Logo Babynamen.nl

Blog

Een unisex babynaam, iets voor jouw kindje?

Een unisex babynaam, iets voor jouw kindje?

De unisex babynamen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer ouders geven hun zoon of dochter een genderneutrale naam. Vooral stoere jongensnamen voor een meisje zie je vaak voorbijkomen. In dit artikel nemen we je mee door de voors en tegens van namen die zowel voor een jongen als een meisje kunnen.

Als je naar uniseks namen kijkt, heb je aan de ene kant namen die echt neutraal zijn, en dus bijna even vaak aan een jongetje als een meisje worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Lesley, Nicky en Dominique. Aan de andere kant heb je ook namen die wel vaker aan een jongen of een meisje worden gegeven, maar ook prima te gebruiken zijn voor een kindje van het andere geslacht.

Zo werd de naam Sam in 2017 ruim 400 keer aan een jongetje gegeven en kregen 160 meisjes deze naam toebedeeld. En ook het nog steeds superpopulaire Daan(tje) wordt vaker voor een jongetje gebruikt, 614 keer in 2017, maar kan ook best voor een meisje, vonden 35 ouders. Andersom zie je de naam Anne veel vaker bij meisjes dan bij jongens, maar zeker in het noorden van het land zijn er vrij veel mannelijke Annes te vinden.

Schrijfwijze

Ook de namen Robin en Chris zijn perfect voor zowel een jongen als een meisje. Bij andere namen zie je alleen aan de schrijfwijze of deze mannelijk of vrouwelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Beau en Bo, Noa en Noah en Renee en René. Een trend is ook om meisjes een stoere jongensachtige naam te geven, denk bijvoorbeeld aan Jip, Bobby of Luca. Het is misschien even wennen, maar het kan prima!

Lees ook:  Populairste babynamen van begin 2018

Voordeel

Het grote voordeel van een genderneutrale of unisex naam, is dat je maar één naam hoeft te verzinnen tijdens je zwangerschap. Of je nu beschuit met roze of blauwe muisjes smeert: de naam past altijd! Sommige ouders vinden het ook fijn om hun kind een naam die geven die niet afhankelijk is van het geslacht om hun kind op deze manier te kans te geven zelf te ontdekken of hij zich meer mannelijk, meer vrouwelijk of neutraal voelt.

Wat een leuk jongetje

Er zit natuurlijk ook een klein nadeel aan de unisex namen: mensen die je dochter voor een jongetje aanzien bij het horen van de naam. Of andersom natuurlijk. Zeker als de baby nog klein is en je hebt het geen uitgesproken jongens- of meisjesachtige kleertjes aangetrokken, moet je mensen soms verbeteren. Het is aan jou om te bepalen of je dat erg vindt. Inspiratie opdoen? Bekijk dan de lijst met unisex namen.