regels-babynamen-kiezen

Babynaam kiezen? Dit zijn de regels!

26 september 2018

De voornaam van je kindje kiezen is best een opgave. Je wilt misschien niet weer een Emma of Daan op de wereld zetten, maar een naam die je vaak moet spellen kan ook de nodige frustratie opleveren. Daarnaast moet je je houden aan de regels bij het kiezen van een babynaam. Er is namelijk wetgeving rond voornamen opgesteld, zodat elk kind in Nederland een fatsoenlijke naam krijgt. Wij vertellen je wat de wetgeving rond voornamen inhoudt en geven meer informatie over het wijzigen van een voornaam!

Algemene regels bij het kiezen van een voornaam

De Nederlandse wetgeving (Burgerlijk Wetboek, Boek 1) rond babynamen geeft twee voorwaarden waar een voornaam aan moet voldoen. Als eerste mag een voornaam niet ongepast zijn. Dit is het geval als er een scheldwoord in staat of als de naam bespottelijk bedoeld is. Je zoon of dochter kan daarbij ook gepest worden met zo’n ongepaste naam. Het zal je vast niet verbazen dat de naam Urine (de vrouwelijke vorm van ‘Uranius’) geweigerd werd! Als tweede mag de voornaam geen bestaande achternaam zijn volgens de wetgeving rond voornamen. Maar heb je een bestaande achternaam als voornaam in je hoofd en wordt deze al als voornaam gebruikt? Dan mag je deze babynaam wel kiezen. ‘Willemszoon’ wordt daarom als voornaam geweigerd (want het is een bestaande achternaam), terwijl ‘Pauluszoon’ gewoon wordt goedgekeurd (dit is geen bestaande achternaam).

Wetgeving voornaam: als je voornaam wordt geweigerd

In Nederland bepaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand of je gekozen voornaam aan de voorwaarden voldoet. Voornamen die bijvoorbeeld werden geweigerd zijn ‘Maastricht’, ‘Tsjakkalotte’ (voor de dochter van Emile Ratelband) en ‘Dienaar van God’. Het gebeurt trouwens niet zo vaak dat een voornaam wordt geweigerd.. Wanneer dit wel gebeurt, moet je zelf een alternatieve voornaam aandragen. Doe je dit niet? Dan mag de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam bedenken. Via een advocaat kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen deze gekozen naam.

Spelfout in de voornaam laten wijzigen

Je zou zeggen dat iedereen de voornaam van zijn kind goed aangeeft bij de burgerlijke stand. Maar niets blijkt minder waar, want in geboorteaktes staan weleens verkeerd geschreven voornamen! Zo worden letters omgedraaid, vergeten of zelfs per ongeluk vervangen door een andere letter. En dan heet jouw Jesse op papier opeens ‘Jessy’ of gaat je dochter door het leven als ‘Debhora’ in plaats van ‘Deborah’. Staat er op de geboorteakte van je kindje een spelfout in de voornaam? Dan zou dit in principe aangepast kunnen worden door de ambtenaar. Wel verschilt het per geval of hij of zij dit mag aanpassen. En een spelfout of schrijffout is natuurlijk niet hetzelfde als een verkeerd opgegeven (tweede) naam!

Zo kun je een voornaam laten wijzigen

Mag de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornaam van je zoon of dochter niet aanpassen of wil je je eigen voornaam veranderen? Dan kun je volgens de wetgeving voornamen via een advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je verzoek wordt niet zomaar goedgekeurd, want er moet voldoende ‘zwaarwichtig belang’ zijn om je voornaam te wijzigen. De rechtbank vindt het maatschappelijke belang van een voornaam, continue naamsvoering, namelijk erg belangrijk. Mensen konden bijvoorbeeld hun naam laten wijzigen omdat ze gepest werden met hun naam of omdat hun buitenlandse voornaam in Nederland erg vreemd klinkt. Meestal duurt het een aantal maanden voordat je naamswijziging definitief kan zijn. Daarbij kan het met een hoger beroep na afwijzing nog langer duren. Houd trouwens rekening met kosten voor de advocaat en de rechtbank. Deze verschillen per advocaat en per zaak.

Regels bij voornamen

Met deze wetgeving en tips over babynamen zorg je natuurlijk voor een gepaste voornaam en neem je de naam in blokletters geprint mee naar het gemeentehuis. Twijfel je toch nog? Check dan ons stappenplan voor het kiezen van een babynaam. En heeft het veranderen van de voornaam van je kindje toch een paar honderd euro gekost? Dan heb je in ieder geval een goed verhaal om te vertellen op verjaardagen.