Dit is de geboortebloem van je baby! 🌸

Geboortebloem baby
10 april 2023

Dwarreldende bloesemblaadjes, kleurrijke tulpenvelden en geurende seringen: bloemen zijn mooi, opbeurend en stiekem ook een beetje magisch. En nu we het toch over bloemen hebben: wist je dat elke maand zijn eigen geboortebloem heeft? In dit artikel delen we de geboortebloemen per maand. Zo weet je precies wat de geboortebloem van je kindje is en wat de symbolische betekenis ervan is. En stiekem krijg je zelf natuurlijk ook antwoord op de vraag ‘wat is mijn geboortebloem?’. Daar bloei je spontaan van op!

Geboortebloemen per maand

Voor we dieper ingaan op de symbolische betekenis van elke bloem, zetten we de geboortebloemen per maand eerst kort op een rijtje. Van welke bloem word jij het meest vrolijk?

 • Geboortebloem januari – anjer en sneeuwklokje
 • Geboortebloem februari – iris en viooltje 
 • Geboortebloem maart – narcis
 • Geboortebloem april – madelief 
 • Geboortebloem mei – lelietje-van-dalen
 • Geboortebloem juni – roos
 • Geboortebloem juli – ridderspoor en waterlelie
 • Geboortebloem augustus – klaproos en gladiool
 • Geboortebloem september – aster en dagbloem
 • Geboortebloem oktober – cosmea en goudsbloem
 • Geboortebloem november – chrysant
 • Geboortebloem december – hulst

🌼 Ook leuk om te lezen: 50 bloeiende bloemen namen voor baby’s!

Sneeuwklok januari

Geboortebloem januari

We beginnen natuurlijk bij de geboortebloem van januari. Eigenlijk heeft januari niet één maar twee bloemen: de anjer en het sneeuwklokje. De anjer is een populaire bloem die allerlei kleuren kan hebben. De betekenis van de anjer hangt af van de kleur, maar over het algemeen staat de anjer voor liefde, trouw en nieuwsgierigheid. Het sneeuwklokje symboliseert hoop, schoonheid en een nieuw begin.

Viooltje februari

Geboortebloem februari

De geboortebloem van februari is de iris. Daarnaast is ook het viooltje de bloem van februari. De kleurrijke iris symboliseert wijsheid, moed, geloof en vriendschap. Viooltjes staan voor loyaliteit, spirituele wijsheid, liefde en bescheidenheid. Irissen en viooltjes zijn vaak paars, en die kleur zien we vaker terug bij februari. Zo is de geboortesteen van februari de amethyst. Paars past dus perfect bij februarikindjes!

🌸 Leestip: 30 x geboortemaand als naaminspiratie.

Geboortebloem maart

Geboortebloem maart

De gele narcis is de geboortebloem van maart. Met zijn vrolijke, frisse en opvallende looks is deze bloem hét startsein van het voorjaar. ‘Hoop’ en ‘een nieuw begin’ zijn dan ook betekenissen die bij de narcis horen. Daarnaast staat de gele narcis ook voor liefde, geluk en vriendschap. Wij worden helemaal blij van deze ultieme lentebloem!

Geboortebloem april

Geboortebloem april

De geboortebloem van april is het madeliefje. Wij krijgen meteen een geluksgevoel als we aan een zonnig grasveld met deze vrolijke witte bloemetjes denken. En wie heeft vroeger niet eindeloos kettingen gerijgd van madeliefjes? Het madeliefje staat symbool voor onschuld, puurheid, liefde en jeugdigheid. Volgens sommigen is ook de lathyrus een bloem van april. En die bloem staat voor plezier; ook leuk!

Geboortbloem mei

Geboortebloem mei

Het lelietje-van-dalen is de geboortebloem van mei. De elegante, witte bloemetjes van deze leliesoort zien er sereen en fris uit. Daarnaast hebben de bloemen een heerlijk zoete geur. Lelietjes-van-dalen symboliseren schoonheid, passie, oprechtheid en liefde. De meidoorn wordt trouwens ook wel gezien als bloem van mei. Deze sterke struik bloeit namelijk in mei. Hij heeft dan witte bloemetjes die lekker ruiken. Meidoornbloesem staat voor hoop en geluk.

🌸 Ook leuk om te lezen: 30x lentenamen om vrolijk van te worden!

Roos juni

Geboortebloem juni

Ah, de roos! Dat is de geboortebloem van juni. Deze bekende bloem staat in de eerste plaats voor liefde, maar elke kleur heeft weer een andere betekenis. De rode roos staat voor romantiek, de witte voor onschuld en de roze voor geluk. Ook de kamperfoelie wordt door sommigen gezien als bloem van juni. Deze bloem symboliseert betrouwbaarheid en verbondenheid in de liefde.

Geboortebloem juli

Geboortebloem juli

Ben je benieuwd naar de geboortebloem van juli? Dan kun je kiezen uit twee prachtige bloemen: ridderspoor en de waterlelie. Ridderspoor symboliseert geluk, positiviteit, plezier en bescherming. Deze prachtige bloem wordt ook wel delphinium genoemd, vanwege zijn blauwe puntvorm (als een soort dolfijnenvin). De serene waterlelie weerspiegelt zuiverheid, vrede en balans.

Klaprozen augustus

Geboortebloem augustus

Ben jij in augustus uitgerekend? Dan kan jullie zomerkindje opnieuw kiezen uit twee bloemen: de klaproos en de gladiool. In de zomermaanden kun je ineens overal klaprozen zien bloeien. Deze tere, knalrode bloemetjes stralen vrolijkheid en optimisme uit. En dat sluit perfect aan bij de symboliek van de klaproos, want deze bloem staat voor levensvreugde, succes en fantasie. De sterke, lange gladiool is ook een echte zomerbloem. Gladiolen symboliseren kracht, kalmte en eerlijkheid.

Geboortebloem september

Geboortebloem september

De aster is je geboortebloem als je in september geboren bent. Asters zijn stervormige bloemen met een geel hart en kleurige bloemblaadjes, in kleuren als wit, roze en paars. De aster weerspiegelt wijsheid, vertrouwen, liefde en onschuld. De dagbloem (ook wel klimmende winde en morning glory genoemd) wordt soms ook gezien als bloem van september. Die bloem staat voor genegenheid en geduld. 

Goudsbloem oktober

Geboortebloem oktober

Wordt je kindje in oktober geboren, dan zijn de cosmea en de goudsbloem z’n geboortebloemen. De cosmea staat voor rust, vrede en sereniteit. De naam van deze bloem komt van het Griekse woord ‘cosmos’, dat ‘harmonie’ en ‘wereld’ betekent. De andere bloem van oktober is de goudsbloem. Deze vrolijke, feloranje bloem symboliseert optimisme, warmte, voorspoed en creativiteit. 

Geboortebloem november

Geboortebloem november

De chrysant is de geboortebloem van november. Deze bloem staat voor eeuwige jeugd, vreugde, eerlijkheid, geluk en gezondheid. In veel Aziatische landen, zoals China en Japan, wordt de chrysant vereerd. In Japan is er zelfs een speciale chrysant-feestdag die al eeuwenlang gehouden wordt. Chrysanten zijn enorm populair en zijn er in veel verschillende kleuren.

Hulst december

Geboortebloem december

Ben je uitgerekend in de laatste maand van het jaar? De bloem van december is hulst. Eigenlijk is dit geen bloem, maar een groene plant met rode besjes. Hulst staat symbool voor vruchtbaarheid, hoop, geluk en vrede. En bij hulst denk je natuurlijk meteen aan de gezelligheid rond de kerstdagen ✨

Laat je inspireren!

Nu je de bloem van je kleintjes geboortemaand weet is het ook leuk om daar wat mee te doen. Het is namelijk superleuk om bloemen te verwerken in een mooi aandenken of een persoonlijk presentje. Dat is trouwens ook een lief gebaar voor je beste vriendin, moeder of zus. We hebben een aantal toffe ideeën voor je op een rijtje gezet.

Cadeautips geboorte

 • Koop een mooi sieraad, bijvoorbeeld een ketting met bloemenhanger, of een geboortebloem armband. Er zijn online verschillende hangers met bloemen te vinden.
 • Kies een mooie poster met de bloem van je baby (of iemand anders die je wilt verrassen). Een leuk schilderijtje met een bloem kan ook heel tof zijn.
 • Deze viel te verwachten: ga voor een mooi bos bloemen die bij de geboortemaand van het kleintje passen. Want van een vers boeket wordt iedereen blij!
 • Zijn de bloemen niet geschikt voor een boeket? Dan kun je kiezen voor zaadjes van de geboorte bloem. Je kunt trouwens ook bloemzaadjes bij het geboortekaartje steken, als leuk extraatje. Of geef een zakje zaadjes cadeau als bedankje voor alle hulp in de kraamperiode.

Andere toffe ideeën

 • Ben je gek op tatoeages? Dan kan het supermooi zijn om een geboortebloem tattoo te laten zetten. Zo draag je je kleintje altijd bij je.
 • Voor aanstaande ouders is het ontzettend mooi om via het geboortekaartje aandacht te besteden aan bloemen. Je kunt verschillende geboortekaartjes bestellen op basis van de bloem die bij de geboortemaand past. Oh, en er zijn sowieso veel toffe geboortekaartjes met bloemen te vinden.
 • Ga creatief aan de slag; het is bijvoorbeeld heel leuk om de bloem van je kindje te borduren. Maar je kan ook een klein schilderijtje maken – net wat het beste bij je past!
 • Pluk (of koop) de bloemen die bij je kindje passen en droog ze. Pers de bloemen bijvoorbeeld tussen een zwaar boek. Na een paar weken haal je de geperste bloemen eruit en kun je ze mooi inlijsten. 
 • Vereeuwig de bloemen door ze te gieten in epoxyhars. Zo kun je de bloemen voor altijd bewaren. Op Pinterest vind je veel inspiratie voor bloemen in epoxyhars.
Instagram banner babynamen

Gerelateerde blogs

zwangerschap aankondigen kerst
Zwangerschap aankondigen met kerst: 35 tips en ideeën!
Babykamer ideeen
De leukste babykamer ideeën op een rijtje!
babynaam-kiezen
Babynaam kiezen: wanneer doe je dat?