Zwangerschap aankondigen met kerst: 35 tips en ideeën!

zwangerschap aankondigen kerst
16 december 2022

Hoera, babygeluk! Ben je al een aantal weken zwanger? Dan kan je vast niet wachten om het aan je dierbaren te vertellen. Hoe leuk is het dan om je zwangerschap aan te kondigen tijdens kerst! Je zwangerschap aankondigen met kerst zorgt voor een extra speciale en warme herinnering. In dit artikel vind je de leukste tips voor de bekendmaking van je zwangerschap tijdens kerst. Want met dit prachtige babynieuws wordt kerst dit jaar een onvergetelijk feest!

Zwangerschap aankondigen kerst: kleine cadeautjes

Tijdens kerst worden er natuurlijk cadeautjes uitgedeeld. Het is dus superleuk om jullie ‘verrassing’ te verpakken in een cadeau! Je ouders zullen in eerste instantie niets vermoeden, want het is heel normaal om tijdens de feestdagen kleinigheidjes te geven. De verrassing zal dus extra groot zijn. Verras ze bijvoorbeeld met een van de volgende cadeautjes!

Cadeautjes met het ‘harde bewijs’

 • Een mooi doosje met de positieve zwangerschapstest.
 • Een klein glazen flesje met de test.
 • Een fotolijstje met de eerste echo.
 • Een mok met ‘opa’ of ‘oma’. Maak het nog leuker door de echofoto erin te steken!
 • Een wijnfles met een echofoto in plaats van het etiket.

Cadeautjes voor de baby

 • Rompertje.
 • Slofjes of babysokjes.
 • Bijtring of knisperboekje.
 • Koffertje met een speen, slabbetje, rammelaar en een kaart met het blijde nieuws.

⭐️ Leestip: Santa baby! 70+ leuke kerstcadeaus voor de allerkleinsten.

Boeken voor opa en oma

Als je een leuk boekje geeft met het grote babynieuws, is de verrassing straks des te groot. Ingepakte boeken vallen namelijk helemaal niet op onder de boom. Opa en oma zullen dus hartstikke verrast zijn! Met een van deze boekjes geef je een duidelijke hint. Bonustip: schrijf op de eerste pagina van het boek wanneer jullie je kindje verwachten!

De allerleukste boekjes van nijntje

Andere boeken voor kersverse grootouders

🎄 Tip: Deze cadeautjes zijn ook superleuk voor je baby’s eerste kerst!

Originele cadeautjes met hints naar de baby

 • Een mooi ingepakt doosje met één enkel spruitje erin. Er komt namelijk een kleine spruit aan!
 • Wil je op een speelse manier je zwangerschap aankondigen tijdens kerst? Verpak dan een kindersurprise-ei in een mooi doosje. Want – surprise – je bent zwanger van een kind(ert)je!
 • Maak een pakket met ‘typische’ opa- en omaspullen. Zoals een bol wol, bonbons met kersenlikeur, een speelgoedpoppetje met rollator en een klein flesje cognac. Eigenlijk alles wat je met opa’s en oma’s associeert! Zie je de verwarring al op hun gezichten?
 • Houd de toekomstige opa of oma van vogels? Geef dan de Zakgids Vogels van Nederland en België cadeau. Vervolgens vraag je ze om door te bladeren naar pagina 82. Die pagina gaat namelijk over de ooievaar! Snap je ‘m?
 • Blijf in het kerstthema en maak een pakje van de kribbe van het kerststalletje. Als jullie familie vragend opkijkt zeggen jullie: “Onze kribbe is volgend jaar ook gevuld!”
 • Koop een letterbord en vul daarop in: 1 + 1 = 3 (en als jullie al een kindje hebben: 1 + 2 = 4). Hoe snel zal het kwartje vallen?
 • Deel tegelijkertijd twee pakjes uit aan je (schoon)ouders. Het ene cadeautje is een bus slagroom en het andere cadeautje een pot augurken!
 • Geef je vader of moeder een jaarkalender cadeau en schrijf op de uitgerekende datum ‘verrassing!’ of ‘baby!’. Moedig je familie of vrienden aan om alle maanden te bekijken of om specifiek naar die ene maand te bladeren.

Je zwangerschap aankondigen tijdens kerst: spelletjes! 

Cadeautjes zijn een geweldige manier om je zwangerschap aan te kondigen tijdens kerst. Maar je kunt het natuurlijk ook op een speelse manier vertellen. Namelijk via spelletjes!

Aankondiging zwangerschap met chocoladeletters

Sla rond Sinterklaas alvast chocoladeletters in met de letters Z, W, A, N, G, E en R. Pak ze in en deel ze uit, en laat je familieleden zelf het woord maken. Het is fantastisch om de uitdrukking op hun gezicht te zien veranderen! Denk je dat het woord ‘zwanger’ te makkelijk is? Maak het dan moeilijker met de letters I, N, V, E, R, W, A, C, H, T, I, N en G. Die gezonde voornemens kunnen wel wachten ;-). In dit filmpje van YouTuber Sanny Verhoeven zie je hoe leuk dit spelletje is!

Speel het kerst dobbelspel

De meeste mensen kennen het kerst (of Sinterklaas) dobbelspel wel: het spel waarbij je allemaal kleine cadeautjes meeneemt en die vervolgens ruilt en afpakt, afhankelijk van het aantal ogen dat je gooit. Jij en je partner kunnen stiekem allemaal babygerelateerde cadeautjes meenemen. Je kunt daarbij voor duidelijke verwijzingen kiezen, zoals een speen of blauwe en roze muisjes, maar ook voor subtiele hints, zoals bloemzaadjes, een kookwekker in de vorm van een ei of een pot augurken. Tijdens de eerste rondes van dit spel zijn de cadeautjes vaak nog niet uitgepakt. Dat wordt dus superspannend!

Maak een woordzoeker

Op verschillende websites kun je heel makkelijk zelf woordzoekers genereren. Je vult daarbij het woord in dat de uitkomst moet zijn, bijvoorbeeld ‘zwanger’ of ‘baby op komst’. Vervolgens selecteer je een thema, bijvoorbeeld ‘kerst’. Vervolgens heb je een echte woordzoeker! Deel ze uit aan je familieleden en wacht af tot iemand het heeft opgelost. Door zoekwoorden in kerstthema te kiezen, zullen ze het babynieuws in eerste instantie helemaal niet verwachten!

Kerstkaart voor als je zwanger bent

Het mag duidelijk zijn: wat betreft je zwangerschap aankondigen tijdens kerst kun je helemaal losgaan. Maar soms is een lief kaartje de beste manier om het blijde nieuws te vertellen. Op sites als Kaartje2go vind je superleuke kaartjes voor het aankondigen van je zwangerschap, en ook kaartjes speciaal voor zwangerschap aankondigen tijdens kerst! Je kunt het kaartje versturen, maar het is misschien nog leuker om hem in een mooie envelop onder de boom te plaatsen (of in de boom!). Maak je kaartje af met een echofoto of een foto van je buikje. We verheugen ons nu al op de onthulling.

Tip: Kies juist een normale kerstkaart en maak jullie geheim bekend via een video op je kaart. Je familieleden of vrienden scannen de QR-code en krijgen jullie geüploade filmpje te zien. In het filmpje kun je het nieuws samen vertellen, inzoomen op je buik of samen beschuit met muisjes eten. Zo heb je een superspannende aankondiging van je zwangerschap tijdens kerst!

Tekst aankondiging zwangerschap

Wat voor tekst schrijf je op een kaart met de aankondiging van je zwangerschap? Met de volgende voorbeelden wordt je zwangerschap aankondigen tijdens kerst een feestje!

Engelse teksten aankondiging zwangerschap

 • No more silent nights…
 • Let it grow, let it grow, let it grow!
 • We’re so excited to say, a little present is on the way!
 • It’s the most wonderful news of the year…
 • Jingle bells, jingle bells, jingle all the way. Oh what fun it is to say, a baby is on the way!

Nederlandse teksten aankondiging zwangerschap

 • We kijken vol vreugde uit naar het nieuwe jaar, want in juni zetten we een extra bedje klaar!
 • Één plus één is drie. Hoera, we krijgen een kindje!
 • Volgend jaar… is ons kribbetje ook gevuld!
 • Dit jaar zal ik na de kerstdagen niet afvallen, omdat ik in 2024 hoop te bevallen. 

🎁 Tip: kies volgend jaar een toffe kerstkaart uit die bij je baby’s eerste kerst past!

Zwangerschap aankondigen kerst: lekker veel voorpret!

Heb je al een idee van hoe je het babynieuws gaat vertellen? Wat geweldig! We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels een heleboel vlinders voelt in je buik. Je zwangerschap aankondigen tijdens kerst is namelijk zó leuk! Is kerst nog iets te vroeg voor het bekendmaken van jullie babygeluk? Of lees je dit artikel op een heel ander moment? Dan kun je bovenstaande ideeën natuurlijk makkelijk toepassen op een ander moment. Want één ding is zeker: de verraste gezichten van familie en vrienden vergeet je nooit meer. Heel veel plezier met het aankondigen van je zwangerschap. Laat de voorpret maar beginnen!

Instagram social banner

Gerelateerde blogs

Moederdag idee
Moederdag idee: 10 x me-time voor mama
Voorbereiden op bevalling
Voorbereiden op de bevalling: dit kan je verwachten
Eerste vaderdag
Eerste Vaderdag tips voor een geweldige dag