opvallende-babynaam

Is een opvallende babynaam iets voor jullie?

9 januari 2019

Je hebt van die voornamen die er in ieder lijstje uitspringen. Waar ieders oog meteen op valt. Is het iets voor jullie om zo’n opvallende babynaam aan jullie kindje te geven? Of ga je liever voor een minder excentrieke keuze? Als je op die eerste vraag volmondig ‘ja’ geantwoord hebt, dan is dit hét artikel voor jullie.

Wat zorgt er eigenlijk voor dat een naam opvalt? Je kunt bijvoorbeeld denken aan bijvoorbeeld spellingswijzen, zoals Phrank, Ksavjee en Liez. Maar ook een hele lange en/of klassieke naam valt absoluut op tussen de andere voornamen. Denk dan bijvoorbeeld aan Juliana, Petronella, Maximiliaan en Lysander. Ook een zelfstandig naamwoord als voornaam is een opvallende optie. Wat dacht je van Noot, Peer, Sneeuw of Smiley? Dieren en de natuur vormen ook een leuke inspiratiebron voor een opvallende naam: Mus, Zwaan, Sneeuw, Storm en Oleander vallen gegarandeerd op tussen de Tess-jes en Jaydens in de klas!

Je kunt natuurlijk ook voor een opvallende babynaam gaan die iedereen linkt aan een bekend figuur. Wat dacht je van Rembrandt of Mondriaan? Of Amalia, Alexia of Ariane? Misschien ga je liever wat internationaler en noem je je kind wel Shaggy, Drake of Beyoncé. Kortom, opvallende opties zijn er genoeg!

Handige tips

Maar waar moet je op letten, als je kiest voor een opvallende naam? Ten eerste ‘moet’ je natuurlijk helemaal niets. Binnen de grenzen van de wet mag de naam van jullie kindje zo opvallend zijn als je maar wilt. Maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Achternaam

Past die opvallende babynaam die jullie in gedachten hebben bij de achternaam die het kindje krijgt? Een hele exotische voornaam met daarachter ‘de Boer’ klinkt toch een beetje gek. Let ook op de initialen in combinatie met de achternaam.

Broertjes en zusjes

Is het je eerste kindje? Dan hoef je nergens rekening mee te houden. Maar als er al een grote broer of zus rondloopt, is het vaak mooi om de naam aan te laten sluiten op zijn of haar voornaam. Bijvoorbeeld door voor dezelfde stijl te kiezen, hetzelfde aantal lettergrepen toe te passen of misschien zelfs dezelfde beginletter te nemen.

Extra optie

Misschien wil je kindje later, als hij of zij directeur is van een groot bedrijf, zich niet voorstellen als Smiley de Vries. Daarom is het een goed idee om, als je je kind een opvallende babynaam wil geven, ook een reserveoptie mee te geven. Dat doe je door je kind een ‘normale’ eerste of tweede naam te geven, die hij of zij desgewenst als roepnaam kan gebruiken.