Bijzondere edelsteen namen voor jullie kindje

Edelsteen namen
3 juni 2020

Ben jij een echte ekster en tovert alles wat glittert en glimt een lach op je gezicht? Dan zijn babynamen gebaseerd op edelstenen perfect voor jullie mini. Wij gingen op zoek naar de allermooiste edelsteen namen en hun betekenissen. En we ontdekten allerlei leuke feitjes en toffe namen die we natuurlijk graag met jou delen!

Edelstenen namen en betekenis

We kennen edelstenen allemaal van de prachtige juwelen van oma en versierde tiara’s uit Disneyfilms. Maar naast dat deze glimmertjes het goed doen als accessoires, hebben edelstenen vaak ook een bepaalde betekenis. Zo zou aquamarijn je kunnen helpen bij spirituele groei. En granaat staat voor optimisme in moeilijke situaties. Superinteressant allemaal!

Deze betekenissen geven edelsteen namen ook net dat beetje extra. Want op deze manier is jouw babynaam niet alleen geïnspireerd op een prachtige steen, maar krijgt de naam ook een mooie betekenis. Lees snel verder en laat je inspireren door mooie edelstenen namen en betekenis.

Babynamen edelstenen voor jongens

Jasper
De meest bekende van de edelsteen namen voor jongens is Jasper. De naam Jasper is gebaseerd op ‘jaspis’. Jaspis is een steen voor stoere jongens. Het zou je namelijk daadkracht, moed en doorzettingsvermogen geven.

Onyx
Over stoere jongens gesproken, Onyx is een megastoere naam! Deze pikzwarte edelsteen wordt niet vaak gebruikt als naaminspiratie. Want met jaarlijks 1 nieuwe Nederlandse Onyx is de kans op naamgenootjes in de klas heel klein.

Alexander
Iets minder uniek, maar zeker niet minder mooi is Alexander. Deze jongensnaam is gebaseerd op de edelsteen alexandriet. Vind je de betekenis mooi maar heb je voorkeur voor een korte naam? Afkorten is makkelijk met bijvoorbeeld Alex, Lex of Lexie.

Beryl
Wij kenden de edelsteen beryl nog niet. Maar dat het als inspiratie dient voor een toffe babynaam snappen we helemaal! Beryl wordt gezien als jongensnaam, maar is eigenlijk hartstikke unisex. Namen die hierop lijken zijn Berry en Darryl. Welke vind jij het mooist?

Kyan
Wanneer je spiritualiteit belangrijk vindt bij het kiezen van een babynaam, is Kyan misschien de perfecte naam voor jullie zoontje. De naam Kyan is afgeleid van kyaniet, de meditatiesteen. Deze edelsteen heeft een rustgevende werking. Dit lijkt ons vooral fijn in de twee-is-nee-fase 😉

Meiden edelsteen namen

Amber
Een van de populairste babynamen uit de jaren 90 is Amber. Dit is ook een andere benaming voor het bruin-/goudkleurige barnsteen. Barnsteen zou helpen bij de pijn die kleintjes krijgen wanneer hun eerste tandjes doorkomen. Heel toepasselijk voor baby’s dus, deze naam.

Saphira
Deze edelsteen naam is gebaseerd op de prachtige saffier. Saffieren worden vaak gebruikt in sieraden en kunnen een witte, blauwe, violet of geelachtige kleur hebben. De meisjesnaam Saphira wordt het meest gegeven aan Amerikaanse meisjes. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 4 meisjes met deze naam geboren.

Topaz
Ben jij een liefhebber van bijzondere babynamen? Dan is Topaz zeker het overwegen waard. Uit dit rijtje edelsteen namen voor meisjes is Topaz echt uniek. De betekenis is simpel, want deze naam is het Engelse woord voor ‘topaas’. De steen zelf is net zo bijzonder als de naam, want een topaas kan alle kleuren van de regenboog zijn.

Lulu
Dit is letterlijk een pareltje uit het lijstje edelsteen namen. Lulu is namelijk het Arabische woord voor parel. Deze meisjesnaam heeft iets schattigs, maar wanneer je van stoere meiden namen houdt kun je ook kiezen voor Lu. Variëren in schrijfwijze kan ook met Loulou, wat de naam een Frans tintje geeft.

Ruri
Misschien wel de allerliefste naam uit dit rijtje: Ruri! Deze originele naam voor meisjes is het Japanse woord voor de edelsteen lapis lazuli. In Japan is het geven van edelsteen namen trouwens al decennialang een traditie. Het zou helpen als bescherming tegen kwaadwillende geesten.

Babynamen die juweel betekenen

De namen die we hiervoor hebben behandeld hadden een specifieke edelsteen als betekenis. Maar tijdens onze zoektocht stuitten we ook op een ander soort edelsteen namen. Namelijk babynamen met ‘juweel’ als betekenis.

Gemma
Echte 90’s baby’s denken bij de naam Gemma waarschijnlijk aan de hysterische Gemma Glitter. En die tweede naam is niet zo heel gek met ‘juweel’ als betekenis. De meisjesnaam Gemma is namelijk gebaseerd op gem. Het Engelse woord voor juweel of schat. In het Nederlands spreek je het uit met een harde G. Maar je kunt ook voor de Engelse uitspraak ‘Djemma’ kiezen. Liever echt een funky variant? Dan is Dyem ook heel tof!

Shamir
Jongensnamen met ‘juweel’ als betekenis zijn iets lastiger te vinden. Toch hebben we met Shamir een hele toffe, zeldzame babynaam voor je gevonden. Shamir betekent ‘zeldzame steen’ of ‘vuursteen’. De kans op naamgenootjes is nihil, want alleen in 2013 werd een kleine Shamir geboren.

Jewel
Veel toepasselijker dan dit wordt het niet. En daarom is Jewel de perfecte naam om dit rijtje mee af te sluiten. Jewel is net als gem de Engelse vertaling voor ‘waardevol juweel’. Wanneer je houdt van zeldzame babynamen is Jewel ook een topper. De afgelopen 10 jaar kregen nog geen 30 meisjes deze naam.

Geboortestenen en babynamen op basis van sterrenbeeld

Geboortestenen

Naast dat edelstenen geweldige inspiratie zijn voor edelsteen namen, hebben ze nog een functie die gelinkt is aan geboorte. De maand waarin je kindje geboren wordt is namelijk gekoppeld aan een edelsteen. Dit noemen ze ‘geboortestenen’. Hieronder zie je welke geboortesteen bij welke maand hoort en waar deze voor staat.

Januari – granaat
Staat voor vriendschap en puurheid

Februari en juni – amethist
Staat voor zuivering en innerlijke rust

Maart – aquamarijn
Staat voor liefde en veiligheid

April – diamant
Staat voor moed en onoverwinnelijkheid

Mei – smaragd
Staat voor wijsheid en geduld

Juli – robijn
Staat voor liefde en passie

Augustus – peridoot
Staat voor zelfvertrouwen en fysieke kracht

September – saffier
Staat voor eerlijkheid en gezondheid

Oktober – rozenkwarts
Staat voor vrede en hoop

November – citrien
Staat voor zuiverheid en wijsheid

December – blauwe topaas
Staat voor creativiteit en geluk

Edelsteen namen en sterrenbeelden, wat is de link?

Wist je dat de geboortedatum je niet alleen iets kan vertellen over de geboortesteen van je kleintje? Astrologen zeggen dat sterrenbeelden gekoppeld zijn aan bepaalde karaktereigenschappen. En deze karaktereigenschappen kun je gebruiken als inspiratie voor jouw babynaam. Wij zochten al eens voor je uit welke babynamen passen bij welk sterrenbeeld in ons artikel over sterrenbeeld babynamen.

Edelsteen namen en kleuren; de perfecte match!

Edelstenen en kleuren gaan hand in hand. Denk bijvoorbeeld aan robijnrood en smaragdgroen. En kleuren zijn ook nog eens een geweldige inspiratiebron voor de allermooiste babynamen. Wat vind jij van onderstaande edelsteen namen?

Jade
De kleur jade is een prachtige groentint en gebaseerd op de gelijknamige edelsteen. Je kunt de naam Jade op 2 manieren uitspreken. De Engelse uitspraak is ‘Djeed’ en in het Nederlands zeggen we ‘Jaa-duh’.

Jett
Een jongensnaam met J als beginletter dit keer. En hiermee spelen we een beetje vals, want Jett is niet direct gelinkt aan een specifieke edelsteen. De betekenis past dan weer wel in dit rijtje, want Jett betekent ‘zwarte edelsteen’. Een bekende naamgenoot van Hollandse bodem is de zanger Jett Rebel.

Ruby
Vurig en een tikkeltje mysterieus; dat vinden wij de naam Ruby. Deze edelsteen meisjesnaam is het Engelse woord voor ‘robijnrood’. Wat uiteraard is gebaseerd op de kleur van de edelsteen robijn. In 2019 kregen 70 Nederlandse meisjes deze naam.

Wanneer je net zo’n fan bent van deze kleurrijke namen als wij, lees dan zeker eens ons artikel over babynamen gebaseerd op kleuren.

Gerelateerde blogs

Geboren of uitgerekend zijn op een schrikkeldag
Geboren of uitgerekend zijn op een schrikkeldag
babynamen heelal
Babynamen uit het heelal: stralend mooi
Natuurnamen baby
50 natuurnamen voor baby boskabouters