Kerstdiner met kinderen: tips en recepten voor lekkerbekjes!

Kerstdiner kinderen
19 december 2022

Joepie, hét culinaire hoogtepunt van het jaar staat alweer voor de deur: het kerstdiner! Urenlang tafelen, verrassende smaken ontdekken en gezellig borrelen: als volwassene ben je er dol op. Maar de kids? Die zien dat vaak toch nét even iets anders! Om het kerstdiner en alles eromheen soepeltjes te laten verlopen hebben we de leukste ideeën voor je verzameld. Lees snel verder voor lekkere, kindvriendelijke kerstrecepten en handige tips & tricks. Zo wordt het kerstdiner met kinderen, peuters en baby’s een onvergetelijk genietmoment. Bon appetit! 

Kerstdiner met kleine kinderen

We noemden het hierboven al: kleine kinderen hebben soms een iets ander beeld van quality time dan volwassenen. En terecht natuurlijk, want spelen is toch veel leuker dan stilzitten en eten? Daarom is het een leuke uitdaging om de kinderen toch van het kerstdiner te laten genieten, al is het maar voor even. Wat betreft het kerstdiner met kinderen kun je drie dingen doen. 

1. Een apart kerstmenu voor kinderen serveren

Je serveert een apart kindermenu voor kerst met de dingen die je kleintjes lekker vinden. Als ouder weet je het best wat voor jouw kinderen echte tophits zijn. Kip met appelmoes, rijst, aardappelpuree, worteltjes, doperwtjes, broccoli of lekkere frietjes uit de airfryer: maak een speciaal kerst kindermenu met alles waar je kindjes van smullen. Voor baby’s doe je hetzelfde met aparte babyhapjes.

2. Kinderen mee laten eten met het kerstdiner

Je kunt je kinderen natuurlijk ook laten eten wat de pot schaft. Als je zelf het kerstdiner bereidt, kan je stiekem een beetje rekening houden met de allerkleinsten. Aardappelpuree, sperzieboontjes en kalkoen zijn vaak ook perfect voor een kindvriendelijk kerstmenu. Voor andere bijgerechten geldt dat je ze bijvoorbeeld makkelijk even prakt voordat je het aan je kindje geeft. Tip: serveer sauzen en dips in aparte schaaltjes en zorg dat je zout en peper apart op tafel zet. Zo kun je dit makkelijker doseren voor je kind.

3. Gourmetten met baby’s en kinderen 

Gourmetten met kinderen is hartstikke leuk. Op die manier betrek je ze bij het bakproces, en dat vinden de kleintjes vaak helemaal geweldig. Let wel goed op dat ze zich niet branden: zorg altijd voor goede begeleiding en houd ze nauwlettend in de gaten. Gaan jullie gourmetten met een baby? Ook voor een baby is gourmetten een hele belevenis. Ze doen misschien niet actief mee, maar kijken vaak hun ogen uit. Als je gaat gourmetten met je baby, zorg er dan wel voor dat je de ruimte goed ventileert. Zet waar mogelijk een raam open en doe de afzuigkap aan op de hoogste stand. Zo voorkom je dat je kleintje te veel fijnstof inademt. 

🎅🏼 We schreven ook een artikel over tips voor je baby’s eerste kerst!

Aan tafel! Tips voor een kerstdiner met kinderen en baby’s

Veel mensen gaan tijdens kerst helemaal los met lekker eten. Van garnalencocktails tot gebraden wild en van carpaccio tot tiramisu. Maar wat geef je je baby, dreumes, peuter of kleuter? We hebben een aantal lekkere en makkelijke recepten voor een kerstdiner met kinderen op een rijtje gezet.

Kerstdiner baby

Kinderkerstdiner voor baby’s (vanaf 7 maanden)

⭐️ Voor jonge kindjes is (afgekolfde) melkvoeding natuurlijk voldoende. Ook als baby’s pas net hun eerste hapjes gehad hebben, kan het wat te prikkelend zijn om ze mee te laten eten met de kerstrecepten voor kinderen.

Voorgerecht voor kinderen 

Kerstdiner voor kinderen: het hoofdgerecht

Ultieme toetjes voor een kinderkerstdiner

🎄 Toptip: Of je kids nu moeilijke eters zijn of niet: zorg er altijd voor dat je de kinderrecepten voor kerst al een keer hebt uitgetest. Als je zeker weet dat je mini van het kinderkerstdiner smult, is de kans kleiner dat hij of zij met eten gaat smijten (al zorgt dat natuurlijk ook weer voor hilarische anekdotes).

Extra tips voor het kerstdiner met kinderen 

Voor de allerkleinsten geldt: hoe feestelijker het kinderkerstdiner eruitziet, hoe leuker! Daarom hebben we de volgende ideeën verzameld om er echt een feestje van te maken. Want voor een kindje hoef je natuurlijk niet per se uit te pakken met culinaire hoogstandjes, maar wél met de presentatie ervan. Met deze kleine handigheidjes wordt het kindermenu met kerst een sprookje!

❄️ Ga voor mooie kinderbordjes in kerstthema. De Hema heeft bijvoorbeeld leuk (onbreekbaar) kinderservies in kerstthema. Zo hoort je mini er toch nog helemaal bij.

🎁 Kies smaken waarvan je weet dat je kleintje ze lekker vindt en schik ze in een kerstige vorm. Is je kindje bijvoorbeeld gek op gepureerde broccoli? Schep dit dan in een kerstboomvorm op het bordje. Of schep gepureerde wortel of pompoen in een ster-uitsteekvorm. Verwijder de vorm en je hebt een prachtig maaltje in de vorm van een ster. Zo simpel is het!

🌲 Betrek de kleintjes bij het koken van het kerstdiner voor kinderen. Kinderen vinden het namelijk superleuk om zelf mee te helpen. Is je kind gek op pizza? Maak dan samen een pizza in een kerstige vorm! Ook koekjes of cupcakes bakken vinden veel kinderen een feest. Steek je handen uit de mouwen en ga samen aan de slag. Of hou het simpel en ga samen cupcakes of koekjes versieren.

Kerstdiner kinderen: zo houd je het leuk rondom de tafel

Een vrolijk kerstfeest én -diner valt of staat met een fijne sfeer. De volgende dingen zijn handig om in je achterhoofd te houden.

  • Plan de kerstdagen niet te vol, maar zorg voor voldoende ‘lucht’. Ga bijvoorbeeld lekker naar buiten. Daar voelen kindjes zich niet alleen prettig bij, maar jij vast ook!
  • Ga niet voor een kerstdiner in de avond, maar voor een kerstontbijt of kerstbrunch. Veel kinderen gaan namelijk tussen half 7 en half 9 op bed, en dan is het kerstdiner vaak nog gaande. Houd rekening met het ritme van je kind door op een eerder moment van de dag te eten. 
  • Vieren jullie kerst bij vrienden of familie? Neem dan een campingbedje mee, dan kan je kleintje altijd slapen als hij of zij daar behoefte aan heeft.
  • Laat de kids lekker knutselen, spelen of een kerstfilm kijken als ze daar behoefte aan hebben. Zijn ze al iets groter? Dan is een aparte ‘kindertafel’ ideaal. Ze kunnen dan namelijk makkelijker weglopen en samen andere dingen doen. 

⭐️ Ben je nog op zoek naar leuke kerstcadeautjes voor kinderen? In dit artikel vind je meer dan 70 leuke kerstcadeaus voor de allerkleinsten!

Op een fonkelend kerstdiner met peuters, kinderen en baby’s!

Met deze tips hopen we dat het dit jaar een gezellige, liefdevolle kerst wordt. Vergeet trouwens ook niet om mooie foto’s te maken met jullie kindje(s). De tijd gaat namelijk zo snel! En gaan jullie voor een kinderkerstdiner in kleine kring? Stuur dan een mooie kerstkaart met foto van jullie gezinnetje naar vrienden en familieleden. Of ga voor een speciale kerstkaart ter ere van jullie baby’s eerste kerst! En onthoud: uiteindelijk draait kerst heus niet alleen om eten (oké, wel een beetje), maar vooral om samenzijn met de mensen van wie je houdt. We wensen je een fijn, gezellig én verrukkelijk kerstdiner met kinderen! 

Gerelateerde blogs

Babycadeau
70 babycadeautjes die kersverse ouders écht waarderen!
Baby uitzetlijst
Baby uitzetlijst: alles wat je wilt weten
Winter namen
❄️ Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!