Stoere namen met betekenis: jongenseditie!

Stoere namen
18 augustus 2020

Liefde voor superhelden, klauteren en avontuur. Dat staat je te wachten als jongensmama. Ben jij in verwachting van zo’n kleine rauwdouwer? Lees dan vooral even verder. Want bij stoere jongetjes horen stoere voornamen. Dat laten wij ons natuurlijk geen twee keer zeggen. We gingen op pad en hebben de allerleukste stoere namen voor jongens voor je opgezocht.

Engelse stoere namen voor jongens

Tijdens onze zoektocht naar stoere jongensnamen viel ons twee dingen op. Stoere namen zijn vaak kort en hebben een Engelse of Amerikaanse oorsprong. We komen later terug op hoe kort een stoere babynaam nu precies moet zijn. We inspireren je eerst met een lijstje superstoere Engelse babynamen. 

Lewis
Het kan zomaar gebeuren dat jullie jongetje een klein vechtersbaasje wordt. In dat geval is Lewis een stoere naam met bijpassende betekenis. Het Engelse Lewis betekent namelijk ‘strijder om de buit’. Je spreekt de naam uit als ‘Loe-wis’, maar de uitspraak ‘Lie-wis’ komt ook steeds vaker voor. 

Vince 
De stoere, korte naam Vince heeft eigenlijk een Latijnse oorsprong. Maar de klank en spellingswijze maakt de jongensnaam meer Engels. De naam Vince is afgeleid van het Latijnse woord ‘vincere’, dat ‘overwinnen’ betekent. In Nederland werden in 2019 nog 308 kleine Vincejes geboren. 

Lennox 
Een X geeft iedere naam net dat beetje extra funkyness. De letter komt niet vaak voor, waardoor de voornaam direct opvalt. Dit is ook zeker het geval met het stoere Lennox. Het betekent ‘van Schotse adel’, Hou je meer van korte stoere namen? Dan kun je het heel leuk afkorten naar Nox. 

Fender 
Echte muziekliefhebbers weten dat Fender een onwijs bekend gitaarmerk is. Maar Fender is ook een hele stoere naam. Het betekent ‘beschermer’, wat natuurlijk superleuk is voor een oudere broer. Wist je dat de naam Fender zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven? 

Bradley
Baby’s namen van beroemdheden geven is al jaren een ding. En misschien komt het door wereldberoemde naamgenoot Bradley Cooper, maar wij vinden Bradley echt een stoere naam. Je kunt het ook zo lekker afkorten naar Brad. De betekenis is iets minder heldhaftig. Bradley betekent namelijk ‘uitgerekte open plaats in het bos’. Maar dat hoef je er niet bij te vertellen natuurlijk. 

Stoere namen zijn kort, maar krachtig!

Beloofd is beloofd, dus we hebben ook een selectie toffe korte jongensnamen voor jou. Wat betreft stoere namen geldt: hoe korter hoe beter. Zit jouw perfecte babynaam hier misschien tussen?

Babynamen met 3 letters en 2 lettergrepen

Eli
Ook Bijbelse babynamen kunnen heel stoer zijn. Dat bewijst de gave naam Eli maar weer. De betekenis van Eli is ‘Jahweh is God’ en ‘verhevene’. Een prachtige optie als je op zoek bent naar namen met een Bijbelse oorsprong. Stoere namen die hier op lijken zijn Ali en Ole

Rio
Veel jongetjes zijn gek op de natuur. Oké, ook op hun PlayStation, maar een potje ravotten in het bos is ook leuk. De naam Rio past goed bij kleine avonturiers. Deze Portugese naam betekent ‘rivier’. Maar het is ook een verwijzing naar Rio de Janeiro. Wat vind jij van namen naar steden en plaatsen?

Ian
Nog zo’n mooie babynaam met 3 letters; Ian! Dit is natuurlijk een hele vlotte naam, maar wist je dat zijn oorsprong wat minder hip is? Ian is namelijk afgeleid van Johannes, wat ‘God is genadig’ betekent. Toch gaven in 2019 maar liefst 144 ouders hun zoontje de naam Johannes. Vorige jaar werden er maar 94 Ians geboren.

Stoere namen met 1 lettergreep

Ace 
Stoere namen zijn vaak kort. En korter dan 1 lettergreep wordt het niet. De geweldige naam Ace is hier een tof voorbeeld van. En de betekenis is ook niet mis. Het betekent namelijk ‘de hoogste rang’. En papa’s en mama’s die fanatiek tennissen kennen de term natuurlijk uit de sport. 

Sil
We hebben net een hele lap tekst gewijd aan stoere namen uit het Engels. Maar binnen de grenzen zijn ook wat pareltjes te vinden. Sil bijvoorbeeld, een echte Friese babynaam. En met een betekenis als ‘victorie’ moeten er wel mooie dingen voor jullie zoontje in het verschiet liggen.

Gus
Het komt vaak voor dat namen met 3 letters afkortingen van andere namen zijn. Dat is ook het geval bij Gus. Deze naam is afgekort van het Scandinavische Gustav. Ook tof, maar Gus is toch net wat stoerder. Deze afgekorte versie betekent ‘aanbeden’. En fun fact: het kleine muizenvriendje van Assepoester heet ook Gus.

Krachtige betekenissen zorgen voor stoere namen

We weten nu dat een bepaalde oorsprong invloed kan hebben op hoe stoer een naam is. En ook de lengte van jongensnamen speelt een rol. Maar we vergeten een hele belangrijke factor, namelijk: de betekenis! Een krachtige betekenis maakt een naam meteen veel stoerder. Wij zetten de 5 mooiste voor je op een rijtje. 

Ron
We moeten dit rijtje wel beginnen met Ron. Want met een betekenis als ‘berg van kracht’ kun je daar natuurlijk niet omheen. Zou de stoere sidekick van Harry Potter daarom deze naam hebben gekregen? De magische filmreeks zit trouwens vol naaminspiratie. Lees zeker even ons artikel over babynamen uit Harry Potter als je meer wilt weten. 

Finnley
Kindjes kennen vaak geen angst en zijn heel moedig. Dit zorgt regelmatig voor mini hartverzakkingen bij mama. De naam Finnley past hier perfect bij. Het betekent namelijk ‘de moedige’. De verkorte versie Finn is al jaren een van de populairste namen van Nederland. 

Enzo
En over leuke afkortingen gesproken, Enzo is een afkorting van het prachtige Vincenzo. Beide versies betekenen ‘heerser van het thuisland’. Hierdoor passen ze natuurlijk perfect in het lijstje stoere namen voor jongens. 

Imad
Krachtige babynamen vind je overal ter wereld. De jongensnaam Imad komt bijvoorbeeld uit het Arabisch. Het betekent letterlijk ‘kracht’, dus dat is een krachtige betekenis pur sang. Mooie Arabische namen die hierop lijken zijn Amahd, Amado, Umed en Amid.

Valentijn
Nee, nu niet direct aan hartjes, rozen en liefdesbrieven denken. Het mooie Valentijn is natuurlijk gelinkt aan de feestdag, maar heeft een hele krachtige betekenis. De jongensnaam betekent namelijk ‘kracht’ en ‘dapperheid’. Dubbel zo stoer dus.

In verwachting van een meisje?

Dan snappen we dat jouw ultieme babynaam misschien niet in dit lijstje stond. Maar daar hebben we natuurlijk aan gedacht. Want speciaal voor jou schreven we een artikel over stoere meiden namen. Neem dus zeker een kijkje als jullie een minimeisje verwachten. 

Maar ook voor toekomstige ouders van tweelingen is het de moeite waard. Want hoe leuk is het om beide kindjes stoere namen te geven? Je kunt het natuurlijk ook helemaal anders insteken. In dat geval geef je jullie jongetje een hele stoere naam en het meisje een hele lieve. Dat is het mooie van babynamen, je kunt er alle kanten mee op!

Gerelateerde blogs

babynamen-met-een-lettergreep
Kort en bondig: babynamen met één lettergreep
kindje-van-meghan-en-harry
Zo heet het eerste kindje van Meghan en Harry
babynamen-met-3-letters
Deze babynamen met 3 letters zijn heel leuk!