hippe-babynamen

Hippe babynamen: dit zijn de trends

31 oktober 2018

Het is ontzettend lastig om een naam voor je kindje te kiezen. Maar wanneer je kijkt naar trends in namen kun je al een leuke selectie maken. Net als mode, interieurstijlen en muziek zijn ook babynamen aan trends onderhevig. Is het vernoemen van kindjes helemaal passé of zijn namen met drie letters helemaal hot and happening? Wij nemen speciaal voor jou de rol van trendwatcher op ons en vertellen je precies welke namen hip zijn. Laat je snel inspireren door dit lijstje hippe babynamen.

Korte namen

Heel hip op dit moment zijn de korte en krachtige namen. Sem, Fien, Pip, Lars: hoe korter, hoe hipper. Handig, want korte namen zijn vaak makkelijk uit te spreken en klinken vlot en stoer. Bovendien bestaat er vaak weinig verwarring over de schrijfwijze. Je ziet vaak dat deze korte namen verkortingen zijn van populaire langere namen. Julia wordt Juul en Simon wordt Siem. Veel van deze namen zijn ook unisex, waarmee we nog een trend te pakken hebben.

In een nieuw jasje

Wat je ook veel ziet zijn bestaande namen met een unieke twist. Er wordt bijvoorbeeld een extra letter bijgeplaatst of de naam wordt net iets anders gespeld. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld Mylan, Naud en Phien. Bekende namen in een nieuw jasje!

Je baby vernoemen

Vernoemingen zijn ook weer helemaal terug van weggeweest: waar het een poosje echt té ouderwets was om je baby naar een van je ouders of grootouders te vernomen, wordt het tegenwoordig steeds vaker gedaan. Oudhollandse namen zijn sowieso heel trendy, denk bijvoorbeeld aan Aafje, Fiep en Kees. En als je opa dan ook nog eens Cornelis heet, heb je met Kees direct een vernoeming te pakken.

American beauty

Totaal anders dan de korte oudhollandse namen, zijn de wat langere Amerikaanse namen. River, Harper, Phyllon, Otis: ook in 2019 gaan we deze namen weer veel tegenkomen. Stoer en internationaal inzetbaar. Meer in de Franse hoek zijn de meisjesnamen die op -ou eindigen: Philou, Manou en Jilou bijvoorbeeld. Hippe namen met een internationale allure!

Alle letters van het alfabet

De letters X, Y en Z komen tot nu toe weinig voor in de Nederlandse babynamenlijstjes. Maar langzamerhand zien we wel een stijgende trend. Steeds meer ouders kiezen ervoor om een Z in plaats van een S te gebruiken of durven voor een naam te kiezen met een X erin verwerkt. Voorbeelden van deze exotische, maar hippe babynamen zijn: Zev, Yara en Xavi.

De meest populaire namen voor baby’s

In 2017 waren de namen Emma en Noah het populairst, volgens de Sociale Verzekeringsbank. Zij betalen de kinderbijslag uit en weten daardoor precies hoe de baby’s in Nederland genoemd worden. In de eerste helft van 2018 zag deze lijst er alweer anders uit. Emma is vervangen door Julia en bij de jongens staat Lucas op de eerste plek. Toch zie je dat de top 10 populairste jongens- en meisjesnamen er eigenlijk al jarenlang ongeveer hetzelfde uitziet.