Tips voor de eerste verjaardag van je baby

Eerste verjaardag baby
2 mei 2022

Hoera, jullie kindje is 1 jaar geworden! Nog even en dan is je hummeltje niet langer een baby maar een echte dreumes. Dat vraagt natuurlijk om een mooi feestje. Maar hoe ga je deze speciale mijlpaal vieren? Wie nodig je uit, wat zijn leuke dingen om te doen en van welke cadeaus worden eenjarige mini’s blij? Wij hebben de leukste tips en tricks voor de eerste verjaardag van je baby verzameld. Zo wordt het een prachtige dag om nooit te vergeten. 

Manieren om de eerste verjaardag van je baby te vieren

De allereerste verjaardag van je kindje is natuurlijk een mijlpaal van jewelste. Maar hoe ga je deze dag eigenlijk invullen? Een taart, visite en cadeautjes zijn onmisbare ingrediënten. Maar los daarvan zijn er nog ontzettend veel toffe ideeën om er een knalfuif van te maken. Met de tips hieronder wordt het voor je baby én jezelf een topdag.

1. Het aantal gasten voor eerste verjaardag baby

Het is altijd leuk om bezoek uit te nodigen voor een verjaardagsfeestje. Helemaal als het om een heerlijke mijlpaal als deze gaat. Maar voor jullie mini zijn het iets te veel prikkels als er dertig mensen over de vloer komen. Je kunt daarom ook alleen familieleden en jullie beste vrienden uitnodigen. Of kies ervoor om bezoek in shifts te laten komen. Zo doe je recht aan de eerste verjaardag van jullie kindje, maar hou je het ook weer niet té bescheiden. Let daarbij goed op het ritme van je mini. Als je kindje in de ochtend veel energie heeft kun je het feestje vroeg op de dag houden. Is je hummeltje op zijn best na het middagslaapje? Dan nodig je je gasten in de middag uit. 

2. Locaties voor je baby’s eerste verjaardag

Je wordt maar één keer 1 jaar, dus het is superleuk om de verjaardag op een gezellige locatie te vieren. De belangrijkste tip is om het voor zover mogelijk dicht bij huis te houden. Als je in het zuiden van het land woont is een Waddeneiland misschien iets te veel van het goede. En voor noorderlingen kan de Efteling net een brug te ver zijn. Je kindje is tenslotte nog maar een baby, dus hoe praktischer hoe beter. Ga voor het parkje in de buurt, of ga langs bij de kinderboerderij in jullie omgeving. Indoor speeltuinen doen het ook altijd goed. Wordt jullie eenjarige mini helemaal blij van water? Dan kunnen jullie ook naar het zwembad gaan. Het pierenbadje is the place to be! 

🎉 Nog meer inspiratie opdoen? Lees dan dit artikel over de eerste verjaardag van je baby.

3. Toffe activiteiten voor eerste verjaardag baby

Welke activiteiten zijn nou leuk om te doen met je mini? We hebben onze toppers op een rijtje gezet. Zo wordt de eerste verjaardag van je baby echt een feestje.

Vingerverf
Nu je kindje 1 jaar is geworden, is het hoog tijd om die inner kunstenaar tot bloei te laten komen. Daarom is vingerverf een heerlijke activiteit voor de eerste verjaardag van je baby. Helemaal als er ook andere dreumesen aanwezig zijn. Zorg voor oude kleding, een tafelzeil en een groot papier, en de rest is aan jullie mini! Maak het extra leuk door bijvoorbeeld wit behang op de grond of muur te plakken. Zo kan jullie kleine Picasso zich helemaal uitleven met voetstapjes en handafdrukken. Een geweldig kliederfeest voor de eerste verjaardag van je baby.

Cake smash
Nog een klieder-activiteit: cake smash! Deze traditie is overgewaaid uit Amerika. Bij een cake smash draait het erom dat je kindje zich helemaal uitleeft op een taart. Meppen, graaien en rollen: alles is geoorloofd. Zorg dus voor een zachte taart met lekker veel slagroom. Pak die camera er maar bij, want dit is een geweldige setting voor een fotoshoot. Maar het allerleukste is natuurlijk het plezier dat je kindje eraan gaat beleven; hij of zij kan zich heerlijk ondersmeren! 

Messy play
Ook messy play past perfect in het straatje van cake smash en vingerverf. Bij messy play gaat het erom dat je kindje nieuwe dingen voelt en ervaart. Hiervoor vul je een aantal bakken of emmers met verschillende dingen, zoals vla, rijst, scheerschuim, pompons, klei en bloem. Vervolgens laat je je kindje alle nieuwe materialen en texturen verkennen. Zo ontstaat er een heerlijke ontdekkingsreis! Pas wel op dat je kindje niet dingen in zijn of haar mond stopt. Blijf er als ouder altijd bij. 

Kussenberg
Tot slot zijn kussenbergen een grote hit voor eenjarigen. Voor een kussenberg verzamel je al je kussens en een groot kleed. Maak van alle kussens een berg en leg daar het kleed overheen, zodat er een grote, zachte berg ontstaat. Rondom de berg kun je zachte speelkleden of slaapzakken leggen, zodat je kindje altijd zacht valt. Vervolgens kan de jarige job of jet lekker in de berg klimmen en rollen. Het is geweldig om te zien hoe je kindje in zijn of haar fantasie opgaat.

4. Verjaardag versiering 1 jaar en bijpassende outfit

De eerste verjaardag van je baby is natuurlijk niet compleet zonder vrolijke versiering en een blitse outfit. Ga voor slingers in vrolijke kleurtjes of hou het stijlvol en kies voor één kleur. Traditioneel doen roze en blauw het altijd goed, helemaal in combinatie met goud of zilver. Wees voorzichtig met ballonnen, als ze knappen is dat vaak niet fijn voor kindjes. Cijferballonnen zijn over het algemeen wat steviger. Het is dus prima om voor een grote gouden 1 te gaan. Als je het helemaal goed wilt aanpakken, ga je natuurlijk voor een themafeest. Dit zijn leuke thema’s voor de eerste verjaardag van je baby: 

  • Dino’s
  • Prinsessen
  • Het seizoen
  • Jungledieren
  • nijntje
  • Diep in de zee

De outfit van je kindje kun je natuurlijk aanpassen aan het thema. Er zijn ontzettend veel toffe kleertjes met dino’s, maar je kunt ook voor een prinsessenjurkje gaan. Kies vooral voor sprekende kleuren. Zo is jullie hummeltje het stralende middelpunt van de dag. En dat zul je later ook terugzien op de foto’s. Ook voor de volwassenen is het leuk om er een beetje feestelijk uit te zien. Trek dus je favoriete jurk aan en gooi je haren los, het is tenslotte ook jouw feestje. 

🎉 Ook leuk om te lezen: Baby’s eerste kerst tips.

Uitnodigingen voor de eerste verjaardag van je baby

Het allereerste verjaardagsfeestje van je kindje is natuurlijk hartstikke speciaal. Dus hoe leuk is het dan om echte uitnodigingen te versturen? Zo heb je meteen een mooie tastbare herinnering aan deze mijlpaal. Bij Kaartje2go kun je kiezen uit enorm veel verschillende uitnodigingskaartjes voor de eerste verjaardag van je baby. En het is natuurlijk extra leuk als de uitnodigingen aansluiten op het thema. Van dieren en dino’s tot jungle en prinsessen, de keuze is reuze. En je kunt ook kiezen voor een feestelijke foto op de uitnodiging. Zo is het in één klap duidelijk dat het feestje helemaal om jullie hummeltje draait.

🎉 Bonustip: het feestvarken verdient zelf natuurlijk ook een mooi felicitatiekaartje. Kijk daarom ook eens bij alle toffe verjaardagskaarten voor kindjes die 1 jaar worden.

Verjaardagscadeau 1 jaar

Wat voor verjaardagscadeau geef je nou eigenlijk aan een baby van 1 jaar? Een kindje van 1 kan zelf natuurlijk niet zo goed aangeven wat hij of zij wil. Daarom helpen we je een handje. Met een van deze cadeautjes zit je altijd goed.

Geniet van de eerste verjaardag van jullie baby!

Of jullie nou veel of weinig mensen uitnodigen, wel of niet de deur uit gaan, door taarten gaan rollen of in kussenbergen duiken: het wordt sowieso een hele speciale dag. Leg jezelf dus niet te veel druk op, kijk naar de behoefte van het feestvarkentje en heb vooral heel veel plezier met elkaar. De toon is in ieder geval gezet. Op naar nog veel meer onvergetelijke verjaardagen!

🎉 Volg je ons als op Facebook en Instagram? Daar delen we wekelijks babyfeitjes, updates over onze nieuwste blogs en natuurlijk heel veel babynamen-inspiratie.

Gerelateerde blogs

Konijnen namen
Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje
Babyactiviteiten
10 x leuke vader en kind activiteiten
babys-eerste-kerst
Baby’s eerste kerst tips