20 betoverend mooie babynamen uit Harry Potter

Namen uit Harry Potter
30 september 2019

Krijg jij geen genoeg van tovenaars, spreuken als ‘Expecto Patronum!’ en krijsende potplanten? Dan zijn deze magische babynamen uit Harry Potter echt iets voor jou. Wij selecteerden de 20 mooiste namen uit de populaire boekenreeks en films, speciaal voor jou.

1. Vince

Vincent Korzel is onderdeel van het komische duo Korzel en Kwast. Echte boefjes en beste vrienden met Draco Malfidus. Vince is een stoere babynaam voor jongens. Als je namen met twee lettergrepen leuker vindt, is Vincent natuurlijk ook prachtig.

2. Loena

Een van de meest mysterieuze personages uit de verhalen. Dat klopt wel, want Loena betekent namelijk ‘maan’. Deze populaire meisjesnaam wordt ook geschreven als Luna. En als je heel dicht bij de betekenis wilt blijven kun je jullie meisje ook gewoon Maan noemen.

3. Ruben

Je zou de link niet zo snel leggen, maar Ruben is afgeleid van Rubeus Hagrid. Hij is de sleutelbewaarder en jachtopziener van Zweinstein en een van Harry’s beste vrienden. Hij heeft een lief karakter en een zwak voor dieren. Een mooie babynaam voor een zachtaardig jongetje dus. Ruby is een leuke meisjesnaam.

4. Charlie

Charlie is een van de Wemel kinderen, de tweede zoon om precies te zijn. Het leuke van deze naam is dat hij zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden. Je kunt de unisex naam ook schrijven als Charly.

5. Romeo

Het personage Romeo Wolkenveldt is een van de ministers uit het Ministerie van Toverkunst. Romeo is een romantische, Italiaanse naam die vaak aan jongens wordt gegeven. En de naam gaat al een tijdje mee, want in Nederland werden de eerste Romeo’s geregistreerd in 1945.

6. Lies

Ken je die gekke, lieve Marcel Lubbermans nog? Zijn moeder heet Lies. Een korte meisjesnaam die zowel lief als stoer klinkt door de enkele lettergreep. Je kunt natuurlijk ook variëren met Lize en Lisa of gaan voor een langere naam als Liselotte.

7. Fleur

Het vriendinnetje van Bill Wemel heet Fleur Delacour. De naam Fleur betekent ‘bloem’. Een prachtige Franse babynaam met betekenis. Ben je op zoek naar andere meisjesnamen gebaseerd op bloemen? Dan zijn Lotus, Jasmijn, Lily en Daisy hele leuke opties.

8. Harry

Als hoofdpersoon in de verhalen kon Harry natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. In de middeleeuwen werd de jongensnaam vaak door koningen en edelen gedragen. En de naam heeft nu nog steeds koninklijke allure, want ook de Engelse prins heet Harry.

9. James

De vader van Harry heet James Potter. In Nederland is de jongensnaam populair. James staat al jaren in de top 20 populairste namen, en ook Chantal Janzen noemde haar zoontje James. In landen waar Engels de voertaal is, is het zelfs een van de 5 meest gebruikte jongensnamen.

10. Lily

Ook Harry’s moeder heeft een prachtige naam. Zijn moeder heet namelijk Lily. Lily betekent ‘lelie’ en wordt voornamelijk aan meisjes gegeven. De naam was vooral in 2018 populair in Nederland. Dit jaar werden wij maar liefst 179 Lily’s rijker!

11. Molly

We blijven even in de namen van de ouders in de Harry Potter verhalen. De moeder van Ron Wemel heeft de prachtige naam Molly. Molly is een lieve, zorgzame vrouw. Deze meisjesnaam past dus perfect bij kindjes met een zachtaardig karakter.

12. Viktor

Super zwerkbalspeler Viktor Krum laat alle meisjesharten sneller kloppen. De perfecte naam voor jullie kleine casanova dus. Vind je babynamen met één lettergreep leuker? Dan is Vik perfect!

13. Hedwig

Ook dieren spelen een belangrijke rol in de Harry Potter verhalen. Zo ook Hedwig, Harry’s prachtige witte uil. De babynaam Hedwig wordt vooral aan meisjes gegeven. Klinkt de naam bekend? Georgina Verbaan speelde meer dan 20 jaar geleden de rol van Hedwig in Goede Tijden Slechte Tijden.

14. Phoenix

De bijzondere vogel van Perkamentus is een feniks. De Engelse vertaling Phoenix wordt ook als naam gegeven. Phoenix is een unisex babynaam die nog redelijk zeldzaam is in Nederland. De afgelopen 10 jaar is de naam niet meer dan 6 keer per jaar gegeven. Zangeres Anouk noemde haar oudste dochter Phoenix.

15. Bella

Een Italiaanse naam met een prachtige betekenis. Bella betekent namelijk ‘beeldschoon’. De relatie tussen deze babynaam en Harry Potter is het personage Bellatrix. Een van de aanhangers van “he who shall not be named”. Wij vinden de babynaam Bella dan toch een stuk gezelliger!

16. Ron

Harry’s beste vriend en partner in crime is natuurlijk Ron Wemel. Een stoere korte jongensnaam die je eventueel nog kunt verkleinen tot Ronny/Ronnie. Krijgen jullie een klein meisje, maar is Ron Wemel toch je favoriete personage? Dan is Bonnie een schattige meisjesnaam.

17. Jenny

Het jammerende meisje uit het Zweinsteintoilet heet Jenny. Wist je dat de actrice die Jenny speelde destijds al 34 jaar oud was? De naam Jenny is afgeleid van Jennifer, wat weer de Engelse variant van de naam Guinevere is. Jenny is een meisjesnaam en werd in 2018 minder dan 25 keer gegeven.

18. Nev

We hadden het net al even over Marcel Lubbermans, maar wist je dat zijn personage in het Engels Neville heet? De afkorting Nev is een stoere korte naam uit het Latijn. De betekenis van de naam is ‘nieuwe stad’. Nev was in Nederland het meest populair in 2016.

19. Ariane

Het jongere zusje van professor Perkamentus heet Ariane. Een prachtige meisjesnaam die ‘melodie’ of ‘heilige’ betekent. De babynaam, of varianten daarvan, zijn erg populair. Zo kennen we superster Ariana Grande en een van onze Nederlandse prinsesjes Ariane.

20. Lucas

De Nederlandse verbastering van Lucius, zoals de vader van Draco Malfidus, is Lucas. Een naam die veel voorkomt in Nederland. Je kunt de naam verkorten tot Luuk of Luke als je houdt van korte, stoere namen.

Geïnspireerd door dit lijstje namen uit Harry Potter?

Wij in ieder geval wel! Wie had gedacht dat je zo veel leuke babynamen voor jongens en meisjes uit Harry Potter kon halen. Zat jullie babynaam hier niet tussen? Geen paniek. Er zijn nog genoeg films en series waar je inspiratie uit kunt halen. Schrijf de namen van je favoriete personages eens op een briefje en verander hier en daar wat letters. Wie weet ontdek je zo wel een hele nieuwe babynaam voor jullie kleintje!

Gerelateerde blogs

Babynamen 2022
Babynamen 2022: alle trends op een rijtje
Superhelden namen
42 superstoere superhelden namen!
Middeleeuwse namen
33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes