10 x leuke vader en kind activiteiten

Vader en kind activiteiten
14 juni 2021

Heb jij fijne herinneringen aan leuke activiteiten die je vroeger samen met je vader deed? Hoe leuk is het om dit soort momenten nu met jouw eigen kindje te kunnen beleven. Vader kind activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend belangrijk. Ze maken de band tussen jou en je zoon of dochter veel sterker. Misschien heb je meteen een idee van hoe je jullie quality time wilt inrichten. Maar als je nog wat inspiratie nodig hebt helpen wij je natuurlijk graag. In dit artikel zetten we de leukste vader en kind activiteiten voor je op een rijtje.

Waarom zijn als kind activiteiten met je vader zo belangrijk?

In de afgelopen jaren is er heel wat veranderd op gebied van ouderschap. Er zijn steeds meer ouders die de zorg verdelen in plaats van de traditionele rolverdeling. De vader speelt een gelijke rol in de opvoeding en verzorging van het kindje. En die switch naar betrokken vaderschap kent veel voordelen voor je kindje, je partner en jezelf. Betrokken vaderschap begint al voor de geboorte van je baby. Maar daarna zijn vader en kind activiteiten de perfecte manier om betrokken te blijven bij de ontwikkeling en opvoeding van jullie zoon of dochter.

3 voordelen van regelmatig vader en kind activiteiten inplannen

  • Quality time met papa is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Hierdoor wordt jullie kindje niet eenkennig, wat helpt bij het ontwikkelen van sociale skills.
  • Door vader en dochter of vader en zoon activiteiten creëer je een sterke band met je mini. Door de 9 maanden dat het kindje in de buik zit staat mama al met 1-0 voor. Door vader en kind activiteiten maak jij de 1-1. Goal!
  • Een goed voorbeeld doet volgen. Dat is ook zeker het geval bij vader en kind tijd. Je laat jullie zoon of dochter zien dat de klassieke rolverdeling geen must is. Hiermee geef je de boodschap dat jongens en meisjes gelijk zijn, wat er weer voor zou kunnen zorgen dat je mini zich later niet laat remmen door “klassieke” genderrollen.

10 leuke vader en kind activiteiten

Na al die voordelen van quality time met je mini hoeven we je vast niet veel verder te overtuigen. Wat we wel met plezier doen is wat leuke tips voor vaders op een rijtje zetten om jou te inspireren. We hebben de ideeën onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën en tips voor vaders met dochters en zoons. Maar je kunt de activiteiten natuurlijk met alle kindjes doen. 

Vader dochter activiteiten

Babyzwemmen 
Lekker samen spetteren in het water tijdens babyzwemmen. Ga gezellig met je dochtertje naar het zwembad. Het warme water werkt ontspannend en zwemmen is ook nog eens heel goed voor de motoriek.

Koekjes bakken met je dreumes
Niets zo leuk als papa helpen in de keuken. Ga daarom samen aan de slag met koekjesdeeg. Maak leuke vormpjes en ga los met de versiersels. En daarna natuurlijk lekker samen opsnoepen!  

Tip voor vaders met een peuter: spelletjes
Of je nu gaat voor hippe spelletjes van nu of kiest voor gezellige klassiekers als kwartet, een spelletje kan natuurlijk altijd. Als het gaat om vader kind activiteiten scoor je met een spelletje altijd punten. 

Kleutersport 
Kids tussen de 4 en 6 jaar zitten boordevol energie. Hoe leuk is het om jullie vader dochter activiteit hierop af te stemmen. Sportieve papa’s en kindjes kunnen lekker samen sporten. Ga bijvoorbeeld samen voetballen, dansen of paardrijden. 

Lekker tutten als vader kind activiteit
Vanaf 6 jaar zul je merken dat je dochter ineens interesse krijgt in “grote meiden dingen”. Echte stoere papa’s doen natuurlijk gewoon lekker mee. Samen make-uppen, nagels lakken of haren vlechten is een feestje. 

Vader en zoon activiteiten

Teentjesverven met je mini
Je hebt vast al wel eens van vingerverven gehoord. Maar voor de allerkleinsten is verven met teentjes veel leuker! Hiervoor leg je een vel papier op de grond, dip je de voetjes van de kleine in de verf en til je hem boven het vel. Op deze manier hoef je ook niet bang te zijn dat je zoontje verf in zijn mond krijgt. 

Met een dreumes naar de kinderboerderij
Zijn jullie echte dierenvrienden? Dan is de kinderboerderij natuurlijk de allerleukste activiteit. Samen de geitjes aaien en de kippen voeren, wat een feest! 

De vloer is lava! 
Voor peuters met veel energie is een hindernisbaan een van de fijnste vader zoon activiteiten. Jullie brengen samen tijd door en hij kan even lekker uitrazen. Bouw een parcour door de woonkamer of ga bij goed weer lekker de tuin in. 

Hutten bouwen met een kleuter
We blijven nog even hangen in de tips voor buiten. Want hutten bouwen met papa is natuurlijk de droom van veel kleine jongetjes. Misschien heb jij hier zelf ook wel mooie herinneringen aan met jouw eigen vader. Vergeet niet een mooie foto te maken van het eindresultaat. 

De ultieme filmavond
Kinderen in de leeftijd 6-10 jaar vinden naar de kinderboerderij gaan en hindernissen in de woonkamer misschien niet meer zo cool. Organiseer in dat geval een gezellige filmavond. Laat je zoontje zijn favoriete film kiezen en ga all out met lekkere snacks.

Tips voor aanstaande vaders

Ook als je kleintje nog niet geboren is kun je werken aan jullie quality time. Door bepaalde vader en dochter of vader en zoon activiteiten kun je jullie band alvast opbouwen tijdens de zwangerschap. Zo kan jullie kindje jou vanaf 20 weken horen in de buik. Je kunt dus gerust met hem of haar praten of een boekje voorlezen. Grote kans dat je kindje jouw stem herkent na de geboorte. 

Nog een goede tips voor papa’s: voorbereiden! Een goed begin is het halve werk, ook bij de komst van een kindje. Zorg dus dat de babykamer op orde is, jullie alle spulletjes op tijd in huis hebben en je de mama in spe heerlijk in de watten legt. 

?? Tip: lees ook ons blog met tips voor een onvergetelijke eerste Vaderdag

Vond je deze tips handig? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram. Hier delen we regelmatig leuke namenfeitjes, maar blijf je ook op de hoogte van nieuwe blogs. Wie weet kunnen we je helpen met nog veel meer handige tips voor papa’s. 

Gerelateerde blogs

Eerste hapjes baby
Smikkelen en smullen: alles over de eerste hapjes van je baby
Eerste moederdag
11 tips voor een onvergetelijke eerste Moederdag
Aankondiging zwangerschap
Aankondiging zwangerschap: reden voor een feestje!