Logo Babynamen.nl

Blog

Hippe babynamen: dit zijn de trends

Hippe babynamen: dit zijn de trends

Zoals veel zaken, zijn ook babynamen onderhevig aan trends. Wat zijn de trends van dit moment? En wat gaat nog hip worden? In deze blog nemen we je mee door de hipste babynamen!

In 2017 waren de namen Emma en Noah het populairst, volgens de Sociale Verzekeringsbank. Zij betalen de kinderbijslag uit en weten daardoor precies hoe de baby’s in Nederland genoemd worden. In de eerste helft van 2018 zag deze lijst er alweer anders uit. Emma is vervangen door Julia en bij de jongens staat Lucas op de eerste plek. Toch zie je dat de top 10 populairste jongens- en meisjesnamen er eigenlijk al jarenlang ongeveer hetzelfde uitziet.

Kort

Heel hip op dit moment zijn de korte en krachtige namen. Sem, Fien, Pip, Lars: hoe korter, hoe hipper. Handig, want korte namen zijn vaak makkelijk uit te spreken en klinken vlot en stoer. Bovendien bestaat er vaak weinig verwarring over de schrijfwijze. Je ziet vaak dat deze korte namen verkortingen zijn van populaire langere namen. Julia wordt Juul en Simon wordt Siem. Veel van deze namen zijn ook unisex, waarmee we nog een trend te pakken hebben.

Nieuwe jas

Wat je ook veel ziet zijn bestaande namen met een unieke touch. Er wordt bijvoorbeeld een extra letter bijgeplaatst of de naam wordt net anders gespeld. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld Mylan, Naud en Phien. Bekende namen in een nieuw jasje!

Vernoemen

Vernoemingen zijn ook weer helemaal terug van weggeweest: waar het een poosje echt té ouderwets was om je baby naar een van je ouders of grootouders te vernomen, wordt het tegenwoordig weer steeds vaker gedaan. Oudhollandse namen zijn sowieso helemaal on trend, denk bijvoorbeeld aan Aaf, Pien en Kees. En als je opa dan ook nog eens toevallig Cornelis heet, heb je met Kees direct een vernoeming te pakken.

Lees ook:  Aparte babynamen voor jullie kindje

American beauty

Totaal anders dan de korte oudhollandse namen, zijn de wat langere Amerikaanse namen. River, Harper, Phyllon, Otis: ook in 2019 gaan we deze namen weer volop tegenkomen. Stoer en internationaal inzetbaar! Meer in de Franse hoek zijn de meisjesnamen die op -lou eindigen: Philou, Manou en Jilou bijvoorbeeld. Superhip!

Alle letters van het alfabet

De letters X, Y en Z komen tot nu toe weinig voor in de Nederlandse babynamenlijstjes. Maar langzamerhand zien we wel een stijgende trend. Steeds meer ouders kiezen ervoor om een Z in plaats van een S te gebruiken of durven voor een naam te kiezen met een X erin verwerkt.