Schaamnamen waar je van moet giechelen

Schaamnamen baby
21 oktober 2020

Je kende vroeger vast wel iemand met een naam waar je gewoon een grapje over moest maken. Heel flauw natuurlijk, maar zo werkt ons brein gewoon. ‘Geen beter vermaak dan leedvermaak’, is het toch? Die grappige voornamen of achternamen zijn leuk, maar vallen in het niet bij schaamnamen. Deze hilarische pareltjes van namen wil je misschien niet voor jullie kindje. Maar we wilden jou deze beschamende namen niet onthouden.

Wat zijn schaamnamen?

Voordat we je verblijden met een gezellig rijtje schaamnamen, duiken we even de diepte in. Want je vindt het vast leuk om wat meer te weten over deze gênante voor- en achternamen. Schaamnamen zijn namen waarvoor je, je raadt het al, je schaamt. Dit soort namen bestaan natuurlijk al heel lang. Maar sinds 2007 krijgen ze pas echt de shine die ze verdienen.

De Coen en Sander Show

538-DJ’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga presenteren namelijk sinds 2007 een jaarlijks lijstje schaamnamen. Dit onderdeel van hun radioprogramma is inmiddels zo populair, dat heel Nederland met liefde gekke naamcombinaties instuurt. De grappigste, gekste of meest gênante naam krijgt de titel ‘Faamnaam van het jaar’. Maar of je daar als winnaar nou heel blij mee moet zijn..

Verschillende soorten schaamnamen

Schaamnamen gaan veel verder dan alleen een grappige voornaam of ietwat opmerkelijke achternaam. Om ook maar enigszins kans te maken op de titel ‘Faamnaam van het jaar’ kom je niet weg met een naam als Gerrit Poepjes of Blossom Honey Buttercup de Vries. 

Een schaamnaam ontstaat namelijk door voor- en achternaam samen te voegen. Dit kan op twee manieren:

  1. Met een volledige voornaam en achternaam
    Zoals Chris Mus en Fokje Modder. 

  2. Met initialen van de voornaam en de volledige achternaam
    Zoals mevrouw K. Bouter en meneer S.M. Kelder.

Nog een handigheidje om schaamnamen te herkennen, is goed luisteren. Het gaat namelijk vooral om de klanken van namen.  Het hoeft dus niet per se de juiste spelling van de gênante referentie te hebben. Voorbeelden hiervan zijn Beau ter Ham en Dick Sack.

De leukste schaamnamen op een rijtje

Je hebt er even op moeten wachten, maar het is eindelijk tijd voor een namenlijstje. Over de jaren heen zijn heel wat schaamnamen de revue gepasseerd. Maar wij zetten de 10 grappigste voor je op een rijtje. 

Sam Bal 
We beginnen met een pittig voorbeeld. De naam Sam Bal refereert natuurlijk naar de spicy saus die we graag door onze nasi roeren. Maar wist je ook dat Sam eigenlijk een Bijbelse babynaam is? Het betekent ‘de naam is God’. 

Annebelle Blaas
Je kunt kinderen zo gelukkig maken met een potje bellenblaas. Misschien heeft dit geluk de ouders van Annebelle wel geïnspireerd bij het kiezen van deze babynaam. Het is eigenlijk een samenstelling van twee namen, namelijk Anne en Belle. Anne betekent ‘lief’ en Belle betekent ‘mooi’. Prachtige betekenissen voor een meisjesnaam.

Piet Saman
Je kan ons er ‘s nachts voor wakker maken hoor: pizza! En daar dachten de ouders van Piet waarschijnlijk net zo over. Hoe grappig zou het zijn als deze man ook daadwerkelijk pizzabakker zou zijn. De naam Piet is afgeleid van Pieter, dat ‘rots’ betekent.

Indy Broekman 
Schaamnamen hebben vaak iets schunnigs. Zo ook Indy Broekman. Maar de prachtige meisjesnaam Indy blijft bijzonder. Het is een Latijnse naam die ‘onafhankelijk’ betekent. Spaanse babynamen zijn zeker het overwegen waard.

Patty Koot 
Liefhebbers van het theater herkennen deze gênante naam natuurlijk meteen. De leuke naam Patty Koot refereert namelijk naar ‘petticoat’. Deze onderrok was de inspiratie voor de gelijknamige musical. Het vrolijke Patty betekent ‘adellijk’. 

Izzy van Gisteren
Ook hippe babynamen kunnen de basis vormen voor een schaamnaam. Zo ook Izzy. Deze stoere unisex naam wordt gelezen als ‘issie’, een vervorming van ‘is hij’. De naam zelf is van Engelse komaf en betekent ‘verlossing door God’.

Coos Busters
Who you gonna call? Coos Busters natuurlijk! Ghostbusters is een filmklassieker uit de jaren 80. Wellicht dat de papa en mama van Coos graag een babynaam uit de 80’s wilden. Ze hebben hier wel hun eigen bijzondere draai aan gegeven. De naam Coos is afgeleid van Jacob en betekent ‘hij zal beschermen’.

Stanley Messie
Hij komt regelmatig van pas, een Stanley Messie. Maar de betekenis van Stanley maakt dat messie behoorlijk stomp. De Engelse naam Stanley is namelijk gebaseerd op ‘stane-leah’, een steenachtig veld.

Ron de Knikker
Er is maar één Ron is ons leven, namelijk Ron Boszhard. Deze Wie Is De Mol held rolde helaas weer voor de finale uit het programma. Maar wat hebben we weer van hem genoten. De naam Ron is afgeleid van Ronald. Dit is een Germaanse naam en betekent ‘de goede heerser’.

Joska Bouter
Wat betreft schaamnamen is dit toch wel een hele schattige. Wij kunnen het ook niet helpen een kleine Joska met een puntmutsje voor ons te zien. De meisjesnaam Joska is van Hongaarse komaf, dat zie je niet vaak. De betekenis is ‘God voorziet en maakt beter’.

Lees ook: Spijt van babynaam: wat nu?!

Genante namen in het Engels; shame names

Niet alleen in Nederland kennen we schaamnamen. Onze Engelse vrienden hebben ook regelmatig te maken met gênante voor- en achternamen. Zij noemen dit uiteraard geen schaamnamen, maar shame names. Hieronder zie je wat voorbeelden.

Bud Light
De Engelse babynaam Bud is afgeleid van Buddy, wat ‘vriend’ betekent. In combinatie met de achternaam Light krijg je een wereldbekend biermerk. Dit moet haast wel een gezellige knaap zijn.

Sam Sung
De naam Sam Sung is van zichzelf al wel een gniffeltje waard. Maar het wordt pas echt hilarisch als je weet dat de beste man voor electronicagigant Apple werkt. In Nederland wordt Sam gezien als unisex naam. De betekenis is ‘van God gebeden’.  

Dick Long
Waarom dit een schaamnaam is hoeven we je vast niet uit te leggen. En nu je eenmaal de associatie hebt gemaakt, kun je je moeilijk voorstellen dat Dick een vaak voorkomende naam is. Toch heten heel wat mensen in Amerika Dick of Dickie. Maar het mooiste komt nog. De betekenis van de naam is ‘hard’.

De ultieme schaamnamen

Ja, dat was wel even lachen geblazen. Maar de leukste schaamnamen moeten nog komen. Want ook op het gebied van beschamende naamcombinaties heb je een absolute eindbaas. Twee stuks, in dit geval: Bennie en Connie. 

Bennie / Benny
De jongensnaam Ben wordt vaak liefkozend verkleind naar Benny of Bennie. Maar deze vervoeging kun je ook lezen als ‘ben niet’. Hierdoor wordt de naam al gauw een schaamnaam. Kijk maar naar Bennie Thuis, Benny Boos en Bennie van Gisteren. 

Connie / Conny
Eenzelfde soort naam is het vrouwelijke Connie of Conny. Dit kun je namelijk ook lezen als ‘kon niet’. Hier kun je ook genoeg grappige combinaties mee maken. Denk bijvoorbeeld aan Connie Komen, Conny Spelen en Connie van de Brug. 

Ken jij nog meer babynamen met twee lettergrepen waarmee je grappige naamcombinaties kunt maken?

Hoe voorkom je een schaamnaam?

Oeps, een foutje is zo gemaakt. Grote kans dat de ouders van bovenstaande kids niet nadachten over schaamnamen bij het kiezen van hun babynaam. Maar jij bent na het lezen van dit artikel gelukkig op de hoogte van gênante namen. Je voorkomt schaamnamen door jullie gekozen babynaam letterlijk op papier te zetten. Plak de achternaam hier achteraan en lees dit hardop voor. Je zult snel ontdekken of deze voor- en achternaam in aanmerking komen voor de titel ‘Faamnaam van het jaar’. Meer tips over het kiezen van een babynaam vind je hier: 

Vond je dit blog leuk en blijf je graag op de hoogte van wanneer wij nieuwe artikelen plaatsen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. We delen ook wekelijks inspirerende babynamen en informatie over hun betekenissen.

Gerelateerde blogs

babynamen-met-3-letters
Deze babynamen met 3 letters zijn heel leuk!
Meisjesnamen 4 letters
44 x de allerleukste meisjesnamen met 4 letters!
babynaam-kiezen
Babynaam kiezen: wanneer doe je dat?