namen-binnen-het-gezin

Passen de namen binnen het gezin bij elkaar?

14 december 2018

De naam van een eerste kindje verzinnen is eigenlijk best makkelijk, dat ontdek je als je zwanger bent van de tweede of derde. Bij een eerste hoef je eigenlijk alleen maar rekening te houden met de vraag of jullie de naam leuk vinden. Bij volgende kindjes komt daar nog een factor bij: past de naam bij die van zijn broertje(s) en/of zusje(s)? Met onderstaande tips wordt het matchen van namen binnen het gezin kinderspel!

Hou je vast aan een stijl

Als je naar de naam van je eerste kind kijkt, kun je deze waarschijnlijk wel onderbrengen in een bepaald genre. Klassiek, zoals Sophie en Lucas, of kort en hip, zoals Fem en Luc. Jayden en Kaylee klinken Amerikaans en met Sky en Fee zit je meer in de creatieve hoek. En dan heb je natuurlijk ook nog de oer-Hollandse namen als Gijs en Loes. Voor welke naam je ook gekozen hebt, het staat mooi als de naam van je volgende kindje in hetzelfde genre past.

Lettergrepen

Op zoek naar eenheid? Kies voor de naam van je ongeboren spruit hetzelfde aantal lettergrepen als de namen van je andere kids. Veel namen hebben twee lettergrepen, maar ook steeds meer ouders kiezen voor een korte, stoere naam van één lettergreep. Zo passen de namen binnen het gezin altijd bij elkaar.

Dezelfde letter?

Door te kiezen voor dezelfde voorletter zorg je er weliswaar voor dat de namen van je kinderen bij elkaar passen, maar je kweekt ook al snel een Kwik, Kwek en Kwak-effect. Wil je toch graag dat al je kinderen dezelfde voorletter hebben? Zorg er dan voor dat je varieert in het aantal lettergrepen.

Dubbele namen binnen het gezin

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind meer dan één naam te geven. Om bijvoorbeeld opa’s en oma’s te vernoemen, of gewoon omdat ze het mooi vinden. Heb je voor je eerste een half dozijn tweede namen bedacht? Ga er dan maar weer lekker voor zitten, want het zou sneu zijn als je tweede dan maar één initiaal heeft. Om eenheid te creëren in de namen van je kinderen, kun je voor de tweede naam een thema of een letter kiezen. Ga bijvoorbeeld voor namen van bloemen, plaatsen (nee, niet Lutjebroek, maar Austin, bijvoorbeeld) of grootouders.

Spreek het uit!

Het helpt enorm om de namen van de grote broer of zus en de baby hardop uit te spreken. Gewoon, om te testen of ze echt zo goed bij elkaar passen als jullie denken. Dus check even of niemand je kan horen en zeg het gewoon tien keer achter elkaar. Klinkt het lekker? Dan heb je de perfecte naam gevonden voor je tweede, derde of vierde kindje!