Geboren of uitgerekend zijn op een schrikkeldag

Geboren of uitgerekend zijn op een schrikkeldag
28 februari 2020

29 Februari is een speciale dag. Waarom? Omdat deze dag maar eens in de vier jaar voorkomt! En wanneer jullie in juni de bloemetjes buiten hebben gezet, bestaat er dus een kans dat jij op deze datum uitgerekend bent. Wil je meer weten over wat het betekent als je geboren of uitgerekend bent op een schrikkeldag? Lees dan verder!

Waarom is er een schrikkeldag?

Eens in de vier jaar is het een schrikkeljaar. Een jaar waarin er 366 dagen zijn en februari 29 dagen heeft in plaats van 28. Die extra dag in februari is toegevoegd omdat de aarde 365 dagen en 6 uur nodig heeft om een baan rond de zon te maken. Om onze kalender goed te laten lopen, hebben we op papier dus elke 4 jaar een dag extra (4 x 6 uur). In 2020 is het weer zover. En daarna pas weer in 2024. Elk jaar dat deelbaar is door vier, is een schrikkeljaar. Een handig ezelsbruggetje.

Uitgerekend rond 29 februari

Op een schrikkeldag worden er in Nederland zo tussen de 400 en 550 kinderen geboren. Dus als je in juni zwanger wordt, is er een redelijke kans dat je uitgerekend bent op een schrikkeldag en je kindje geboren wordt op 29 februari. Je hebt weinig te zeggen over wanneer je precies gaat bevallen, je baby laat zich niet plannen. Maar ben je rond 29 februari uitgerekend en vind je dit een mooie datum om te bevallen, dan kun je ouderwetse middeltjes inzetten om de bevalling op te wekken, zoals het eten van het hart van een ananas of het hebben van een orgasme. Het zijn natuurlijk bakerpraatjes en of ze werken is de vraag, maar het valt te proberen. Als je kindje op 29 februari geboren wordt, vraag dit trouwens om een bijzondere babynaam met een mooie betekenis!

Geboren op 29 februari

Als je op 29 februari jarig bent, dan is dat bijzonder en gegarandeerd gespreksstof voor de rest van je leven. De meest gehoorde grapjes zijn dat je nog niet mag autorijden en geen alcohol mag drinken, omdat je nog geen 18 bent. Ook kan het voor verwarring zorgen. Facebook herkent bijvoorbeeld je verjaardag niet en meldt je vrienden op 28 februari dat je morgen jarig bent. Op 1 maart wordt gezegd dat je gisteren jarig was. Het kan dus zijn dat je wat felicitaties misloopt. Maar die haal je dubbel en dwars weer in op je echte verjaardag.

Wanneer vieren schrikkelkinderen hun verjaardag?

Ben je geboren of uitgerekend op een schrikkeldag, dan ben jij of je kindje maar eens in de vier jaar echt jarig. Extra reden om de verjaardag groots te vieren en je nog meer jarig te voelen. En de andere jaren? Je hebt de luxe dat je zelf kunt kiezen. Sommige schrikkelkinderen vieren hun verjaardag maar eens in de vier jaar, maar de meesten willen het elk jaar vieren. Het merendeel van de schrikkelkinderen viert hun verjaardag op 1 maart, omdat ze dan echt weer een jaartje ouder zijn. Maar ook voor 28 februari valt wat te zeggen. Je bent tenslotte een februarikind.

Trouwen op 29 februari

29 februari is ook een populaire dag om te trouwen. Ook leuk om eens over na te denken. Een geboorte heb je niet echt in de hand, maar mocht je toch iets te vieren willen hebben op deze bijzondere dag…

Gerelateerde blogs

Couvade syndroom
Couvade syndroom: mannen die meezwangeren
babynaam-kiezen
Babynaam kiezen: wanneer doe je dat?
Aankondiging zwangerschap
Aankondiging zwangerschap: reden voor een feestje!