Uniseks namen: de tofste voor jou verzameld

Unisex namen
13 mei 2021

Unisex babynamen zijn helemaal terug van weggeweest. Steeds meer ouders geven hun zoon of dochter een genderneutrale naam. Dit zijn vaak stoere namen die superleuk zijn voor zowel jongens als meisjes. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in, uniseks namen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze babynamen en geven we je natuurlijk wat leuke voorbeelden. Want dat doen we natuurlijk het liefst: jou voorzien van gezellige lijstjes boordevol naaminspiratie! 

Wat zijn uniseks namen?

Onder unisex namen verstaan we namen die je aan zowel jongens als meisjes kunt geven. Je kunt dit op de Engelse manier schrijven (unisex), maar we kennen ook een Nederlandse schrijfwijze (uniseks). Ook wordt de term ‘genderneutrale namen’ gebruikt. Sommige uniseks namen worden even vaak aan een jongetje als een meisje gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Lesley, Nicky en Dominique. Maar je hebt ook babynamen die aanzienlijk vaker aan het ene geslacht worden gegeven, maar ook heel leuk zijn voor kindjes van het andere geslacht. Zo zie je de naam Anne veel vaker bij meisjes dan bij jongens, maar zeker in het noorden van het land trekken ze zich hier niets van aan. Daar is Anne een hele bekende jongensnaam.

Andere schrijfwijze

Opmerkelijk is dat bepaalde nuances in de schrijfwijze verklappen of de naam bij een jongetje of meisje hoort. Je ziet bijvoorbeeld dat meisjes vaker de naam Bo krijgen dan jongens, maar dat bij Beau weer net andersom is. Hetzelfde geldt voor Noa en Noah en Renee en René. Maar hier zijn natuurlijk helemaal geen regels voor. Je moet altijd kiezen voor een naam die jullie als ouders mooi vinden en die bij jullie kindje past.

De voor- en nadelen van uniseks namen

Het grote voordeel van een genderneutrale of unisex naam, is dat je maar één naam hoeft te verzinnen tijdens je zwangerschap. Of je nu beschuit met roze of blauwe muisjes smeert: de naam past altijd! Sommige ouders vinden het ook fijn om hun kindje een naam te geven die niet afhankelijk is van het geslacht. Hierdoor geven zij hun mini de kans om zelf te ontdekken of hij of zij zich meer mannelijk, vrouwelijk of neutraal voelt. Een hele mooie gedachte als je het ons vraagt.

Een nadeel van uniseks namen kan zijn dat op voorhand al wordt geconcludeerd dat je kindje een jongetje of meisje is. Zeker als je baby nog klein is en je hem of haar niet van een hysterische blauwe of roze outfit voorziet. De kans dat je mensen een paar keer moet verbeteren is aanzienlijk. Maar zolang jij en je partner achter jullie gekozen babynaam staan is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Unisex namen top 10 met betekenis

We hebben natuurlijk ook weer een aantal namen voor je verzameld, precies zoals je van ons gewend bent. Deze 10 mooie uniseks namen zijn onze favorieten.

Sam
Een van de meest populaire uniseks namen kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De korte, krachtige naam Sam wordt in Nederland vaak gegeven. Zo kregen in 2019 100 meisjes en 538 jongetjes de naam Sam, die ‘van God gebeden’ betekent. 

Memphis
We kennen natuurlijk allemaal de voetballer Memphis Depay. Maar wist je dat Memphis ook een hele mooie meisjesnaam kan zijn? De naam is natuurlijk afkomstig van de Amerikaanse stad Memphis. Je baby vernoemen naar steden en plaatsen is helemaal van nu. 

Noah
We noemden het net al even, maar de naam Noah is ook een bekende genderneutrale naam. Al wordt voor meisjes vaak de variant Noa zonder H gebruikt. In beide gevallen staat het voor ‘troost’ en ‘rust’. 

Aiko
Wij vinden Aiko een van de allermooiste, bijzondere uniseks namen. Juist omdat de naam zo onbekend is! Hoewel Aiko heel stoer klinkt, is de betekenis heel lief. Het betekent ‘kleine liefde’. 

River 
De naam River is afgeleid van het Engelse woord voor rivier. Perfect voor een kindje met een waterteken als sterrenbeeld. Het hippe River kan voor jongens maar is ook een stoere meiden naam.

Demy
Jongens- en meisjesnamen die eindigen op Y kun je vaak omtoveren tot unisex namen. Zo ook Demy, wat ‘zoon van Demeter’ en ‘godin van aarde en landbouw’ betekent. Zelfs de betekenissen zijn gender-divers.  

Juul
We kennen ook een hoop toffe uniseks namen van Nederlandse bodem. Juul bijvoorbeeld! Dit is een afkorting van namen als Julian en Julia. Maar deze korte versie kan voor beide geslachten. Juul staat voor ‘de jeugdige’.

Lux
Hou je van alternatieve babynamen? Dan is Lux zeker het overwegen waard. De korte klank en eindletter X geven deze naam een flinke dosis stoerheid. En Lux heeft ook nog eens een mooie betekenis, namelijk ‘licht’. 

Emile
De mooie Franse naam Emile wordt door de zachte uitspraak ook vaak gebruikt als uniseks babynaam. Het staat onder andere voor ‘enthousiast’.

Jazz
Muziek kan een prachtige inspiratiebron voor babynamen zijn. Dat bewijst ook de toffe naam Jazz. De unisex naam verwijst natuurlijk naar de muziekstroming, maar is ook een verwijzing naar de jasmijnbloem. 

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan de lijst met unisex namen.

Uniseks naam gevonden? Tijd voor geboortekaartjes! 

Ja, nu kun je eindelijk aan de slag met het ontwerpen van je geboortekaartje. Want die moet natuurlijk wel een beetje bij jullie gekozen babynaam passen. En wanneer je kiest voor uniseks namen gaat wat dat betreft ook een wereld voor je open. Veel websites houden namelijk rekening met genderneutrale opties. Zo vind je bij Kaartje2go ook een hele collectie neutrale geboortekaartjes. Deze mooie kaartjes zijn perfect voor zowel jongens als meisjes en zullen dus heel mooi bij jullie babynaam passen. 

Ben je iemand van het gemak? Gebruik dan de handige naamtool. Hier kun je jullie babynaam invullen, op de knop klikken et voila! De naam wordt automatisch op alle geboortekaartjes geplaatst. Zo zie je in een oogopslag hoe jullie gekozen uniseks naam eruit ziet op een kaartje.
 
👶 Tip: Volg ons op Instagram en Facebook voor meer babynameninspiratie en leuke feitjes.

Gerelateerde blogs

Hippe babynamen
Hippe babynamen: dit wil je weten!
Babynamen 2023
Babynamen 2023: dit zijn de trends!
Bekende babys
Bekende baby’s van 2022: toffe babynamen van bekende Nederlanders!