babynamen-trends-van-2021

Dit worden de babynamen trends van 2021

10 februari 2021

Babynamen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige namen zijn zeldzaam en anderen komen ontzettend vaak voor. Je hebt korte, lange en zelfs meerdere voornamen. En daar komt nog bij dat we ieder jaar weer nieuwe babynamen verzinnen. Hoe vaak een bepaalde soort naam jaarlijks wordt gegeven is deels afhankelijk van trends. Ja, je leest het goed. Babynamen trends zijn een ding. En wij deden alvast een kleine voorspelling van de babynamen trends van 2021.

Wat zeggen de populairste babynamen ons?

Net zoals voorgaande jaren publiceerden wij in januari ons blog over de populairste babynamen. Deze 10 jongens- en meisjesnamen werden vorig jaar veruit het meest gegeven. Hier kunnen we natuurlijk wel een paar conclusies uit trekken. 

Zo zien we in het rijtje jongensnamen veel babynamen met 1 lettergreep. Voorbeelden hiervan zijn Mees, Luuk, Finn en Sem. Ook opvallend is dat 6 van de 10 meisjesnamen eindigen op een A. Grote kans dat meisjesnamen met A als laatste letter ook een van de babynamen trends van 2021 blijven. Wat vind jij bijvoorbeeld van de naam Yara of Julia?

We kunnen er natuurlijk niet onderuit. Corona heeft een gigantische impact gehad op ons leven, en dat heeft het nog steeds. Het zou dus heel goed kunnen dat deze impact een beetje doorsijpelt in de babynamen die wij onze kids het komende jaar geven.

Coronials

Er is zelfs al een naam voor kindjes die tijdens de pandemie verwekt zijn (en nog gaan worden). Deze mini’s worden ‘Coronials’ genoemd. Nu lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat ouders hun dochter letterlijk Corona gaan noemen. Maar er zijn zeker toffe manieren om in de naam subtiel te verwijzen naar deze gekke periode. Dit zijn de 3 mooiste corona babynamen met betekenis.

Vayèn
Wij zijn fan van de naam Vayèn. Deze naam heeft namelijk niet een, maar twee coronagerelateerde betekenissen. Vayèn staat voor ‘sterk’ en ‘gezond’. Deze positieve vibe trekken we graag door in de babynamen trends van 2021. 

Ezra
De mooie jongensnaam Ezra heeft een Bijbelse oorsprong. En hier haalt de naam ook zijn bijpassende betekenis vandaan. De naam Ezra betekent namelijk ‘helper’. Een prachtige manier om te verwijzen naar alle hardwerkende mensen in de zorg. 

Didi
Het van origine Duitse Didi klinkt natuurlijk onwijs schattig. En de betekenis sluit hier perfect op aan. Het schattige Didi staat namelijk voor ‘zorgzaam’.

Op vakantie in eigen land

Hoewel Nederlanders normaalgesproken een reislustig volkje zijn, gingen we dit jaar lekker op vakantie in eigen land. Zo ontdekten we de mooiste plekjes in Nederland. Je kindje vernoemen naar plaatsen of steden die jullie tijdens de zwangerschap hebben ontdekt is hartstikke leuk. Zo heb je altijd een mooi verhaal bij zijn of haar naam.

En op die manier kunnen Nederlandse locaties ineens behoren tot de babynamen trends van 2021. Maar je kunt het ook op een andere manier insteken. Bijvoorbeeld door een naam te kiezen waarvan de oorsprong ligt in een bepaalde provincie. Pelle, Syl en Famke zijn bijvoorbeeld echte Friese babynamen. En Neeltje, Kee en Maatje zijn Zeeuwse namen.

Deze namen konden natuurlijk niet ontbreken in het lijstje babynamen trends van 2021. Want door de lockdown sloegen we massaal aan het bingen. En al die series en films kunnen ook hele toffe babynameninspiratie geven. Dit zijn onze 3 favorieten.

Simon
Heel het land is in de ban van de Netflixserie Bridgerton. En vooral het hoofdpersonage Simon Basset maakt heel wat los bij de menigte. De Bijbelse naam Simon betekent ‘luisteren’. Nou, dat is wel een eigenschap die we aan onze kids willen meegeven! 

Alex
Met maar liefst 17 seizoenen is Grey’s Anatomy meer dan bingewaardig. Alex (Karev) is een mannelijke rol, maar de naam Alex is hartstikke unisex. Het betekent ‘de beschermer’. Voor meisjes wordt ook de variant Lexie gebruikt. 

Jane
Wij hebben stiekem een traantje gelaten na de aller-allerlaatste aflevering van Jane the Virgin. Daarom hebben we Jane, dat ‘God is genadig’ betekent, ook aan ons lijstje toegevoegd. Een hommage aan een van de leukste moeders ter wereld.

Ga je bijna met verlof? Lees dan ook zeker even ons blog over series en films tijdens zwangerschapsverlof.

We zijn natuurlijk ook even in onze eigen cijfers gedoken. En het viel ons meteen op dat ons blog over zeldzame babynamen razend populair is. Papa’s en mama’s in spe willen misschien toch dat hun kroost niet oneindig veel naamgenootjes in de klas heeft. Hartstikke leuk natuurlijk, want unieke namen vragen om een beetje uitleg. En dat is meteen een goede conversation starter wanneer je jezelf voorstelt.

Top 10 zeldzame namen en hun betekenis

  1. Lark betekent ‘zangvogel’
  2. Zale betekent ‘kracht van de zee’
  3. Yildou betekent ‘offer’
  4. Xean betekent ‘God is genadig’
  5. Dyem betekent ‘juweel’
  6. Neo betekent ‘nieuw’
  7. Binck betekent ‘stoere jongen’
  8. Mosi betekent ‘eerstgeborene’ 
  9. Silas betekent ‘van het bos’
  10. Li betekent ‘kracht’

Zo word je een babynamen trendsetter 

Misschien heb jij door dit artikel wel jouw ultieme babynaam gevonden. In dat geval: yay! Maar het kan natuurlijk ook dat dat niet helemaal gelukt is. Dat is ook niet erg. In het ergste geval hebben je wat nieuwe richtingen gegeven om inspiratie op te doen.

Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit helemaal de vrije loop laten. Skip dan de babynamen trends van 2021 en ga zelf aan de slag met letters. Begin bijvoorbeeld bij jullie favoriete klinker en 2 medeklinkers die je graag in de naam wilt verwerken. Daarna kun je gaan puzzelen. Niets leuker dan een originele babynaam. Veel plezier!