italië). Vooral de schrijfwijze met dubbele klinker U maakt deze naam heel tof.

Populairste babynamen voor meisjes

1. Emma
De meisjesnaam Emma staat al jaren steevast in het rijtje populairste babynamen. En dat is ook niet zo gek met ‘ambitieus’ en ‘sterk’ als betekenis. Een super stoere meiden naam!

2. Mila
We kwamen Milan al tegen in de top 10 jongensnamen van 2019. Dan kan Mila natuurlijk niet ontbreken. Mila betekent ‘geliefd’, en dat zal jullie babymeisje zonder twijfel zijn.

3. Sophie
Dacht je altijd dat Griekse babynamen een ver-van-je-bed-show waren? Think again! Sophie is een Griekse naam en betekent ‘levenswijsheid’. Een hele gangbare naam met een mooie betekenis.

4. Zoë
Ook Zoë is van origine Grieks. Deze korte naam voor meisjes betekent ‘leven’. De trema op de E geeft de naam net dat beetje extra funkyness.

5. Julia
Laten we eerlijk zijn, bij het horen van de naam Julia denken we allemaal aan het beroemde liefdesverhaal. Maar de betekenis van Julia is compleet anders. Het betekent namelijk ‘de jeugdige’.

6. Tess
Ben jij uitgerekend in de zomer? Dan is Tess misschien wel de perfecte naam voor jullie meisje. Tess betekent ‘zomer’ en het is ontzettend leuk om je kindje te vernoemen naar het geboorteseizoen.

7. Sara
De Bijbelse babynamen doen het ook goed voor meisjes. Sara betekent ‘vorstin’. Een babynaam met koninklijke allure dus!

8. Anna
Ook Anna staat al een paar jaar in de lijst populairste babynamen van Nederland. Maar Anna, dat onder andere ‘lieflijke’ betekent, is by far het populairst in Italië.

9. Evi
Als het gaat om namen die echt bij meisjes passen spant Evi de kroon. Evi betekent namelijk ‘levengevende’. De meisjesnaam wordt al vanaf 2014 ieder jaar meer dan 500 keer gegeven.

10. Saar
De naam Saar is een afkorting van de nummer 7 populairste babynamen 2019, Sara. Saar heeft dus ook dezelfde betekenis. In het buitenland vinden ze het lastig deze naam uit te spreken. Daarom kiezen veel ouders voor Saar als roepnaam en Sara als officiële voornaam.

Waren Bijbelse babynamen de belangrijkste trend van 2019?

Wij zeggen volmondig “JA!”. Maar liefst 9 van de 20 populairste babynamen 2019 heeft een Bijbelse afkomst. In bepaalde delen van Nederland is dit vaak een hele bewuste verwijzing. Vooral in de biblebelt kiezen inwoners bewust voor een oudtestamentische naam zoals Sara. Uit onderzoek blijkt dat er nog een andere reden voor de vele Bijbelse babynamen is. Ouders kiezen namelijk ook voor dergelijke babynamen omdat ze een stukje Nederlandse geschiedenis meedragen. De namen passen bij onze cultuur en daar zijn we trots op.

Wil je liever weten wat de babynamen trends van 2020 worden? Je leest het hier!