klanken

Wow, dit is de invloed van klanken op namen!

3 september 2020

Er zijn misschien wel honderd redenen waarom je de ene babynaam verkiest boven de andere. Maar heb je er al eens over nagedacht dat de klank van een naam invloed kan hebben op je keuze? We hebben wat informatie over klanken voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk wat toffe babynamen met betekenis die daarbij horen!

Klanken zijn gelinkt aan gevoelens

Wanneer we woorden of namen voor het eerst horen, creëren we direct een eerste indruk. Dit doen we compleet onbewust. Het komt omdat uitspraak en klanken gelinkt zijn aan emotionele waarde. Met andere woorden; klanken hebben effect op onze gevoelens.

Harde en zachte klanken

Deze zogenaamde klankassociaties kunnen we je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Zachte klanken ervaren we als lief en rustig. Denk bijvoorbeeld aan het merk Fristi. Maar harde klanken linken we aan stoer en krachtig. Een merkvoorbeeld hiervan is Rolls Royce.

Je kunt dit zelf testen door woorden en namen hardop uit te spreken. Voel je het woord vooral achter in je mond? Dan is het een harde klank. En wanneer je het woord voor in je mond voelt, is de klank zacht en fris. Probeer maar eens! 

Klanken en namen; wat is de link?

We hebben het nu over klankassociaties en merken gehad. Maar hoe zijn klanken en babynamen nou met elkaar verbonden? Heel simpel: emotie. Sommige namen roepen toch bepaalde gevoelens bij je op.

Klinkers in jongens- en meisjesnamen

Toekomstige ouders kiezen vaak voor een stoere jongensnaam en wat lievere meisjesnaam. Dit verschil zit ‘m regelmatig in de dominante klinker in de naam. De letter O is bijvoorbeeld een geliefde letter in jongensnamen. Welke letter het goed doet voor meisjes? De A, maar ook de I is favoriet. 

Wist je dat zachte klanken ook worden geassocieerd met aantrekkelijkheid? Als je benieuwd bent naar wat een naam nog meer aantrekkelijk maakt, lees dan ons artikel over aantrekkelijke vrouwennamen.

Klanken; een belangrijke factor bij naamkeuze

Al deze informatie over klinkers en klanken lijkt misschien een ver-van-je-bed-show. Toch vinden behoorlijk wat ouders klank een belangrijke factor bij het kiezen van een babynaam. Dit bleek uit een enquête van het Meertens Instituut over motieven bij naamkeuze. Van de ruim 3.100 ondervraagde ouders gaf gemiddeld 31,7% aan ‘klank’ een belangrijke factor te vinden. Alleen ‘vernoeming’ bleek een belangrijker motief bij het kiezen van de naam.

Babynamen met harde klanken

We konden het niet laten om je te inspireren met een paar mooie babynamen met betekenis. Dit zijn namen met harde klanken voor jongens en meisjes.

Jort
De eerste naam met een harde klank die we uitlichten is Jort. Je zult zien dat veel babynamen met harde klanken wat korter zijn. Dit geeft de naam vaak extra kracht. De jongensnaam Jort is een naam gebaseerd op de elementen. Het betekent ‘land’, ‘landbouwer’ en ‘aarde’. 

Roy
Nog zo’n stoere jongensnaam met een harde klank. De naam Roy heeft ook nog eens meerdere bijpassende betekenissen. Zo betekent de Franse jongensnaam onder andere ‘koning’ en ‘sterke beschermer’. 

Xenna
Maar er zijn natuurlijk ook toffe meisjesnamen met harde klanken. Het bijzondere Xenna is hier een mooi voorbeeld van. De X als beginletter dwingt je bijna om de naam met pit uit te spreken. De naam Xenna wordt eigenlijk pas sinds 2000 aan Nederlandse meisjes gegeven. 

Lex
Je kunt de X ook als eindletter inzetten om de klank harder te maken. Zo ook bij Lex, een relatief populaire naam in Nederland. Voor meisjes wordt vaak de variant Lexie gebruikt, maar door de IE-klank op het eind wordt de naam een stuk zachter. Lex betekent ‘de beschermer’.

Meike 
Zoek jij een babynaam met weinig kans op naamgenootjes van dezelfde leeftijd? Dan is Meike een leuke optie. Deze meisjesnaam met harde klank was begin 2000 even populair. Maar tegenwoordig worden gemiddeld nog maar zo’n 50 Meikes per jaar geboren. Het betekent ‘bitterheid’. 

Michael
Een jongenvariant op Meike is Michael. En deze naam was vooral een populaire babynaam in de jaren 80. Dat kwam natuurlijk door de superster Michael Jackson die toen zijn grootste hits scoorde. De naam krijgt een harde klank omdat je de I uitspreekt als EI. Je kunt hem ook nog leuk afkorten naar Mike

Babynamen met zachte klanken

De namen met een zachte klank kunnen dan natuurlijk uitblijven. Welke uit dit rijtje is jouw favoriet?

Milou
De lieve meisjesnaam Milou is sinds begin 2000 populair in Nederland. Vorig jaar kregen nog 419 baby’s deze naam. Het mooie Milou heeft een zachte klank, maar ook een bijpassende betekenis. Het betekent namelijk letterlijk ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. 

Lou
Een verkorte versie van Milou is Lou. En daarmee maak je de naam ook direct superleuk voor jongens. En hoewel de klank zacht en lief is, is de betekenis stoer. De van oorsprong Germaanse naam Lou betekent ‘beroemde strijder’. 

Indy
Ook de I-klank maakt babynamen zacht. En bij de meisjesnaam Indy is het dus dubbel feest. De naam heeft qua uitspraak namelijk twee dezelfde klinkers. Het mooie Indy betekent ‘onafhankelijk’ en is van origine Engels. Vergelijkbare namen zijn Cindy, Mindy en Lindy.  

Koda
Komt deze naam je vaag bekend voor? Het berenwelpje uit de Disneyfilm Brother Bear heet Koda! De bijzondere naam is van Japanse komaf en betekent ‘vriend’. Dat is natuurlijk een prachtige babynaam met betekenis die perfect in dit rijtje past. 

Ruby
Bij de naam Ruby spreek je de U uit als OE, op z’n Engels. Het is een babynaam gebaseerd op edelstenen. De Nederlandse vertaling van deze bijzondere meisjesnaam is ‘robijn’. De kleur van deze steen is rood, wat de naam extra leuk maakt voor kindjes met rood haar. 

Ibrahim
We zien de laatste tijd veel korte, krachtige jongensnamen. Daardoor vergeten we wel eens hoe mooi lange namen als Ibrahim kunnen zijn. Door de samenstelling van de klinkers A en I krijgt de naam een zachte klank. Ibrahim is een naam uit de Koran en betekent ‘vader van velen’. Krijg je toch afkort-kriebels? De naam wordt vaak verkort naar het vlotte Ibo. 

Luca
Als je jullie kindje graag een unisex babynaam wilt geven is Luca een mooie optie. De betekenis van Luca is ‘uit Lucanië’, een ander woord voor Italië. Deze naam met zachte klank is prachtig voor zowel jongens als meisjes. En je kunt hem op twee manieren uitspreken, als LOE-kaa of LUU-kaa.

Babynamen die eindigen op …

Omdat klank en emotie zo dicht bij elkaar liggen is het soms lastig te benoemen hoe je een bepaalde klank kunt herkennen. Je kunt het trucje van het uitspreken van de naam toepassen, zoals we eerder al uitlegden. Maar er is nog een handigheidje. 

De laatste letter van een naam heeft namelijk veel invloed op de klank. Meestal kun je aan de laatste letter van de naam, mits dit een klinker is, horen welke klank hij heeft. We schreven hier al eens wat artikelen over:

Natuurlijk komen de jongensnamen en andere klinkers ook nog aan bod. Wil je weten wanneer we nieuwe blogs posten? Volg ons dan op Facebook!