30x lentenamen om vrolijk van te worden!

lente naam
23 februari 2023

Dartelende lammetjes in de wei, bijtjes die naarstig op zoek zijn naar bloemetjes en de eerste zonnestralen op je gezicht
 De lente is een hĂ©Ă©rlijk seizoen vol nieuw leven. Met misschien wel het nieuwe leven van jullie kindje. En wat is er leuker dan een naam die bij de lente past? Hang je winterjas dus vast in de kast en snor je zonnebril op. Hier zijn onze 30 favoriete namen voor lente baby’s!

Top 10 lente namen

Toegegeven, we konden makkelijk een top 100 lente namen maken. Want wat zijn er veel leuke babynamen die passen bij het voorjaar! Al zijn de volgende 10 namen wat ons betreft het vrolijkst van allemaal.

  1. Lente
  2. Aviv
  3. Daisy
  4. Mees
  5. Meiko
  6. Omar
  7. Lenny
  8. Rav
  9. Chloë
  10. Aila

Lente naam die past bij het seizoen 

Hangt de lente in de lucht, dan fleurt iedereen spontaan op. Onze winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon, en diezelfde zon blijft elke dag iets langer hangen. Wat een heerlijke tijd om een kindje te krijgen! En daar past natuurlijk een prachtige lente naam bij. Bijvoorbeeld eentje die afgeleid is van de geboortemaand van je kindje, of van het woord lente. Van de volgende vrolijke lente namen breekt de zon spontaan door!

Lente
Er is geen naam die meer voorjaar uitstraalt dan Lente! Lief, vrolijk, licht, Lente is het allemaal. De betekenis van de naam is natuurlijk ‘lente’, maar misschien ben je wel benieuwd waar de naam van het seizoen lente precies vandaan komt. ‘Lente’ is afgeleid van het woord ‘lengte’, wat met het lengen van de dagen te maken heeft. Logisch, toch? In 2022 werden er 38 kindjes Lente genoemd. Namen die erop lijken zijn Bente en Jente, ook supermooi!

Mae
Wij houden ervan: Mae! Ze is stoer, simpel, maar ook lief. En het zal je niet verbazen dat Mae ‘geboren in mei’ betekent. De naam wordt vaak als tweede naam gekozen voor kindjes, maar in 2022 kregen ook 168 meisjes de voornaam Mae. 

Aviv
Op zoek naar een jongensnaam vol bloemetjes en versgemaaid gras? Ga voor Aviv! Deze Hebreeuwse naam betekent ‘lente’ en klinkt met twee keer een V zacht en warm. Aviv doet je vast ook denken aan de IsraĂ«lische metropool Tel Aviv. Niet zo gek, want dat betekent ‘lenteheuvel’. Mooi!

Tijl
Lente met een een vleugje Fries, dat is de naam Tijl. Hij klinkt net zo stoer als z’n betekenis is: ‘toegewijd aan Mars’. En dat heeft alles met de lente te maken! De naam maart is namelijk afgeleid van Mars. Andere namen met ‘Mars’ in de betekenis zijn Tijn en Maarten.

đŸŒ· Leestip: De mooiste namen die passen bij je kleintjes geboortemaand.

Meiko
Word je spontaan blij als je de lentebloesem voor het eerst spot, ga dan voor de naam Meiko. Naast ‘geboren in mei’ betekent deze Japanse naam namelijk ‘knop’. Je spreekt Meiko trouwens uit als ‘mee-ko’. Het is een vrij zeldzame naam, die vooral aan meisjes wordt gegeven. Maar wij vinden hem ook superleuk voor jongens! Natuurlijk kun je ook gewoon voor het Nederlandse Meike voor een meisje gaan, of Mike voor een jongen.

Maya
De godin van de lente mag niet ontbreken in dit lijstje met namen: Maya! Maya was de moeder van Hermes, die ze samen met Zeus kreeg. In 2022 werden er 197 kleine Maya’tjes geboren in Nederland. In het Hindoestaans betekent Maya trouwens ‘droom’. Een droom van een naam dus.

Avril
Denk je aan april, dan denk je aan bloemetjes die hun blaadjes openen en hun knop laten zien. En laat de naam Avril nou net ‘geboren in april’ en ‘openen’ betekenen! Avril is een Franse meisjesnaam, en wij vinden haar trĂšs belle. 

Pascal
En we blijven nog even in Frankrijk, met de mooie naam Pascal. Dit betekent namelijk ‘geboren op paasdag’, wat perfect is voor paaskindjes! Wij weten het zeker, jouw kleine kuikentje wordt sowieso een natuurtalent paaseieren schilderen. Krijg je een meisje? Ga dan voor het lieve Pascale.

Rahi
Mysterieus is de naam Rahi, die van oorsprong Arabisch is. Rahi betekent ‘geboren in de lente’ en deze naam wordt aan zowel jongens als meisjes gegeven. Mooie namen die erop lijken zijn Rahima voor een meisje en Rahiq voor een jongetje.

Haruki
Een lentekind, dat is Haruki. LĂ©tterlijk, want het betekent namelijk ‘lentekind’! Ook ‘lenteboom’ is een betekenis van Haruki. Je kent de naam misschien wel van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Het is dus ook de uitgelezen naam voor boekenliefhebbers. 

🌾 Ontdek hier nog meer schitterende Japanse namen.

Fleurige bloemen namen voor je lente baby

De lente staat bol van de kleine diertjes, het lekkere weer en
 bloemen! En laat dat nou een geweldig onderwerp zijn om een naam bij te zoeken. De volgende fleurige bloemen namen zijn perfect voor lente baby’s.

Floris
Met Floris kan het niet fleuriger. De naam betekent namelijk ‘bloeiend’ en komt van het Latijnse ‘florere’. Floris is trouwens best een populaire naam. In 2022 werden er 312 kleine Florisjes geboren.

Madelief
Met je blote voeten in het kriebelende gras bloemenkroontjes van madeliefjes rijgen
 Heb je daar ook zulke fijne herinneringen aan, geef je dochter dan de bloemen naam Madelief. Madelief is de afgelopen jaren in populariteit afgenomen, maar dat maakt de naam zeker niet minder mooi.

Hazel
Ben je in het vroege voorjaar uitgerekend, ga dan voor het stoere Hazel. De hazelaar bloeit namelijk in januari al. Hazel betekent naast ‘hazelaar’ ook ‘lichtbruin’ en ‘bevelhebber’. Jullie mini wordt sowieso een geboren leider, en misschien wel mĂ©t bruine ogen. Vooral meisjes krijgen de naam Hazel, maar wij vinden hem even stoer voor jongens. 

Daisy
Naast ‘madeliefje’ is ‘oog van de dag’ de prachtige betekenis van de naam Daisy. En denken wij aan Daisy, dan zien we de mooie en extravagante Daisy Buchanan uit de film The Great Gatsby voor ons. Ze werd met bloemen en partijen overladen door Jay Gatsby, en dat allemaal om haar hart te veroveren. Wij zijn verliefd op deze lente naam!

🌾 Ook leuk voor jou: Fleurige bloemen namen voor jouw kleine bloempje

Chloë
Zoek je een stijlvolle, Franse naam, dan is ChloĂ« vast helemaal jouw kopje thee. ChloĂ« is best populair in Nederland, want ze stond in 2022 op de 77e plek van populaire namen in Nederland. ChloĂ« betekent ‘groen’ en ‘bloeiend’. Prachtig als je je kleintje een vleugje natuur mee wilt geven. Andere mooie namen die erop lijken zijn ChloĂ© en Cleo.

Willow
Willen jullie nog niet weten of jullie een jongen of een meisje krijgen? Ga dan voor Willow! Deze unisex naam staat natuurlijk voor de wilg, die vanaf half februari bloeit. De dochter van Will Smith en Jada Pinkett Smith heet ook Willow. Stoer en lief vinden wij deze lente naam!

Lale
Krachtig en zacht tegelijk, dat is de naam Lale. Lale is Turks voor ‘tulp’. Het Perzische Lyalya lijkt erop, en heeft dan ook dezelfde betekenis. Andere mooie namen die doen denken aan Lale zijn Lela en Lola. Daar begin je toch spontaan van te zingen?

Omar
Het liefste wat je je kindje wenst is een schitterend en lang leven. De naam Omar past hier prachtig bij. Deze Arabische naam betekent namelijk ‘bloei’ en ‘lang leven’. Superfleurig, en met een diepere betekenis. 

Parker
Kun je niet wachten tot je je kleintje mee de natuur in kan nemen, ga dan voor de naam Parker. Deze Engelse naam is unisex, en heeft de betekenissen ‘park’ en ‘tuin’. En ben je een Marvelfan, dan is deze naam ook super voor jou. Parker is namelijk de echte achternaam van Spiderman.

Mooie namen geĂŻnspireerd op dieren in de lente

Nog even over die vrolijke diertjes die blij zijn dat het eindelijk lente is, daar zijn dus óók superveel mooie namen bij te bedenken! Heb je dus niet zoveel met bloemen en planten, maar ben je wel dol op kuikentjes en kleine konijntjes? Kies dan een van deze namen geĂŻnspireerd op lente dieren. 

Oona
Zacht en wollig, dat is Oona. De naam betekent namelijk ‘lammetje’! Als dat geen heerlijke lente naam is
 Ook ‘de enige’ is een betekenis van het Ierse Oona. Andere mooie namen die erop lijken zijn Onna en Anna

Kishore
Ah, Kishore! De naam klinkt precies als z’n betekenis: ‘mannelijk veulen’. Het is een Hindoestaanse naam, die erg zeldzaam is in Nederland. Ben je een echte paardenliefhebber, dan is dit helemaal jouw naam.

Lenny
Zoek je een mannelijke variant op Lente, ga dan voor de naam Lenny. Superschattig, al doet de betekenis ‘dappere leeuw’ iets anders vermoeden. De naam werd aan 45 baby’tjes gegeven in 2022. Andere mooie namen die erop lijken zijn Lennox en Lennon.

Vlinder
De populariteit van de naam Vlinder schoot vanaf 2005 de lucht in. Toen kregen actrice Isa Hoes en acteur Antonie Kamerling namelijk hun dochter Vlinder. Deze vrolijke naam geĂŻnspireerd op dieren in de lente is inmiddels een stuk minder populair. Toch worden er jaarlijks nog zo’n 10 Vlindertjes geboren. 

Mees
Kort, krachtig en superpopulair, dat is de naam Mees. In 2022 stond-ie zelfs op plaats 5 van populairste namen in 2022! Mees betekent ‘zoon van de aarde’, maar is voor echte vogelaars natuurlijk ook de perfecte naam. Een andere mooie vogelnaam die erop lijkt is Mavis

🐩 Leestip: 35 schitterende vogelnamen voor kleine flierefluiters.

Andere mooie lente namen

En dan hebben we nog een rijtje schitterende namen die ook bij de lente horen. Gewoon, omdat ze erbij passen, of omdat ze lente ademen. Zet het raam vast open voor dat heerlijke lentebriesje en laat je inspireren! 

River
Een kabbelend riviertje waar de zon op glinstert, dat is River! En weet je nog niet of je een jongen of een meisje krijgt, dan zit je met deze naam goed. Hij kan namelijk voor allebei. De naam is Engels en werd 31 keer als voornaam gegeven in 2022.  

Aila
Kun je niet wachten op dat eerste fijne voorjaarszonnetje? Dan ben je vast ook benieuwd welke lente naam de betekenis zonnestraal heeft. Aila! ‘Brenger van licht’ en ‘zonnestralen’ zijn de prachtige betekenissen van deze Finse naam. Jullie mini wordt met de naam Aila sowieso het zonnetje in huis.

Delilah
Bloemetjes, bijtjes, Valentijnsdag
 Is het voorjaar in aantocht, dan voel je spontaan de lentekriebels in je buik! Daar past Delilah goed bij. Deze mooie naam betekent namelijk ‘de smachtende’. Toch op zoek naar een kortere naam, ga dan voor Lila of Delia.

Neo
In het voorjaar zie je het nieuwe leven met elke dag verschijnen, en daar past de naam Neo goed bij. Deze Griekse naam betekent namelijk ‘nieuw’. Andere mooie namen met dezelfde betekenis zijn Novan en Tan

Rav
Ook mooi is Rav! Deze Hindoestaanse naam betekent ‘zon’. Wij worden er spontaan vrolijk van. Vind je Rav toch iets te kort, ga dan voor Ravi of het unisex Raven

Kia
En we blijven nog even in zonnige sferen met Kia. Naast ‘nieuw begin’ betekent Kia namelijk ‘zonsopgang’. Een leuk weetje is dat deze lente naam zowel Afrikaans als Japans is. Supertof wanneer jullie deze roots in de familie hebben!

Toffe babynamen voor elk seizoen

Het kan bijna niet anders
 Van deze lente namen word je spontaan vrolijk. En blijft het nog een verrassing of jullie toch niet een winter- of zomerkindje krijgen? We hebben voor elk seizoen de tofste namen op een rijtje gezet.

❄ Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!

☀ De leukste zomerse babynamen voor zomerkindjes 

🍁 Dit zijn de mooiste herfst babynamen 

Facebook babynamen

Gerelateerde blogs

babynamen geboortemaand
30 x geboortemaand als naaminspiratie
Japanse namen
De mooiste Japanse namen verzameld
Noorse namen
De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje