babynamen-van-vroeger

Babynamen van vroeger die weer populair zijn

10 april 2019

Als je zwanger bent, denk je natuurlijk niet alleen maar aan het uitzoeken van de babykamer, kleertjes kopen en een voorraad pampers aanleggen. Het eerste wat je als ouder wil als je kleintje geboren wordt is hem of haar verwelkomen met de babynaam die je samen bedacht hebt. Je hebt er goed over nagedacht of je je kleintje door het leven laat gaan met een moderne naam of een babynaam van vroeger. Want ouderwetse babynamen worden tegenwoordig weer massaal gegeven!

Babynamen van vroeger

Het geven van oud-Hollandse babynamen was vooral tot in de zestiger jaren erg in trek. De Johannesjes, Cornelisjes, Willempjes, Dirkjes en Pietertjes werden meestal genoemd naar een van hun grootouders. Dat was nu eenmaal gebruikelijk in die tijd. Men dacht dat het nieuwe mensje alle positieve kwaliteiten mee zou krijgen van de persoon naar wie het genoemd werd. In de vroege jaren zeventig kwam daar verandering in. Enerzijds doordat mensen minder kerkelijk werden en anderzijds omdat Amerikaanse babynamen steeds populairder werden. De meest populaire jongensnaam werd Patrick en voor meisjes hoorde je vaak de naam Bianca. Toch zien we dit gebruik weer toenemen en geven kersverse ouders weer de naam van oma of opa aan hun baby.

Populaire ouderwetse meisjesnamen

Bij de populairste ouderwetse meisjesnamen staat de naam Maria al heel lang op nummer 1. Het is zowat de enige naam uit heel de lijst met ouderwetse meisjesnamen die maar liefst 60 betekenissen heeft. Mario betekent onder andere schoon, druppel van de zee en bitter. Emma, de nummer 2 in de lijst van meest gebruikte ouderwetse meisjesnamen, komt van het Germaanse woord Ermena. Ermena betekent iets als groots of geweldig. Saar, een naam die je ook in de top 10 populairste babynamen van 2018 terugvindt, is een verkorting van de naam Sara/Sarah en staat voor vorstin of koningin.

Leuke jongensnamen van vroeger

Bij de ouderwetse jongensnamen blijft Daan het goed doen. De oorspronkelijke naam, Daniël, heeft de betekenis God is mijn rechter. Ook de naam Klaas hoor je weer vaker dan voorheen. Deze naam, die overwinnaar betekent, is de afkorting voor Nicolaas, een christelijke naam met Griekse achtergrond. Thijs, ook een van de babynamen van vroeger, komt uit het Hebreeuws en wil zeggen geschenk van God of door God geschonken.

Ouderwetse babynamen

Toen in 1995, bij een enquête over naamgeving werd gevraagd naar de motieven bij het kiezen voor een babynaam, bleek dat de voornaamste reden nog altijd het benoemen naar een familielid was. Andere redenen zijn de klank van een naam, een idool of gewoon omdat hij apart is. Welke naam jullie ook uitkiezen, zorg ervoor dat hij, de negen lange maanden die jullie naar de geboorte toe leven, steeds beter in jullie oren gaat klinken.