unisex-namen

Unisex namen voor baby’s, super trendy!

26 oktober 2018

De uniseks babynamen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer ouders geven hun zoon of dochter een genderneutrale naam. Vooral stoere jongensnamen voor een meisje zie je vaak voorbijkomen. Maar wat houdt dat nu precies in, unisex namen?

Als je naar uniseks namen kijkt, heb je aan de ene kant namen die echt neutraal zijn, en dus bijna even vaak aan een jongetje als een meisje worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Lesley, Nicky en Dominique. Aan de andere kant heb je ook namen die wel vaker aan een jongen of een meisje worden gegeven, maar ook heel leuk zijn voor een kindje van het andere geslacht.

Zo werd de naam Sam in 2017 ruim 400 keer aan een jongetje gegeven en kregen 160 meisjes deze naam toebedeeld. En ook het nog steeds superpopulaire Daan wordt vaker voor een jongetje gebruikt, 614 keer in 2017, maar kan ook best voor een meisje, vonden 35 ouders. Andersom zie je de naam Anne veel vaker bij meisjes dan bij jongens, maar zeker in het noorden van het land trekken ze zich hier niets van aan.

Schrijfwijze van unisex namen

Bij andere namen zie je alleen aan de schrijfwijze of deze mannelijk of vrouwelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Beau en Bo, Noa en Noah en Renee en René. Maar ook hier zijn natuurlijk helemaal geen regels voor. Je moet altijd kiezen voor een naam die jullie als ouders mooi vinden en die bij jouw kindje past. Zo is het ook een trend om meisjes een stoere jongensachtige naam te geven, denk bijvoorbeeld aan Jip, Bobby of Luca. Het is misschien even wennen, maar het past perfect bij jullie stoere meisje.

Babynamen bedenken

Het grote voordeel van een genderneutrale of unisex naam, is dat je maar één naam hoeft te verzinnen tijdens je zwangerschap. Of je nu beschuit met roze of blauwe muisjes smeert: de naam past altijd! Sommige ouders vinden het ook fijn om hun kids een naam die geven die niet afhankelijk is van het geslacht. Hierdoor geven zij hun mini’s de kans om zelf te ontdekken of zij zich meer mannelijk, vrouwelijk of neutraal voelen. Een hele mooie gedachte als je het ons vraagt.

Nadeel van uniseks namen

Er zit natuurlijk ook een klein nadeel aan de unisex namen: mensen die je dochter voor een jongetje aanzien bij het horen van de naam. Of andersom natuurlijk. Je gaat mensen regelmatig verbeteren. Zeker als je baby nog klein is en je hem of haar niet in hysterische blauwe en roze outfits stopt. Maar zo lang jij en je partner achter jullie babynaam staan is dit natuurlijk helemaal geen probleem. Inspiratie opdoen? Bekijk dan de lijst met unisex namen.