achternaam-van-moeder

Baby de achternaam van moeder geven. Hoe doe je dat?

6 december 2018

Naast een met zorg uitgekozen voornaam, heeft jullie kindje natuurlijk ook een achternaam nodig. En dat is bij veel stellen een belangrijk onderwerp van gesprek. Als ouders kunnen jullie namelijk samen de achternaam kiezen: die van de moeder of de vader/duomoeder.Waar kies je voor? En wat gebeurt er als je geen keuze maakt? In deze blog nemen we je mee door de mogelijkheden.

Als je geen keuze maakt, krijgt jullie kindje automatisch een achternaam toegewezen. Als jullie getrouwd zijn, is dat de achternaam van de vader of duomoeder. Vind je dat prima? Dan hoef je niks te doen. Alleen het kindje inschrijven bij de burgerlijke stand als het eenmaal geboren is.

Getrouwd en de achternaam van moeder geven

Zijn jullie getrouwd, maar willen jullie graag dat jullie spruit de achternaam van mama krijgt? Dan moeten jullie samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om een verklaring af te leggen. Daarbij is het belangrijk dat jullie allebei aanwezig zijn. Zo’n verklaring kan niet schriftelijk afgelegd worden.

Niet getrouwd en de achternaam van moeder geven

Als jullie niet getrouwd zijn, is het belangrijk dat de vader of andere moeder het kindje erkent. Tijdens de erkenning kun je ook de achternaam vastleggen: die van mama of die van papa. Dat kan al tijdens de zwangerschap en heet, heel gezellig, de erkenning van de ongeboren vrucht. Dat doe je het liefst voor 24 weken zwangerschap, zodat bij een eventuele vroeggeboorte, alles geregeld is. Tijdens deze erkenning laat je opschrijven welke achternaam jullie baby, en eventuele broertjes en zusjes, krijgt. Het is dus goed om het hier voor die tijd over te hebben.

Welke achternaam geef je jouw kind?

De meeste kinderen in Nederland krijgen de achternaam van de vader. Mannen zijn stamhouders. Dat is al heel lang zo, omdat vrouw en kinderen vroeger het ‘eigendom’ waren van de man. Hij was de baas en via zijn familienaam werd de stamboom opgebouwd. Gelukkig denken we daar nu iets anders over, maar traditiegetrouw kiezen nog steeds veel mensen voor de achternaam van de vader.

Argumenten om te kiezen voor achternaam van moeder

Toch zijn er goede redenen om voor de achternaam van de moeder te kiezen. Dit zijn veelgehoorde argumenten:
– De vader is onbekend of wil niets met het kindje te maken hebben.
– De vader heeft een stomme achternaam of ruzie in de familie waardoor hij de naam niet door wil geven.
– De achternaam van de moeder dreigt uit te sterven omdat er geen jongens meer zijn in de familie.
– De achternaam van de moeder staat mooier bij de voornaam die jullie in gedachten hebben.
– Gewoon, omdat men wil breken met de traditie waarin namen via de vader doorgegeven worden. Girl power!