De 18 mooiste Arabische jongensnamen, meisjesnamen en hun betekenissen

Arabische namen
21 februari 2020

Nederlandse namen doen het al jaren goed in onze lijstjes. Maar we zien tegenwoordig ook veel prachtige namen uit andere landen en culturen voorbijkomen. Tijd om ons eens te verdiepen in de wondere wereld van Arabische namen en hun betekenissen. Lees je mee?

Arabische meisjesnamen

Verwachten jullie een meisje? Laat je dan eens inspireren door deze prachtige Arabische babynamen voor meisjes.

Moderne Arabische namen voor meisjes

Ouders zijn vandaag de dag vaak op zoek naar moderne Arabische namen voor hun mini. Onderstaande namen zijn natuurlijk al eeuwenoud. Maar door de korte, vlotte klank zijn ze hartstikke modern. Wat vind jij van deze Arabische namen voor meisjes?

Yara
Namen die beginnen met een Y zijn ontzettend trendy. Yara betekent ‘kleine vlinder’ en is heel populair in Nederland. In 2016 kregen maar liefst 462 meisjes deze naam.

Noor
Babynamen met 1 lettergreep doen het altijd goed. De Arabische meisjesnaam Noor is hier een mooi voorbeeld van. Noor heeft ook nog eens een prachtige betekenis, namelijk ‘licht’.

Leestip: Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen.

Dua
Ben je op zoek naar een babynaam uit de muziek? Vernoem jullie mini dan naar een van de grootste popsterren van dit moment: Dua Lipa. Dua is een Arabische naam en betekent ‘smeekbede’.

Stoere Arabische meisjesnamen

Typische meisjesnamen hebben vaak iets liefs. Maar misschien voel jij stiekem al aan dat jullie een stoer meisje verwachten. In dat geval is het heel leuk om te kiezen voor een Arabische babynaam met een stoere betekenis.

Nimra
Deze stoere Arabische naam is gebaseerd op het dierenrijk. De prachtige naam Nimra betekent namelijk ‘tijger’.

Adira
Vind jij het leuk om afkomst en oorsprong in babynamen te mixen? Dan is Adira een prachtige meisjesnaam. Deze Arabische naam heeft namelijk een Hebreeuwse oorsprong. Adira betekent ‘sterk en krachtig’ en past dus perfect in dit rijtje.

Zafirah
Speciaal voor toekomstige ouders met een voorkeur voor namen met 3 lettergrepen: Zafirah! Deze Arabische babynaam heeft zelfs twee stoere betekenissen, namelijk ‘overwinnaar’ en succesvol’.

Arabische namen voor meisjes uit de Koran

Vind je babynamen met een geestelijke betekenis mooi? Dan zijn deze Arabische namen uit de Koran misschien iets voor jullie kleintje.

Isra
De naam Isra betekent ‘nachtelijke reis’. In de Koran wordt beschreven hoe de profeet Mohammed een nachtelijke reis maakt tijdens zijn reis door de zeven hemelen. Deze reis heet voluit de ‘Isra en Mi’raj’, oftewel ‘de heen- en terugreis’.

Fatima
Fatima was de dochter van de profeet Mohammed. De Arabische naam betekent ‘vlekkeloos’. Deze betekenis past bij het verhaal van Fatima, want Mohammed beschouwde haar als een van de 4 volmaakte vrouwen van de Islam.

Hira
De Arabische naam voor meisjes Hira betekent ‘zon’. Dit is natuurlijk al een prachtige betekenis. Maar Hira verwijst ook naar de grot waarin de profeet Mohammed zijn eerste openbaring kreeg.

Arabische namen met betekenis voor jongens

Bovenstaande meisjesnamen zijn prachtig. Maar ook voor jongens hebben we een aantal prachtige Arabische namen verzameld. Laat je snel inspireren door dit waanzinnige rijtje Arabische jongensnamen.

Korte Arabische namen

Kort maar krachtig. Welke van deze korte Arabische babynamen is jouw favoriet?

Abu
Eerlijk is eerlijk, bij de naam Abu denken we allemaal aan het schattige aapje van Aladdin. Eigenlijk is de officiële Arabische naam Abu al Khayr, wat ‘degene die goed doet’ betekent. Maar dit kun je heel schattig afkorten naar Abu.

Nuri
Jullie toekomstige zoontje wordt natuurlijk het licht in jullie leven. De Arabische jongensnaam Nuri past daar perfect bij. Nuri betekent namelijk ‘schijnend’ en ‘helder’.

Lees ook: Dit zijn de allermooiste Islamitische namen.

Rais
Wat babynamen met een stoere betekenis betreft is Rais een topper. Deze korte Arabische naam betekent ‘kapitein’. Extra leuk voor kindjes die opgroeien langs de kust.

Arabische jongensnamen met A

Tijdens onze zoektocht naar mooie, zeldzame babynamen uit het Arabisch ontdekten we al gauw dat veel Arabische namen beginnen met een A. Wij zetten de mooiste even voor je op een rijtje.

Abdul
De jongensnaam Abdul betekent ‘dienaar’. In het Arabisch zul je veel dubbele voornamen tegenkomen met Abdul. Voorbeelden hiervan zijn Abdul-Aziz (dienaar van de Almachtige), Abdul-Salam (dienaar van de vrede) en Abdul-Malik (dienaar van de koning). Ook wordt de naam Abdullah vaak gebruikt.

Amin
Een andere mooie, Arabische naam met een A is Amin. Deze babynaam betekent ‘betrouwbaar’. Geschreven als Āmīn is het de term om een gebed mee af te sluiten. De Arabische variant van ‘amen’ als het ware.

Ayyub
Deze naam kun je ook schrijven als Ayoub of Ayoob. Ayyub is afgeleid van Job, een boodschapper van Allah. Komt de naam je bekend voor? Grote kans dat je dan The Voice of Holland hebt gekeken, waar Ayoub de show stal!

Bekende Arabische namen voor jongens

Waarschijnlijk ken je, zonder dat je het weet, al heel veel Arabische namen. Denk bijvoorbeeld eens aan Amber, Hasan of Idris (zoals de superhunk Idris Elba!). Maar deze drie bekende Arabische namen ken je zonder twijfel:

Noah
Als het gaat om bekende Arabische namen spant Noah de kroon. We kennen Noah allemaal als de profeet van Noah’s ark. De naam was, met een kleine 700 baby Noahs, vooral populair in 2016.

Badr
Deze jongensnaam uit het Arabisch kon natuurlijk niet ontbreken. Wij kennen de naam Badr over het algemeen van de stoere kickbokser. Maar wist je dat Badr ‘volle maan’ betekent? Een prachtige betekenis als je houdt van babynamen uit het heelal.

Habib
By far de schattigste naam uit dit lijstje; Habib. Ken je de Nederlandse film Shouf Shouf Habibi! nog? Habib betekent ‘geliefd’ en wordt in de vorm van habibi vaak gebruikt als koosnaampje. Wij zijn gek op babynamen met liefde in de betekenis.

Arabische namen met betekenis: wat valt op?

De namen uit dit artikel zijn natuurlijk maar een kleine greep uit de vele prachtige Arabische babynamen. Maar tijdens onze research zijn wel twee dingen opgevallen als het gaat om Arabische namen met betekenis.

Wat opviel bij zowel de Arabische jongens- als meisjesnamen was de hoeveelheid namen met 2 lettergrepen. Babynamen met 2 lettergrepen zijn vooral mooi bij dubbele voornamen. Maar als je graag een korte roepnaam wilt zijn ze ook heel geschikt. Je kunt deze namen namelijk vaak heel leuk afkorten.

Een ander opvallend gegeven is dat ontzettend veel meisjesnamen eindigen op -a. De letter A geeft in de Arabische grammatica aan dat een woord (of naam) vrouwelijk is. Net zoals wij koning en koningin kennen. Namen met -a als eindletter hebben vaak iets zachts en liefs. Vind jij deze babynamen ook zo mooi? Lees dan zeker ons artikel over meisjesnamen met A als laatste letter.

Gerelateerde blogs

Scandinavische namen
Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen
Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Namen uit de Koran
De allermooiste namen uit de Koran