Voorbereiden op de bevalling: dit kan je verwachten

Voorbereiden op bevalling
21 maart 2022

Hoera, je bent zwanger! Al maanden zweef je op een roze wolk. Je buik wordt steeds ronder, je verzamelt bergen rompertjes en misschien heb je al een prachtige babynaam uitgekozen. Je verheugt je steeds meer op dé dag: het moment waarop je je kindje voor het eerst in je armen sluit. Maar hoewel de geboorte van je kind een van de bijzonderste momenten van je leven zal zijn, is het goed om je alvast een beetje voor te bereiden. Want we hoeven er niet omheen te draaien: een bevalling kan natuurlijk best pittig zijn. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat je precies kunt verwachten. We proberen je antwoord te geven op de belangrijkste vragen over de bevalling. Want een voorbereid mens telt voor twee.

Hoe begint een bevalling?

In films en series start de bevalling vaak met het breken van de vliezen. In werkelijkheid gebeurt dit maar in 15% van de gevallen. Meestal begint de bevalling met lichte, onregelmatige weeën. Je voelt het ‘rommelen’ in je buik. Dit zijn de voorweeën. Deze beginfase kan wel 12 uur duren, dus raak niet gestrest zodra je de eerste lichte wee voelt. Je kunt meestal gewoon door blijven gaan met je bezigheden. Verloskundigen spreken pas van de ‘echte’ bevalling als de weeën elke 5 minuten komen. Begint de bevalling met het breken van je vliezen? Dan duurt het ongeveer 24 uur voordat er sterke weeën komen. Als je vliezen breken komt er vruchtwater vrij. Het breken van vliezen gebeurt trouwens niet altijd met een plons water onder je voeten. Soms komt het vruchtwater er in kleine beetjes uit.

Hoe lang duurt een bevalling?

Bij het voorbereiden op de bevalling is het handig om te weten hoe lang het bevallen ongeveer duurt. Natuurlijk hoop je dat het binnen een paar uurtjes gepiept is, maar de gemiddelde bevalling duurt zo’n 12 tot 16 uur. Volgens sommige experts duurt een bevalling gemiddeld zelfs 12 tot 24 uur. De duur van de bevalling wordt berekend vanaf het moment dat je elke 5 minuten een wee hebt. De voorweeën tellen dus niet mee. Goed om te weten: de bevalling van je eerste kind duurt bijna altijd langer dan de bevalling van je tweede of derde kind. Ga er dus vanuit dat het een lange zit wordt, dan kan het alleen maar meevallen.

Hoeveel pijn doet een bevalling?

We kunnen het niet mooier maken dan het is: een bevalling doet gewoon veel pijn. Volgens veel vrouwen is de pijn niet te vergelijken met eerder gevoelde pijn. We vertellen je kort over een aantal pijnlijke fases tijdens de bevalling. Heb je het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent om hierover te lezen? Dan raden we je aan de komende alinea’s over te slaan.

Ontsluitingsweeën

Hoe pijnlijk weeën precies zijn verschilt per vrouw. Sommige vrouwen voelen heel veel pijn in de buik en onderbuik en andere vrouwen hebben vooral rugweeën. De pijn voelt vaak aan als hevige kramp. De weeën bouwen zich uiteindelijk op tot ontsluitingsweeën. Deze weeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen. Ontsluitingsweeën duren 1 tot 1,5 minuut, met daartussen pauzes van 3 tot 4 minuten. Dit zijn krachtige weeën die een erg pijnlijke kramp veroorzaken. In de korte pauze tussen twee weeën verdwijnt de pijn en kun je even bijkomen. Sommige vrouwen ervaren weeën als golven op het strand. Je voelt een pijngolf aankomen, de pijn bouwt zich op, bereikt zijn hoogtepunt, en de golf trekt zich weer terug. Hoe meer ontsluiting er is, hoe krachtiger de weeën worden.

Persweeën

Als er genoeg ontsluiting is, komen er persweeën. De gebeurt meestal als je 10 centimeter ontsluiting hebt. Als de weeën hun hoogtepunt bereiken voel je persdrang. Deze drang kan je niet onderdrukken. Hierbij heb je het gevoel dat je nodig moet poepen. Dit is heel normaal en ook nuttig, want door deze persdrang wordt je kindje naar buiten geduwd. De persweeën zijn heel krachtig en komen ongeveer elke 5 minuten. Tijdens de persweeën kun je zelf meepersen. Sommige vrouwen vinden het fijn om zelf iets te kunnen doen, andere vrouwen vinden dit de ergste en pijnlijkste fase van de bevalling. Bij je eerste kindje moet je vaak langer persen dan bij je tweede of derde kindje. 

De ring of fire

Op het moment dat het hoofdje van de baby naar buiten komt, ervaren veel vrouwen een heftige, brandende pijn. Dit is de beruchte ‘ring of fire’. Sommige vrouwen hebben op dat moment het gevoel dat hun perineum uitscheurt. Gelukkig is dit niet altijd het geval. Er is wel kans op uitscheuren, maar je verloskundige coacht je om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Als het hoofdje van je kindje naar buiten komt, is de pijn heel hevig. Gelukkig duurt deze pijn maar kort: meestal 10 tot 30 minuten. Na het hoofdje gaat de rest van het lijfje er soepel uit, je hoeft dan niet meer te persen. Daarna voel je alleen maar liefde voor je baby 💕

De laatste loodjes: placenta en hechtingen

Zodra je baby er is, stoppen de weeën. Toch moet je nog een keer aan de bak. De placenta moet namelijk nog geboren worden. Dit houdt in dat je opnieuw moet persen. Gelukkig is de placenta qua pijn en duur niet te vergelijken met de baby, maar je moet je wel weer even inspannen. Na een tijdje zal de verloskundige je, als dat nodig is, hechten. Dit gebeurt vrijwel altijd met verdoving. De verloskundige doet dit op het moment dat jij er klaar voor bent. Meestal ben je zo overspoeld door liefde, dat het hechten van je vagina weinig indruk maakt.

Tips om je te voorbereiden op de bevalling

Nu je een beetje een beeld hebt van de bevalling, willen we je graag nog wat tips meegeven. Het belangrijkste is natuurlijk dat je naar je eigen lichaam luistert. Een bevalling is voor elke vrouw en bij elk kindje anders. Het is dus moeilijk om te voorspellen hoe jij je bevalling gaat ervaren. Toch hopen we dat deze tips je kunnen helpen.

Wees assertief

Stoor je je aan de verloskundige? Heb je dorst? Wil je in een andere positie liggen? Of staat je partner op een irritante manier naast het bed? Zeg dit dan vooral. Jij bent degene die de klus moet klaren, dus je mag best eisen stellen aan je omgeving. Wil je een vochtig handdoekje op je voorhoofd? Heb je zin om even onder de warme douche te zitten? Of moet je partner echt even stoppen met foto’s maken? Laat dit dan meteen weten. Want hoe je het ook wendt of keert: je bent echt de enige die op dat moment pijn lijdt.

Probeer te ontspannen

Vooraf is dit natuurlijk makkelijk praten, maar probeer echt zoveel mogelijk te ontspannen. Op het moment dat de weeën beginnen kun je het beste rustig aan doen en afleiding zoeken. Als de weeën krachtiger worden, is het belangrijk om een comfortabele houding aan te nemen. Het is fijn als er niet te veel prikkels om je heen zijn. Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen om te ontspannen. Door te ontspannen wordt de pijn namelijk minder. Worden de weeën je te veel en zie je het even niet meer zitten? Dat is helemaal normaal en begrijpelijk. Laat je steunen door je partner of verloskundige. Ook hier kom je doorheen. Met elke wee ben je weer een stapje dichter bij je doel: de geboorte van jullie kindje.

Eet voldoende

Bevallen kost enorm veel energie. Maar toch hebben veel vrouwen door de weeën en de pijn weinig eetlust. Probeer tussen de weeën door toch af en toe iets te eten. Op het hoogtepunt hoeft dat natuurlijk niet, maar tijdens de ontsluitingsweeën kan je misschien ruimte vinden om wat te snacken. Het is namelijk belangrijk om energie binnen te krijgen. Zeker als de bevalling langer dan 16 uur duurt. 

Probeer verschillende posities

In films en series gebeuren bevallingen bijna altijd liggend op een bed. Maar wist je dat je ook in andere posities kunt bevallen? Sommige vrouwen vinden het fijn om op handen en knieën te persen, andere vrouwen zweren bij een baarkruk. Daarnaast is bevallen in bad de laatste jaren erg populair geworden. Tijdens de ontsluitingsweeën kun je ook experimenteren met posities. Sommige vrouwen vinden het fijn om weeën staand op te vangen, andere vrouwen liggen liever op hun zij. Je kunt ook zittend of onder de warme douche weeën opvangen. Probeer verschillende houdingen uit en wissel ze af gedurende de bevalling. Kies voor houdingen waarbij jij je op dat moment prettig voelt.

Geef jezelf tijd om te herstellen

Na de bevalling moet je lichaam herstellen. Je buik wordt langzaam weer normaal, en ook je vagina heeft tijd nodig om te helen. De eerste week na de bevalling heb je bloedverlies. Dit wordt kraamvloed genoemd. Tijdens de kraamvloed kun je stolsels zien waar je misschien een beetje bang van wordt. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit is allemaal normaal. Het zijn namelijk resten van de placenta. Als je hechtingen hebt gekregen, kan het zijn dat je bang bent om te poepen. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze daarmee hun hechtingen beschadigen. Ook daar hoef je niet bang voor te zijn, de hechtingen zijn sterk genoeg. Wel is het belangrijk om niet meteen de fiets op te stappen. Het is ook verstandig om 6 weken te wachten voordat jullie weer seks hebben. Mochten jullie dan eindelijk weer tussen de lakens duiken, hou er dan rekening mee dat je de periode na de bevalling extra vruchtbaar bent.

Kies jullie geboortekaartjes op tijd

Het kiezen van geboortekaartjes is een van de leukste taakjes om te doen tijdens je zwangerschap. Als je net bevallen bent, heb je tijd nodig om te rusten en je kindje te verzorgen. Het is dus een fijn gevoel als je de geboortekaartjes al besteld hebt. Bij Kaartje2go vind je de allermooiste geboortekaartjes voor jullie kindje. Je kunt trouwens ook meedoen aan de uitgerekende datum actie. Beval je op je officiële uitgerekende datum? Dan krijg je de geboortekaartjes helemaal gratis. 

Voorbereiden op bevalling: handige linkjes

Als je binnenkort gaat bevallen is het fijn om zoveel mogelijk brochures te lezen. Heb je een prangende vraag? Neem dan contact op met je verloskundige. Het is ook goed om cursussen te volgen. Zo leren jij en je partner meer over de bevalling. Daarnaast is het een leuke manier om andere zwangere vrouwen te leren kennen. Wil je je meer verdiepen in de bevalling? We hebben een aantal handige linkjes op een rijtje gezet. 

  • Beval je voor de eerste keer? Dan is het boek Als bevallen spannend is een echte aanrader.
  • Op deverloskundige.nl vind je ontzettend veel informatie over de bevalling.
  • Kan je wel wat positiviteit gebruiken? Lees dan het geweldige boek Positief over bevallen.
  • Op degynaecoloog.nl vind je verschillende informatieve filmpjes over de bevalling. 
  • De ultieme zwangerschaps-app is Zwangerschap+. Via deze app kun je elke week zien hoe je kindje eruit ziet en wat er met je lichaam gebeurt.
  • Benieuwd naar bevallingsverhalen? Beluister dan de podcast Wijzer in Verwachting. Hierin worden geboorteverhalen samen met beide ouders besproken. 

Je kunt het!

Tot slot willen we je graag nog even moed inspreken. Want ook al denk je dat je je onmogelijk kunt voorbereiden op de bevalling, je kunt het echt aan. Wees dus trots op jezelf en koester je lichaam. En onthou: uiteindelijk zul je beloond worden met het allergrootste cadeau, een prachtig kindje 💕

Gerelateerde blogs

babys-eerste-kerst
Baby’s eerste kerst tips
zwangerschapsverlof berekenen
Zwangerschapsverlof berekenen: alles wat je wilt weten
echo-bewaren
8 originele tips voor het bewaren van je echo