populairste-babynamen-2020

Populairste babynamen 2020 met betekenis

20 januari 2021

We weten natuurlijk dat jullie hier met smart op hebben gewacht: de meest gegeven namen van het afgelopen jaar. Daarom klommen we meteen in de pen na de bekendmaking van de populairste babynamen 2020. We hebben ze voor jou op een rijtje gezet en de namen meteen voorzien van wat achtergrondinformatie. Want het is natuurlijk wel heel leuk om te weten wat deze populaire babynamen nu precies betekenen. Ook zochten we voor je uit hoe vaak de namen precies gegeven werden. Lees je mee?

Hier komen de populairste babynamen vandaan

In 2020 zijn t/m november maar liefst 167.157 kinderen geboren. En deze mini’s hebben natuurlijk allemaal een naam gekregen. Die top 20 babynamen verzinnen we natuurlijk niet zelf. Ieder jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) deze cijfers. Zij hebben inzicht in de populairste babynamen 2020 omdat dit de partij is die kinderbijslag in Nederland uitbetaalt.

 De lijst bestaat altijd alleen uit de namen en hoe vaak deze gegeven zijn. Maar om een babynaam serieus te overwegen wil je natuurlijk wel wat meer weten. Hieronder vind je de populairste babynamen 2020 en hun betekenissen.

Dit zijn de 20 populairste babynamen

Wij zijn er helemaal klaar voor, jij ook? De SVB geeft unisex namen helaas nog geen aparte categorie in hun publicatie. We hebben de populairste namen daarom onderverdeeld in jongens- en meisjesnamen. Maar wanneer een naam aan beide geslachten wordt gegeven, vertellen we dit er natuurlijk wel gewoon even bij. 

De meest gegeven namen voor jongens

 1. Noah 
  De grote winnaar van het afgelopen jaar was Noah. Dit is meteen een mooi voorbeeld van een unisex naam. Al krijgen meisjes vaak de variant Noa, zonder -h. Maar liefst 807 jongetjes kregen de Bijbelse naam Noah, die ‘rust’ betekent. 
 1. Sem 
  Runner up Sem was de favoriete jongensnaam voor 637 ouders. Sem is ook een Bijbelse babynaam en betekent ‘de naam is God’. In 2003 kregen ook 12 meisjes deze naam, wat Sem ook een genderneutrale naam maakt. Maar na dat jaar werd het niet meer als meisjesnaam gegeven.
 1. Lucas / Liam 
  Een gedeelde derde plek voor Lucas en Liam. De gelijkwaardige populariteit zou kunnen liggen aan de beginletter L en twee lettergrepen van beide namen. Het mooie Lucas betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. Liam heeft meerdere stoere betekenissen, zoals ‘wilskracht’ en ‘beschermer’. Beide namen werden 617 keer gegeven. 
 1. Daan 
  Jij hebt vast ook wel een kleine Daan binnen de familie of vriendengroep. 610 kleine jongetjes kregen de naam die ‘mijn rechter is God’ betekent. Voor meisjes wordt de variant Daantje gebruikt. De Nederlandse naam Daan is geen nieuwkomer in de populairste babynamen 2020. In deze twee voorgaande artikelen schitterde hij ook al:
 1. Finn 
  Ook de naam Finn was geliefd. En hij mag dan bij onze populairste babynamen 2020 horen, maar ook buiten de grens doet Finn het goed. De van origine Scandinavische naam is ook een populaire Ierse babynaam. In ons kikkerlandje kregen 597 jongetjes deze naam. Het betekent ‘vink’. 
 1. Levi
  Het wereldberoemde jeansmerk had vast niet kunnen bedenken dat 580 Nederlandse jongetjes zo genoemd zouden worden in 2020. Maar niets is minder waar. De mooie naam Levi betekent ‘aanhankelijk’. En dat past natuurlijk perfect bij zo’n lief klein mannetje dat je het liefst de hele dag knuffelt. 
 1. Luuk
  Het korte, krachtige Luuk was bij-na net zo populair. In 2020 is maar één Luukje minder geboren dan het aantal Levi’s. 579 jongetjes kregen de Latijnse naam die staat voor ‘afkomstig uit Lucanië’. Dit is inderdaad dezelfde betekenis als Lucas, omdat de naam Luuk hiervan afgeleid is. 
 1. Mees 
  Met 566 naamgevingen hoort ook Mees thuis in het rijtje populairste babynamen 2020. En hoewel wij bij Mees meteen denken aan lieve dieren babynamen, is de betekenis een tikkeltje anders. Het betekent namelijk ‘oorlogszuchtige’. Een stuk minder gezellig dan dat gevederde vriendje. 
 1. James
  In 2020 werd Nederland 563 jongetjes met de naam James rijker. En hoewel de uitspraak ons doet denken aan een chique Britse familie, liggen de roots van de naam ergens anders. Het mooie James is namelijk een Bijbelse naam. Het staat onder andere voor ‘hij zal beschermen’.
 1. Milan
  Last but definitely not least is Milan. Deze toffe naam lijkt qua klank een beetje op de nummer 3 van deze lijst: Liam. Maar liefst 545 jongetjes kregen de mooie Engelse naam die ‘lief’ betekent.

De populairste babynamen voor meisjes

 1. Emma
  De naam Emma is al jarenlang niet weg te denken uit dit namenlijstje. Net als vorig jaar staat Emma met 685 naamgevingen op 1 in de populairste babynamen 2020. Het van origine Duitse Emma mag dan lief klinken, de betekenis is hartstikke stoer. De meisjesnaam betekent namelijk ‘machtig’.

 2. Julia / Mila 
  Ook bij de meisjes zien we een gedeelde plek op de lijst. Mila deelt samen met het mooie Julia de tweede plaats. Beide meisjesnamen eindigen op een A, wat de klank sterk beïnvloedt. De betekenissen zijn wel heel verschillend. Julia betekent ‘de jeugdige’ en Mila staat voor ‘geliefd’. De meisjesnamen werden 665 keer gegeven.

 3. Tess
  Ben jij in juni, juli of augustus uitgerekend? Dan is Tess een prachtige naam voor jullie meisje. De naam Tess betekent namelijk ‘zomer’. Maar de 660 Tessjes die het afgelopen jaar geboren werden waren vast wel wat meer verspreid over het hele jaar. 

 4. Sophie 
  Ook Sophie is geen nieuwkomer in de populairste babynamen van 2020. Deze Griekse naam werd ook dit jaar weer 647 keer gegeven. Dat maakt de kans op naamgenootjes in de klas behoorlijk groot. Het mooie Sophie betekent ‘levenswijsheid’. 

 5. Zoë
  De toffe meisjesnaam Zoë heeft een hele toepasselijke betekenis. Deze babynaam staat namelijk voor ‘leven’. In 2020 kregen 622 meisjes de naam. Voor jongetjes wordt het stoere Joey gebruikt. Wist je dat dit ook de benaming is voor baby buideldieren? Cute! 

 6. Sara 
  Een naam met koninklijke allure op nummer 6: Sara. Deze mooie naam betekent ‘vorstin’. Hopelijk blijft het prinsessengedrag tijdens de puberteit alle 571 gezinnen bespaard. Van Sara kun je trouwens ook het toffe naam anagram Saar maken.

 7. Nora
  Met 561 kleine Nora’s in 2020 blijft de naam stijgen in populariteit. In 2000 werd de naam namelijk nog maar 10 keer gegeven. Wat een verschil! De prachtige Arabische babynaam betekent onder andere ‘licht’ en ‘eer’.

 8. Yara
  Een stoere meiden naam met een funky betekenis. Yara betekent namelijk ‘heftig van karakter’. Nederland werd het afgelopen jaar 531 van deze pittige tantes rijker. De beginletter Y maakt Yara een opvallende naam in de top babynamen van 2020. 

 9. Eva 
  Het klassieke Eva is al decennialang een veel gegeven naam in Nederland. We kunnen dus haast wel spreken van een vintage babynaam. 510 ouders gaven hun dochtertje deze naam, die een Bijbelse oorsprong heeft. De betekenis is ‘moeder van alle levenden’. 

 10. Liv
  We sluiten ons lijstje populairste babynamen 2020 af met de korte, maar krachtige naam Liv. En ondanks dat de meisjesnaam op nummer 10 staat, werden maar liefst 508 meisjes zo genoemd. Het mooie Liv staat voor ‘beschermer’ en ‘leven’. 

Nu we de top babynamen zo op een rijtje hebben, vallen wel een aantal dingen op. Zo eindigen 7 van de 11 meisjes namen op een A. De invloed van klanken op namen leert ons dat we deze klank associëren met ‘lief’ en ‘zacht’. Dat past natuurlijk heel mooi bij meisjesnamen. 

De populairste jongensnamen van 2020 zijn kort, maar krachtig. We zien alleen maar namen met een of twee lettergrepen. Dit geeft de namen iets stoers, wat ze geschikt maakt als babynaam voor jongens. 

Benieuwd of dit klopt met wat wij aan het begin van vorig jaar voorspelden? Check dan snel ons artikel over de babynamen trends van 2020

Wij kijken graag vooruit. Daarom zijn we stiekem nu al benieuwd of het lijstje van volgend jaar veel zal afwijken van de populairste babynamen 2020. We hebben natuurlijk een gek jaar achter de rug. En dat kan zomaar zorgen voor een verschuiving in de top babynamen. 

Zo schreven we eerder al een artikel over corona namen, want we verwachten een heuse babyboom. De kindjes die tijdens de pandemie verwekt worden hebben zelfs een naam: coronials. Wat denk jij, hebben deze ontwikkelingen invloed op de babynamen trends van 2021? 

Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.