Zwangerschapskwaaltjes: dit kun je verwachten

Zwangerschapskwaaltjes
22 april 2021

Ben jij in verwachting? Gefeliciteerd! Dat is natuurlijk geweldig nieuws en waarschijnlijk geniet je volop van deze bijzondere tijd. Toch gaat een zwangerschap niet alleen maar over rozen. Misschien heb je zelf al wat beginnende zwangerschapskwaaltjes gevoeld. Vrijwel iedere zwangere vrouw zal een paar van deze ongemakken gaan ervaren. In dit artikel lees je wat zwangerschapskwaaltjes zijn, welke het meest voorkomen en wanneer je kwaaltjes kunt verwachten.

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes eigenlijk?

We hoeven je vast niet te vertellen dat zwanger zijn een behoorlijke impact op je lijf heeft. Vanaf het moment van de bevruchting verandert er ontzettend veel. Vaak ben je zelf nog niet eens op de hoogte, maar je lichaam gaat direct in “zwangerschapsmodus”. Dit houdt natuurlijk in dat je baarmoeder groeit en je organen plaatsmaken voor de baby. Maar ook je hormoonhuishouding en stofwisseling veranderen compleet. En dit brengt wat fysieke en mentale ongemakken met zich mee. Dit noemen we zwangerschapskwaaltjes.

Kortom: je lijf en hersenen reageren op de zwangerschap en hier kun je helemaal niets aan doen. Reden genoeg om regelmatig een lekker momentje voor jezelf te nemen en op de bank te ploffen. Lees ons blog over films en series om te kijken tijdens je verlof voor wat binge-inspiratie.

Dit zijn de 10 meest voorkomende kwaaltjes

Waar de ene mama to be onwijs misselijk is, kan een andere zwangere vrouw weer behoorlijke moodswings ervaren. Dit is echt voor iedereen anders. Over het ene kwaaltje hoor je ook meer dan over het andere, maar dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. 

Misselijkheid
Het is vast geen verrassing dat misselijkheid in dit rijtje staat. “Ben je misselijk?” is een veelgestelde vraag tijdens je zwangerschap. Hoewel vaak gesproken wordt over ochtendmisselijkheid, kan het ook op andere momenten van de dag gebeuren. 

Vermoeidheid
He-le-maal kapot na een bezoekje aan de supermarkt? Volkomen normaal tijdens je zwangerschap. En dit zwangerschapskwaaltje blijft vrijwel niemand bespaard. Alle energie gaat namelijk naar de groei van de mini in jouw buik. Lekker ontspannen dus! 

Vaak moeten plassen
Grote kans dat je tijdens je zwangerschap vaker je toilet bezoekt dan de volledige twee jaar daarvoor. Dit is bij veel vrouwen een van de eerste zwangerschapskwaaltjes, maar komt ook in de andere twee trimesters voor. De baby is dan al zo groot dat je baarmoeder op je blaas drukt. 

Rugpijn
Hoe groter de baby wordt, hoe meer gewicht je meedraagt. Een logisch gevolg natuurlijk, maar je lichaam is deze extra kilo’s niet gewend. Je past daarom je houding aan tijdens het zitten, lopen en slapen. Dit kan zorgen voor pijn in je onderrug. 

Moodswings 
Vervelend voor jou, maar stiekem ook voor je partner: stemmingswisselingen. Zwangerschapskwaaltjes hoeven niet altijd alleen maar fysiek merkbaar te zijn. Je hormonen vliegen alle kanten op en dat kan ervoor zorgen dat je binnen no time van super vrolijk naar enorm verdrietig kan gaan. 

Pijnlijke borsten
Nu we het toch over hormonen hebben; deze rakkers zorgen er ook voor dat je borsten veranderen tijdens je zwangerschap. Ze worden groter en zwaarder, en je tepelhoven kunnen van kleur veranderen. Door deze hormonale boobjob kunnen je borsten gevoeliger zijn dan je gewend bent. 

Brandend maagzuur
Het zwangerschapskwaaltje brandend maagzuur wordt door veel vrouwen als een van de vervelendste ervaren. Heb je enorme cravings naar augurken, McDonalds of cola light? Probeer deze dan toch te negeren. Je kunt je brandend maagzuur verminderen door zuur en vet eten of drankjes met koolzuur te laten staan. Vanillevla helpt daarentegen weer heel goed tegen maagzuur! 

Hoofdpijn
Je hoofdpijn kan getriggerd worden door onwijs veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan weinig slaap, zenuwen of hormonen. Grote kans dat dit kwaaltje jou dan ook niet bespaard blijft. Veel drinken, gezond eten en genoeg rust zijn de beste tips die we je kunnen geven. 

Bandenpijn
Nog nooit gehoord van bandenpijn? Snappen we volkomen! Er zijn verschillende banden die je baarmoeder op zijn plek houden. Maar wanneer je baarmoeder groeit, ontstaat er spanning op deze banden. Dit gevoel kunnen we het beste omschrijven als een “scherpe steek van pijn” in je onderbuik of liezen. 

Slecht kunnen slapen
Het komt vast niet als een verrassing dat slecht slapen een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes is. Die buik zit nu eenmaal een beetje in de weg. Een zwangerschapskussen (of voedingskussen) kan je wat extra slaapcomfort geven.

Leestip: Voorbereiden op de bevalling: dit kan je verwachten.

Zwangerschapskwaaltjes per week

Hoe snel zwangerschapskwaaltjes ontstaan is voor iedereen verschillend. Ieder lichaam reageert immers anders op een zwangerschap. Maar om je een beetje inzicht te geven in de timing van deze bijzondere verschijnselen maakten we een overzicht van zwangerschapskwaaltjes per trimester.

De zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

De eerste 12 weken van je zwangerschap vormen samen je eerste trimester. Dit is de periode waarin je ontdekt dat je zwanger bent tot de eerste termijnecho. Kwaaltjes die je in dit trimester kunt ervaren zijn pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en (extreme) misselijkheid. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid alledrie na dit trimester afnemen.

Wat je kunt verwachten in je tweede trimester

Trimester 2 wordt gezien als de meest relaxte van de 3. In week 13 t/m 26 neemt je misselijkheid af en je krijgt wat meer energie. Wel kun je nu bandenpijn gaan ervaren omdat je kindje een onwijze groeispurt ondergaat. Vanaf week 17 is je baby ongeveer 13 centimeter groot. De baarmoeder oefent nu druk uit op je blaas, waardoor je vaak moet plassen.

Alle zwangerschapskwaaltjes in trimester 3

De laatste loodjes wegen het zwaarst, letterlijk. Je buik is nu behoorlijk groot en zorgt daardoor voor pijn in de onderrug. Grote kans dat je nu ook de nachten wat moeilijker doorkomt omdat je niet comfortabel ligt. Vanaf week 27 kunnen de zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester, zoals moodswings, weer om de hoek komen kijken.

Feit of fabel: andere kwaaltjes bij tweelingen

Feit! Het is absoluut waar dat je andere of meer zwangerschapskwaaltjes bij een tweeling ervaart. Dit komt doordat je lichaam meer hormonen aanmaakt bij een tweelingzwangerschap. Je kunt kwaaltjes als misselijkheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen dan ook extra intens ervaren. Ook wordt je buik groter dan bij 1 kindje. Dit kan zorgen voor meer of eerdere pijn in je onderrug. Maar je krijgt er wel dubbel zoveel liefde voor terug! 💕

Over tweelingen gesproken: we schreven een blog over geboortekaartjes voor tweelingen. Neem zeker een kijkje voor wat leuke geboortekaartjes inspiratie.

Geen last van zwangerschapskwaaltjes?

Mazzelkont! Heel veel toekomstige mama’s zullen stiekem jaloers zijn. Wanneer je weinig zwangerschapskwaaltjes ervaart heb je meer energie voor de leuke dingen zoals een naam voor jullie kindje bedenken en geboortekaartjes kiezen. Wij geven je graag wat inspiratie en tips voor deze twee leuke taakjes.

Voor meer inspiratie en updates over nieuwe artikelen kun je ons ook volgen op Facebook en Instagram. Vinden we hartstikke gezellig! 

Gerelateerde blogs

Gender reveal
Gender reveal: zo organiseer je een spetterend feestje
Babykamer ideeen
De leukste babykamer ideeën op een rijtje!
Gezichtsmasker zwangerschap
DIY! Fijne gezichtsmaskers voor een ontspannen zwangerschap