Achternaam van moeder geven: ook een optie!

Achternaam van moeder
31 augustus 2021

Naast een met zorg uitgekozen voornaam, heeft jullie kindje natuurlijk ook een achternaam nodig. In veel gevallen wordt dit (automatisch) de achternaam van de vader of duomoeder. Maar het is ook een optie om het kindje de achternaam van moeder te geven. Vroeger was dit echt not done, maar tegenwoordig is het helemaal niet zo gek. In dit artikel nemen we je mee door de mogelijkheden en vertellen we waar je op moet letten wanneer je dit ook overweegt.

Is de achternaam van moeder geven een taboe?

Vroeger was het zo dat kinderen ten alle tijden de achternaam van hun vader kregen. Dit komt voort uit de (bizar) ouderwetse gedachte dat de vrouw en kinderen “eigendom” van de man waren. Met zijn familienaam werd dan ook de stamboom opgebouwd.

Gelukkig hebben we deze denkwijze lang geleden achter ons gelaten. Sterker nog, het is zelfs niet eens meer vanzelfsprekend dat kids een vader en een moeder hebben. Twee moeders, twee vaders en een eenoudergezin zijn ook heel normaal. Traditiegetrouw kiezen veel stellen er nog wel voor om hun kindje de achternaam van de partner te geven. Maar een mini de achternaam van moeder geven is zeker geen taboe meer.

Redenen om te kiezen voor mama’s achternaam

Er zijn verschillende redenen om je kindje de achternaam van de moeder te geven. We hebben een aantal argumenten voor je op een rijtje gezet. 

  • Een minder leuke reden, maar het kan zijn dat de vader van het kindje niet in beeld is. In dat geval is het een logische keuze om te kiezen voor de achternaam van mama.

  • De toekomstige ouders hebben de perfecte voornaam al gevonden, maar de achternaam van de partner past hier echt niet mooi bij.

  • Gewoon, om te breken met de traditie waarin het kindje standaard de naam van de vader krijgt. Girl power!

  • De achternaam van de moeder dreigt “uit te sterven” omdat in haar generatie geen jongens meer in de familie zijn.

  • Sommige achternamen zijn heel lastig uit te spreken of te spellen. De kinderen van Richard Krajicek en Daphne Deckers kregen bijvoorbeeld de achternaam van hun moeder.

Zo kun je de achternaam van moeder geven

We weten allemaal dat je bij het geven van een babynaam rekening moet houden met een aantal regels voor voornamen. Maar ook bij het kiezen van de achternaam van je kindje zijn er bepaalde regels.

Niet getrouwd en de achternaam van mama geven

Wanneer jij en je partner niet getrouwd zijn, is het belangrijk dat de vader of andere moeder jullie kindje erkent. Tijdens deze erkenning leg je ook de achternaam van het kindje vast. Dit kan al tijdens de zwangerschap en heet, heel gezellig, de erkenning van de ongeboren vrucht. Een kleine tip van ons is om dit voor de 24e week van de zwangerschap te doen. Mocht jullie kindje dan vroeg ter wereld komen, heb je dit alvast geregeld. Belangrijk om te vermelden is ook dat wanneer jullie mini de achternaam van moeder krijgt, dit ook geldt voor eventuele broertjes en zusjes die volgen.

Wel getrouwd en mama’s achternaam geven

Je zou het niet verwachten, maar juist als je getrouwd bent is de achternaam van moeder geven wat lastiger. Wanneer je getrouwd bent en hiervoor kiezen moeten jullie een verklaring afgeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Jullie kindje krijgt namelijk automatisch de achternaam van de partner. Dit geldt trouwens ook voor geregistreerd partnerschap. Het is ook goed om te weten dat jullie voor de verklaring allebei aanwezig moeten zijn. Je kunt deze keuze ook niet schriftelijk doorgeven.

De perfecte match van voor- en achternaam

Nu we het toch over achternamen hebben, geven we je met plezier nog een handige tip. Want een veelvoorkomende babynamen valkuil is dat de voor- en achternaam van het kindje geen goede combi zijn. Dus neem voordat je aan de slag gaat met het behangen van de babykamer of het afvinken van jullie baby uitzetlijst de tijd voor het kiezen van de perfecte naam.

Een handige tip om te zien of de babynaam bij de achternaam van moeder past is beide (of meerdere) namen opschrijven en een paar keer hardop uitspreken. Dat had Anne-Wil Pijpen en Chris Mus een hoop plagerijtjes gescheeld. Hoor je niets geks? Check dan voor de zekerheid ook nog even de initialen. Want je wil natuurlijk niet dat je kindje voorbij komt in de schaamnamen radiorubriek van Coen en Sander. Voorbeelden van namen waar dit niet helemaal goed ging zijn K. Bouter en S.M. Kelder. 


👶🏽 Tip: volg je ons al op Facebook en Instagram? Hier delen we altijd onze nieuwste blogs en leuke naamfeitjes.

Gerelateerde blogs

Schaamnamen
Lachen, gieren, brullen: 40 grappige schaamnamen!
Spijt van babynaam
Spijt van babynaam: wat nu?!
Corona namen
Babyboom alert! De leukste corona namen