Olé! Dit zijn de 26 leukste Spaanse namen

Spaanse namen
9 september 2020

Zonnige vakanties, flamenco, tapas en sangría. Wat we omschrijven? Spanje natuurlijk! Met dit druilerige weer kunnen we wel wat zonnige babynamen gebruiken. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar de leukste Spaanse namen voor jongens en meisjes. Lees snel verder en laat je inspireren.

De populairste Spaanse babynamen

Laten we beginnen met de namen die in Spanje zelf populair zijn. We kunnen alvast wel verklappen dat het niet per se allemaal standaard Spaanse namen zijn. 

Hugo
Op nummer 1 in de Spaanse jongensnamenlijst is Hugo. Deze naam werd in 2019 meer dan 3500 keer gegeven! In Nederland doet hij het ook goed met 362 naamgevingen. Populaire namen worden in Spanje sowieso vaker gegeven. 1 op de 40 kindjes krijgt een naam uit de lijst, terwijl dit in Nederland 1 op de 100 is.

Martin
Nog een verrassende naam in de lijst van populairste Spaanse namen: Martin. De naam komt uit het Latijn en betekent ‘strijd’. Dat is wel een hele stoere betekenis natuurlijk. Vorig jaar werden in Spanje 3256 kleine Martins geboren. In Nederland maar 36. 

Mateo
Ein-de-lijk! Een jongensnaam die ook echt Spaans klinkt is Mateo. In Spanje werden in 2019 meer dan 3.000 jongetjes met deze naam geboren. Het betekent ‘geschenk van God’. Wij zijn onwijs fan van de Netflixserie Jane The Virgin, waarin Jane haar zoontje ook Mateo noemt. Jij ook? 

Lucia
Er zijn natuurlijk ook meisjesnamen in het lijstje populairste namen 2019 te vinden. Op nummer 1 staat het prachtige Lucia. Deze Latijnse naam betekent ‘licht’. Maar liefst 3620 Spaanse meisjes kregen deze babynaam. Vergelijkbare namen zijn Lucy en Luna

Sofia
Spaanse namen zijn niet altijd temperamentvol. Het mooie, zachte Sofia is daar een goed voorbeeld van. En de betekenis is net zo zachtaardig, namelijk ‘levenswijsheid’. Je kunt het ook schrijven als Sophia. Dan heeft je mini de Italiaanse actrice Sophia Loren als naamgenoot. 

Maria
Een naam die wereldwijd bekend is, is Maria. In Nederland deed deze naam het vooral goed in de 50’s. Jaarlijks gaven bijna 10.000 ouders hun dochter deze naam. Dat is nogal een verschil met de 239 kleine Maria’s die in 2019 geboren werden. Spanje blijft in de ban van het Bijbelse Maria.

Mooie Spaanse namen voor baby’s

De populairste namen hoeven niet per se altijd de allermooiste te zijn. Spaanse namen zijn ontzettend divers. En ze hebben vaak een bijzondere betekenis. Hieronder vind je onze favoriete Spaanse babynamen voor jongens en meisjes.

Spaanse meiden namen

Buena
We beginnen met een originele meisjesnaam. Deze toffe naam betekent ‘goed’ en ‘gezegend’. Dat zijn natuurlijk prachtige betekenissen voor een babynaam. En de kans op naamgenootjes is klein, want Buena wordt in Nederland bijna niet gegeven.

Inez
Spaanse namen voor meisjes hebben vaak iets stoers. Zou dat komen door het Spaanse temperament? Een goed voorbeeld hiervan is Inez. De Z als laatste letter maakt de naam cool. Grappig om de invloed van klanken op namen te zien, want de betekenis is juist heel lief. Het mooie Inez betekent namelijk ‘puur’ en ‘lammetje’. 

Lola
Het valt ons op dat veel leuke Spaanse namen voor meisjes twee lettergrepen hebben. Zo ook het pittige Lola. Het is afgeleid van Dolores, wat ‘smart’ betekent. BN-er Nicolette van Dam en haar man combineerden de naam. Zij noemden hun dochter Lola-Lily

Nuria
Het prachtige Nuria is van origine Catalaans. Catalonië is een gebied in de noordoosthoek van Spanje, waar ook Barcelona ligt. De naam heeft een Bijbelse betekenis, namelijk ‘vuur van God’. De perfecte naam voor kleine pittige tantes dus.

Valentina
We sluiten het rijtje Spaanse namen voor meisjes af met Valentina. Deze naam is wat langer, maar daarom zeker niet minder mooi. En omdat we tegenwoordig veel korte namen zien is Valentina ook origineel. Het betekent ‘sterk’, ‘invloedrijk’ en ‘gezond’. Een rijtje om trots op te zijn.

Spaanse babynamen voor jongens

Barto
Het lijstje voor jongens beginnen we met een Spaanse twist op de Nederlandse naam Bart. Het stoere Barto is afgeleid van Bartholomeus. In Spanje zagen ze ook dat die naam niet zo heel hip meer was, dus hebben ze daar Barto van gemaakt. Het is een Bijbelse naam die ‘de vorentrekker’ betekent. 

Eloy
De naam Eloy is perfect voor ouders die hun zoon een stoere naam willen geven. Spaanse namen hebben soms ook iets mysterieus. De betekenis van Eloy sluit hier perfect op aan. Het betekent namelijk ‘uitverkoren’. Ligt Eloy helemaal in jouw straatje? Kijk dan eens tussen de andere stoere namen met betekenis!

Jairo
Het mooie Jairo is de Spaanse versie van het Hebreeuwse Jaïr. De jongensnaam heeft een Bijbelse oorsprong en betekent ‘God verlicht’. In Nederland werden in 2019 maar 28 Jairo’s geboren. Er werden ook kindjes Djairo, Jayro en Yairo genoemd.

Lucas
En wij maar denken dat Lucas een echte Hollandse naam was. Nope, maar het is wel een van de meest populaire Spaanse namen in Nederland. Het betekent ‘afkomstig uit Lucanië’, wat dan weer een ander woord voor Italië is. Snap jij het nog?

Pablo
Typisch Spaans met een crimineel tintje is Pablo. Wij dachten natuurlijk ook meteen aan drugsbaas Pablo Escobar. Maar de Spaanse babynaam Pablo is ook gewoon ontzettend cute. Het betekent ‘klein’ en ‘bescheiden’. Dat was Escobar dan weer wat minder.. 😉

Moderne Spaanse namen; unisex!

Sommige toekomstige ouders willen vooraf niet weten of zij een zoon of dochter krijgen. Het is dan heel tof om een unisex babynaam te kiezen. Handig ook, want je hoeft niet op zoek naar zowel een jongens- als meisjesnaam. Scheelt weer discussiëren met je partner. Dit zijn 5 leuke genderneutrale Spaanse namen.

Ronni
Laten we beginnen met de stoere Spaanse naam Ronni. Deze babynaam betekent ‘adviseur’ en ‘heerser’. Voor meisjes wordt het vaak gebruikt als afkorting van Veronica. Je kunt ook nog een beetje spelen met de spelling en er Ronny of Ronnie van maken. 

Noa
De naam Noa is van origine Bijbels en niet per se Spaans. Maar er lopen inmiddels zoveel Noa’s rond in Spanje, dat het wordt gezien als Spaanse babynaam. Noa is hier al jaren een populaire genderneutrale babynaam. Namen die hierop lijken zijn Noah, Nola, Manoah en Noan.

Ane
Dit is eigenlijk de Spaanse variant van het Anne dat wij kennen. Ook hier is Anne een unisex naam en dat is bij Ane niet anders. Je spreekt dit alleen wel iets anders uit, namelijk als AA-ne. De naam wordt ook in Griekenland en Noorwegen gegeven. Het betekent ‘genadig’.

Cruz
Spanjaarden zien Cruz als een meisjesnaam. Maar de naam is kort en de schrijfwijze stoer, dus wij maken hem unisex! Ook is de naam Cruz hier vrij onbekend. Daardoor is hij nog niet zo gelinkt aan een gender. De betekenis van Cruz is ‘kruis’. 

Sol
We sluiten dit rijtje af met het zonnetje onder de Spaanse namen. Letterlijk. De naam Sol is namelijk het Spaanse woord voor zon. Jullie mini wordt natuurlijk het zonnetje in huis, dus deze naam is heel toepasselijk. Zomerse babynamen zijn extra leuk voor kindjes die in juni, juli of augustus geboren worden.

Aparte Spaanse namen voor durfals

De Spaanse babynamen met betekenis waren tot nu toe exotisch, maar niet heel apart. Maar ook als je wel van zeldzame babynamen houdt is Spanje the place to be. Wij zetten 5 toffe, maar aparte Spaanse namen voor je op een rijtje. 

Zenon
Vind jij goden interessant? Dan is Zenon misschien wel de perfecte Spaanse babynaam voor jullie. Het stoere Zenon betekent namelijk ‘geschenk van Zeus’. In Spanje wordt deze naam voornamelijk aan jongens gegeven. Maar het kan ook heel stoer zijn voor een meisje. 

Xuxa
Deze naam ziet er ingewikkelder uit dat hij daadwerkelijk is. Het bijzondere Xuxa is een Spaanse meisjesnaam en betekent ‘gouden haar’. Maar het is ook het Spaanse woord voor ‘lelie’. Een fleurige bloemennaam dus. Je spreekt X overigens uit als TSJ. Net als bij Xess Xava, het zoontje van Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder. 

Izarra
Ook aparte Spaanse namen hebben soms een mooie betekenis. Het originele Izarra betekent bijvoorbeeld ‘ster’. Wanneer je de betekenis mooi vindt maar Izarra niet helemaal jouw cup of tea is, kun je de naam afkorten. Het vlotte Izzy is dan een superleuke optie. 

Eliazar
Een jongensnaam die lijkt op Izarra is Eliazar. Eliazar is Bijbels en betekent ‘God heeft geholpen’. De Spanjaarden hebben zelf ook wat moeite met deze naam. Ze hebben daarom in de loop der jaren al heel veel vlottere versies van de naam verzonnen. Bijvoorbeeld: Elias, Elio en Elijah.

Rafa
Je voelt hem al aankomen, maar Rafa is een afkorting van Rafael. Rafael is een van de bekendste namen uit Spanje. Het betekent ‘God geneest’ en is dus van oorsprong Bijbels. Maar laten we eerlijk zijn, Rafa klinkt toch net wat lekkerder dan Rafael?

Op namenreis rond de wereld

Ben jij na deze flinke dosis Spaanse namen toe aan een sangria? (0.0 uiteraard) Dat kunnen we heel goed begrijpen. In Spanje vind je namelijk ontzettend veel leuke, bijzondere babynamen. Maar er zijn nog veel meer landen waar je naaminspiratie kunt opdoen. Wij schreven de volgende artikelen al voor je:

Wij zijn dol op avontuur, dus er komen nog heel veel leuke, inspirerende blogs aan. Wil jij precies weten wanneer we een nieuw blog hebben gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Ierse babynamen
15 bijzondere Ierse babynamen
Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Maori babynamen
15 unieke Maori namen voor jullie kindje