Op vakantie met baby: zó doe je dat!

Vakantie met baby
1 juni 2023

☀️ Vakantieee! Lekker toeren door Zuid-Frankrijk, snorkelen in de Middellandse Zee en eindeloos tafelen in pittoreske restaurantjes… Tja, met een baby is op vakantie gaan toch nét iets uitdagender dan jullie gewend waren. Gaan jullie voor het eerst met de baby op vakantie? Dan wil je vast weten hoe je dat het best kunt aanpakken. Want waar moet je allemaal aan denken, en hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Wij zochten het voor je uit. Zo wordt het een heerlijke vakantie met baby!

Op vakantie met baby: algemene tips

Een welverdiende vakantie is dé manier om lekker uit je oude patroon te stappen en een andere omgeving te ontdekken. En dat is met een baby verrassend goed te doen. Sta je te trappelen om er met jullie kleine wereldreiziger op uit te trekken? Met de volgende tips kom je vast een heel eind!

Vraag op tijd een paspoort aan voor je baby

Vroeger kon je je baby bijschrijven in je eigen paspoort, maar tegenwoordig moet iedereen een geldig reisdocument hebben – dus ook baby’s. Voor het aanvragen van het paspoort moeten beide ouders schriftelijk toestemming geven of fysiek aanwezig zijn bij de gemeente. Ook jullie baby moet aanwezig zijn bij het aanvragen. Daarnaast moet je baby een pasfoto hebben die aan de pasfoto-eisen voldoet. Je moet je baby dus rechtop houden, maar er mogen geen handen zichtbaar zijn. Ook moet je baby zijn ogen open hebben. Dit kan nog best een klusje zijn, dus neem hiervoor rustig de tijd. Het paspoort is meestal na ongeveer een week klaar.

Go with the flow

Op vakantie gaan met een baby is net even anders dan je gewend bent. Er bevindt zich immers een baby in jullie midden, en die heeft nou eenmaal aandacht en zorg nodig. Stippel je vakantie dus niet van A tot Z uit en besef dat je waarschijnlijk niet alles kunt zien en doen. Als je na twee doorgehaalde nachten koste wat het kost die ene kathedraal wil bezoeken, heb je daar namelijk ook jezelf mee. Ontspan, leun lekker achterover en accepteer dat het soms even niet perfect gaat. Dan zul je merken dat jullie baby zich ook steeds relaxter voelt. 

⛱ Tip: Maak slim gebruik van je baby’s slaapritme. Rijd tijdens het middagdutje bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid. Zo slaapt je baby gedurende het autoritje en kun je vervolgens een paar uur genieten van het uitje. Twee vliegen in één klap!  

Vakantie met baby: vliegen of rijden?

Heb je je zinnen gezet op een verre vliegreis of zijn jullie juist van plan om met de auto Europa in te trekken? Of je er nu voor kiest om te vliegen met baby of juist voor een autovakantie gaat: het wordt sowieso een heel avontuur.

Autovakantie met baby

Een autovakantie met baby is ideaal, zolang je een redelijk comfortabele auto hebt met voldoende kofferbakruimte. Je hoeft dan namelijk niet kritisch na te denken over de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Je laadt gewoon de halve baby-inboedel in! Zo heb je bij je vakantieadres alles meteen bij de hand, en hoef je je geen zorgen te maken over het maximale gewicht van je bagage. Van je baby’s favoriete melkpoeder tot bergen luiers: alles kan mee. Een fijn autostoeltje is trouwens ook belangrijk. Daarnaast is het handig als een van jullie samen met de baby achterin zit. Zo kan diegene er makkelijk bij als de baby eventjes aandacht nodig heeft. Slaapt je baby al bijna door? Dan is het slim om ‘s avonds en ‘s nachts te gaan rijden. Dan kun je in één keer een behoorlijke afstand afleggen zonder te hoeven stoppen voor voedingen.

Vliegen met baby

Voor veel kersverse ouders is het een schrikbeeld: uren in een vliegtuig zitten terwijl je baby non-stop alles bij elkaar huilt en de hele cabine zich mateloos ergert. Maar het kan echt: met je baby op vliegvakantie. We hebben een paar handige tips op een rijtje gezet.

 • Probeer een vlucht te boeken op een gunstig tijdstip. Het meest ideale moment is wanneer je baby normaal gesproken slaapt. Zo kan hij lekker pitten tijdens het vliegen. 
 • Zie je lege stoelen om je heen? Vraag dan of jullie mogen ruilen, zodat jij en je baby samen iets meer ruimte hebben.
 • Schaf een opblaasbaar vliegtuigbedje aan. 
 • Geef je baby tijdens het opstijgen en landen een flesje; dit helpt tegen oorpijn.
 • Check van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij welke regels ze hanteren over het meenemen van kinderwagens en autostoeltjes.
 • Wist je dat het op veel vliegvelden is toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen? Je kunt dus gerust flesvoeding en babyhapjes in je handbagage doen.
 • Als laatste een geruststelling: veel baby’s slapen als een roos tijdens het vliegen. Een vliegtuig is namelijk een heerlijk white-noise-apparaat en het lichte trillen is ook lekker slaapverwekkend. 

✈️ Bonustip: Voel je je toch erg bezwaard tegenover je medepassagiers? Deel dan kleinigheidjes of iets lekkers uit met een briefje: ‘Sorry, dit is mijn eerste keer vliegen…’

Op vakantie met baby

Babyproof accommodaties

Behalve het vervoermiddel is er natuurlijk ook eindeloos veel te kiezen op het gebied van accommodaties. Wij zochten voor je uit hoe je het meeste uit je vakantiebestemming met baby haalt.

Appartement huren

Een fijn appartement is een heerlijke accommodatie voor een vakantie met baby. Je hebt namelijk alles bij de hand en je kan je dag precies inrichten zoals jij (en je mini) dat wil. Daarnaast hebben appartementen een eigen keukentje, wat enorm handig is met voeden. Vooral een huisje met zwembad is fantastisch. Een baby slaapt namelijk veel, dus terwijl je mini lekker ligt te knorren, kan jij een duik nemen in het zwembad. Babyfoon naast je ligstoel en gaan met die banaan!

All-inclusive hotel

All-inclusive hotels: sommige mensen moeten er niks van hebben, terwijl anderen het hemels vinden. Toegegeven, de meeste kersverse ouders vinden een all-inclusive hotel heerlijk. Zelfs voor doorgewinterde backpackers kan het een verademing zijn. Met een baby is het namelijk heel comfortabel om alles bij de hand te hebben. In de praktijk zul je er waarschijnlijk minder vaak op uit trekken dan voorheen. Dus leun lekker achterover, geniet van het buffet, wandel door de omgeving en laat jezelf in de watten leggen door de charmante ober. La dolce far niente…

Kamperen met baby

De echte avonturiers onder ons gaan natuurlijk voor een kampeervakantie met baby. Het grote voordeel van kamperen met baby is de vrijheid die je hebt; je kunt vaak weggaan wanneer je wilt. En daarnaast is kamperen natuurlijk ook lekker goedkoop. Wel is het handig om alvast grondig te oefenen met het opzetten van de tent. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat een van jullie de baby verzorgt terwijl de ander de tent opzet. Een vooraf opgezette tent huren is natuurlijk nog idealer. Hetzelfde geldt voor een camper of caravan. Ook is het fijn om een rustige, kindvriendelijke camping te kiezen. Houd verder rekening met wisselingen in de temperatuur en houd een plan B achter de hand voor als het dagenlang pijpenstelen regent. 

Vakantie met baby: wat neem je mee?

Ik ga op vakantie met mijn baby en ik neem mee… Op internet kun je veel ellenlange lijsten vinden met babyspullen die je mee kan nemen. Ons eerlijke advies is dat je vooral lekker je eigen plan moet trekken. Aan producten als zonnebrandcrème en luiers had je zelf ook vast al gedacht. Probeer vooral niet te veel te stressen. Op de hele wereld leven baby’s, dus er zijn ook overal spullen om je bébé in leven te houden 😉 Bovendien zijn de meeste mensen hartstikke behulpzaam als het op schattige baby’s aankomt. Daar kan je lekker je voordeel mee doen! We geven je nog vijf gouden meeneemtips die hartstikke handig zijn.

 • Een babyfoon. Tegenwoordig heb je veel hippe babyfoons met wifi, maar op sommige bestemmingen kan de wifi af en toe haperen. Daarom is een oldschool babyfoon soms handiger!
 • Een reisbedje inclusief tent. Zo kan je baby overal heerlijk tukken en heb je meteen een handige bescherming tegen muggen.
 • Een draagzak. Of je nou voor een dure draagzak van Artipoppe gaat of voor een degelijke Tula; een draagzak op vakantie is mega handig.
 • Een white noise speaker. Dit apparaatje zorgt voor zachte, murmelende geluidjes waar je kindje heerlijk van kan slapen.
 • Je (schoon)ouders! Jawel, een oma kan op je vakantie met baby van onschatbare waarde zijn. Je (schoon)ouders kunnen af en toe rustig op de baby passen, terwijl jij en je partner er lekker op uit trekken. Als je een goede band met ze hebt, is dit een absolute aanrader.

☀️ Ben je op het moment van lezen zwanger? Lees dan ook eens ons artikel over zomerse babynamen!

Fijne eerste vakantie!

Met deze tips verloopt jullie vakantie met baby vast vlekkeloos. En anders ben je weer een ervaring rijker. Als je kind later zestien is kan je altijd nog die ene anekdote vertellen over de keer dat hij een onbekende medepassagier onderkotste. En dat is ook wat waard! Toch denken we dat het allemaal reuze mee zal vallen. Heel veel plezier tijdens jullie eerste vakantie met baby!

Gerelateerde blogs

Kerstcadeau baby
Santa baby! 70+ leuke kerstcadeaus voor de allerkleinsten
kraamvisite
Van deze kraambezoek tips wordt kraamvisite extra leuk!
Kerstdiner kinderen
Kerstdiner met kinderen: tips en recepten voor lekkerbekjes!