25 Griekse namen uit de mythologie

Namen uit de griekse mythologie
2 september 2019

Op zoek naar een unieke naam voor jullie toekomstige zoon of dochter? We inspireren je graag met een bijzondere selectie Griekse namen. Deze babynamen met betekenis zijn net even anders. Het is super tof om jullie mini te vernoemen naar een god of godin uit de Griekse mythologie.

1. Daphne

We beginnen het rijtje Griekse namen met een bekende. Daphne, wat ook ‘laurier’ betekent, was de dochter van riviergod Peneüs. Je kunt bij deze naam helemaal los met accenten, want Daphne wordt ook als Daphné, Daphnè of Dáphne geschreven.

2. Jason

Deze populaire jongensnaam klinkt ontzettend stoer. En dat is niet zo gek, want Jason was een echte Griekse held. Ken jij de eeuwenoude mythe van Jason en de Argonauten?

3. Iris

Bij de naam Iris denk je al gauw aan de prachtige bloem. Maar de oorsprong van deze naam ligt in de Griekse mythologie. Iris zorgde namelijk voor verbinding tussen mensen en goden met prachtige regenbogen. Dat is pas echt een kleurrijke historie.

4. Selene

Ben jij helemaal weg van namen met een link naar ons sterrenstelsel? Dan is dit misschien wel de perfecte naam voor jullie kindje. Selene is namelijk de godin van de maan.

5. Atlas

Een stoere naam voor stoere kids. Atlas betekent namelijk ‘hij die de hemel op zijn schouders droeg’ en ‘een titaan’. Heb jij een kleintje in je buik dat zich nu al regelmatig flink laat gelden? Dan is dit misschien wel de perfecte Griekse babynaam voor jullie.

6. Nikè

Nikè (Nike, Niké) is de Griekse godin van de overwinning. Dan heb je als mini toch al een streepje voor op de rest. Vind je de betekenis mooi, maar ben je op zoek naar een meer klassieke naam? De Romeinse equivalent van deze meisjesnaam is Victoria.

7. Zeus

Als god van de donder en hemel is Zeus de meest bekende naam uit de Griekse mythologie. Deze naam wordt voornamelijk aan jongens gegeven. De kans dat jullie kindje een naamgenoot tegenkomt is vrij klein, want slechts vijf Nederlandse baby’s werden vanaf 2010 Zeus genoemd.

8. Larisa

Een van de mysterieuze Griekse nimfen. In Nederland schrijven we deze meisjesnaam voor baby’s meestal als Larissa. Deze naam was onwijs populair in 1995, maar werd in 2017 ook nog 27 keer gegeven. Misschien krijgt de naam dan toch een comeback!

9. Eros

De mooiste babynaam van allemaal. Eros betekent namelijk ‘liefde’, want hij zorgde ervoor dat mensen verliefd werden. En jij wordt vast en zeker smoorverliefd op jullie kindje. Ondanks deze zoete betekenis klinkt de babynaam voor jongens toch heel krachtig.

10. Hera

Hera is de vrouw van Zeus en godin van het huwelijk. Maar de naam is ook een variant van het mannelijke Hero. Een andere betekenis is daarom ook ‘beschermer of heldin’. Denk je dat een van deze Griekse namen bij jullie zal passen?

11. Clio

De naam Clio is, als een van de Griekse muzen, vaak gelinkt aan geschiedenis en kunst. De bijzondere kindernaam wordt in Nederland het meest gegeven aan meisjes in de randstad. Een andere leuke variatie op de naam is Cleo.

12. Orion

De Griekse mythologie kent ook een aantal giganten. Hier is Orion een van. Hij was een indrukwekkend goede jager, waar de godin van de jacht zelfs verliefd op werd. In Nederland wordt Orion zowel aan jongens als meisjes gegeven.

13. Theia

Met dezelfde naam als de koningin van het licht wordt jullie meisje vast het zonnetje in huis. Theia is een vrolijke naam waar je zelf veel toffe variaties op kunt bedenken. Zo wordt het in Nederland vaak als Thea geschreven, maar je kunt ook gaan voor een stoere variant zoals Teddy.

14. Leander

‘Leeuw van een man’, dat is de beestachtig stoere betekenis van de naam Leander. Het zal je daarom niet verbazen dat deze naam over het algemeen aan jongens wordt gegeven. Wil je een chique Franse twist aan deze naam geven? Schrijf het dan als Leandre.

15. Poseidon

Poseidon is de Griekse god van de zee. Nu denk je vast: “Dit is niet de meest toegankelijke babynaam”. Maar met een beetje creativiteit kun je hier wel hele mooie variaties op verzinnen. Denk bijvoorbeeld eens aan de meisjesnamen Posie of Posy.

16. Lotis

Zeegod Nereus kreeg een heel stel prachtige dochters, waaronder ook Lotis. Deze zeenimfen zagen er waanzinnig mooi uit met hun lange blauwe haren. Wij kennen voor meisjes de variant Lotus, naar de bloem. Op zoek naar soortgelijke Griekse namen voor jongens? Otis is ook heel stoer!

17. Cebren

De naam van deze Griekse riviergod heeft wat weg van het Nederlandse Siebren dat wij kennen. De rivier van Cebren lag vlak bij Troje. Deze eeuwenoude plaats heeft ons ook nog een hele bijzondere jongensnaam opgeleverd. Wat vind je van de naam Troy voor jullie kleintje?

18. Gaia

Dit is een naam met impact! Gaia betekent namelijk godin van de aarde en schepper van het universum. Vooral het laatste geeft de bijzondere babynaam net dat beetje extra. Gaia wordt gezien als meisjesnaam en is 25 keer gegeven in 2018.

19. Boreas

Boreas is een van de Griekse windgoden. Hij hadt drie broers en samen vormden zij de noorden-, oosten-, westen- en zuidenwind. De naam Boreas is dus super leuk voor een baby die terechtkomt in een echt jongensgezin. De Nederlandse verbastering van deze naam is Boris.

20. Doris

De Griekse naam Doris betekent ‘geschenk van god’. Een prachtige babynaam met betekenis die voornamelijk aan meisjes wordt gegeven, maar ook heel geschikt is voor jongens.

21. Damon

Een andere stoere naam met de beginletter ‘D’ is Damon. Deze jongensnaam staat in de Griekse mythologie symbool voor vertrouwen en loyaliteit in vriendschap. Dat zouden natuurlijk geweldige karaktereigenschappen voor jullie mini zijn. Vooral in Amerika is Damon een populaire naam. Hij wordt daar twee keer zoveel gegeven als in Nederland.

22. Thalia

Thalia was een van de godinnen van kunst en wetenschap. Zij was de muze van komedie en poëzie. Wanneer je kiest voor deze mooie meisjesnaam is het ook heel leuk om een gedichtje in het geboortekaartje te verwerken.

23. Phoebe

Hoewel wij deze babynaam voornamelijk kennen uit de hitserie Friends, is Phoebe (of Phoibe) toch echt een naam uit de Griekse Mythologie. Zij bezat als eerste het Orakel van Delphi. Wil je een leuke Nederlandse twist aan de naam geven? Je kunt de meisjesnaam ook spellen als Febe.

24. Paris

Paris was de man van Helena van Troje (je weet wel, die van de Trojaanse oorlog!). In de Griekse oudheid werd dit dus gezien als mannennaam, terwijl wij het vandaag de dag vaak gebruiken voor meisjes. Zijn unisex babynamen misschien per ongeluk ontstaan in de Griekse mythologie?

25. Lilaea

De nimf Lilaea was in de Griekse mythologie de dochter van Cephissus. De Griekse stad Lilaea is dan ook naar haar vernoemd. De combinatie klinkers in deze meisjesnaam voor baby’s is prachtig. Wil je het wat stoerder maken? Kies dan voor Lila met vier letters!

Meer babynamen met betekenis

Word je helemaal enthousiast van deze Griekse namen? Je kunt overal inspiratie opdoen voor een naam met betekenis. Denk bijvoorbeeld aan namen gebaseerd op bloemen, dieren of een andere taal. En wanneer je een betekenis heel mooi vindt maar de naam niet helemaal bij jullie past, kun je hier altijd zelf altijd nog jouw eigen variant van maken.

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Middeleeuwse namen
33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen