Gender reveal: zo organiseer je een spetterend feestje

Gender reveal
23 mei 2022

Joepie, jullie verwachten een kindje! Al weken branden jullie van nieuwsgierigheid: wordt het een jongen of een meisje? Het onthullen van het geslacht kun je feestelijk aanpakken met een gender reveal party. Tijdens dit uit Amerika overgewaaide feestje maak je bekend of er een meisje of een jongetje in je buik groeit. Maar hoe werkt zo’n gender reveal party eigenlijk? Wat zijn de leukste manieren om het geslacht te onthullen? En welke activiteiten zijn leuk om te doen? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over jouw gender reveal party!

Wat is een gender reveal?

We noemden hierboven al dat je tijdens een gender reveal laat weten of jullie kindje een jongetje of een meisje is. De hele gender reveal draait eigenlijk om deze verrassing. Soms worden alleen de gasten verrast, maar ook de aanstaande ouders kunnen verrast worden. De kleuren blauw en roze worden meestal gebruikt voor de grote onthulling. Je mag helemaal zelf weten hoe je het feestje verder invult. Lekkere snacks, spelletjes of gewoon gezellig kletsen: alles mag. Sommige aanstaande ouders vinden het fijn als alleen familieleden en beste vrienden over de vloer komen, anderen nodigen lekker veel mensen uit. Dat is helemaal aan jou! 

Wanneer organiseer je een gender reveal?

Meestal kom je tijdens de 20-weken-echo te weten wat het geslacht van jullie kindje is, maar tijdens een pretecho vanaf 16 weken kan de echoscopist meestal ook al vertellen wat het wordt. De gender reveal party geef je dus rond of nadat je 20 weken zwanger bent.

Leestip: Van deze kraambezoek tips wordt kraamvisite extra leuk!

Gender reveal uitnodiging

Met een mooie gender reveal uitnodiging zet je de toon voor je gender reveal party. Bij Kaartje2go vind je bijvoorbeeld verschillende toffe opties. Je kunt ook voor een kaart met een foto kiezen. Plaats bijvoorbeeld een foto van de laatste echo op de kaart en vraag jullie gasten om alvast te raden wat het geslacht is. Kies daarvoor een foto die het antwoord niet meteen al weggeeft. Er moet natuurlijk wel wat te raden overblijven! Maar je kunt natuurlijk ook voor een liefdevolle foto van jou en je partner gaan, met je babybump prominent in beeld.

Tip: Maak de uitnodiging nog specialer door een videobericht aan je kaart toe te voegen. Upload een video van bijvoorbeeld de laatste echobeelden (waarop het geslacht nét niet onthuld wordt). Via een QR-code op de kaart kunnen genodigden vervolgens jullie video bekijken. Spannend!

Wel of geen verrassing voor jezelf?

De gender reveal party draait natuurlijk om één ding: de onthulling van het geslacht. Dat moet dan ook het ultieme hoogtepunt van jullie feestje worden. Sommige aanstaande ouders kiezen ervoor om zelf al op de hoogte te zijn. Zo kun je je feestje namelijk iets makkelijker organiseren. Maar het is ook superleuk om jezelf en je partner te laten verrassen. Laat de verloskundige het geslacht opschrijven en in een envelop stoppen. Vervolgens geef je de envelop met het geslacht aan je beste vriend(in). Aan de hand van confettikanonnen, rookbommen, taarten met roze of blauwe vulling en ballonnen wordt de gender reveal één grote verrassing voor de ouders in spe.

Leestip: 5 écht originele babyshower ideeën voor een uniek feestje.

Gender reveal: de onthulling

Er zijn talloze manieren om het geslacht van jullie kindje te onthullen. We hebben hieronder 5 leuke onthul-momenten voor je verzameld.

1. De gender reveal cake 

De meest klassieke manier om het geslacht van jullie kindje te delen is via een taart. De taart ziet er aan de buitenkant heel normaal uit (of natuurlijk hysterisch), maar vanbinnen is de taart roze óf blauw. Samen met je partner snijd je de taart aan en voilà, iedereen mag gillen bij het zien van de kleur! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de taart bij een bakker te bestellen. Op die manier kan je het geslacht namelijk ook voor jezelf geheim houden. Maar het is ook heel leuk om zelf een taart te bakken. Op internet staan verschillende lekkere en simpele recepten voor een gender reveal cake. Maar je eigen favoriete taartrecept is ook helemaal prima. Bestel gewoon wat voedselkleurstof en klaar is Kees!

Bonustip: Ben je gek op cupcakes? Dan kun je voor al je gasten gender reveal cupcakes bakken. Tel tot drie en laat iedereen tegelijkertijd een hap nemen. Hét recept voor een heerlijk hysterisch verrassingsmoment.

2. Poederbommen en confettikanonnen

Ben je niet bepaald een keukenprinses of zoetekauw? Dan kan je helemaal losgaan met confettikanonnen of gekleurd poeder. Deze onthul-manieren zorgen gegarandeerd voor een groots effect. Je kunt poeder- en confettikanonnen heel makkelijk online bestellen. In het geval van poeder is het verstandig om kleding te dragen die vies mag worden. Voor een dramatisch effect is witte kleding ook helemaal leuk. Verder is het handig om de poeder- en confettikanonnen buiten af te laten gaan. Hou je je gender reveal feestje in het park of in de natuur? Zorg dan wel dat je alle confetti netjes opruimt. Poederbommen en confettikanonnen zijn perfecte items om een mooie fotoshoot mee te doen. Zo kun je er ook voor kiezen om het geslacht van jullie kindje te delen aan de hand van een mooie foto.

3. Leef je uit op een piñata

Tegenwoordig zijn piñatas een heuse trend op het gebied van gender reveal feestjes. Bestel een piñata in de vorm van een vraagteken of ooievaar en vul deze met blauwe of roze confetti en snoepjes. Blinddoek om en rammen maar! Deze gender reveal manier zal gegarandeerd voor hilarische taferelen zorgen. Hou je camera dus in de aanslag.

Tip: Je kunt natuurlijk ook zelf een piñata maken. Hou het simpel met een versierde doos en vul deze met confetti. Op Pinterest staan ook veel creatieve ideeën om er een DIY-project van te maken.

4. Ballonnen met confetti

Denk je aan ballonnen en confetti, dan denk je natuurlijk aan feest! Dit zijn dan ook populaire gender reveal artikelen. Hoe werkt het? Je vult een ballon met blauwe of roze confetti, je blaast hem op, en op het moment suprême prik je de ballon door. Let erop dat het een stevige ballon is die de onthulling qua kleur niet weggeeft. Het is zonde als je aan de buitenkant al kan zien welke kleur de confetti heeft. Op internet zijn er trouwens ook veel gender reveal ballonnen te vinden. Lekker makkelijk!

5. Verras dierbaren met een video op kaart

Soms wonen je dierbaren ver weg of lukt het niet om elkaar te zien. Maar het is natuurlijk wel leuk om het geslacht van je baby op een originele manier bekend te maken. Stuur daarom een mooi kaartje met video! Zoek bij Kaartje2go een leuk kaartje uit en upload jullie video gratis in de kaartmaker. Vervolgens kunnen de ontvangers via een QR-code dé onthulling bekijken. Echt een gender reveal kaartje dus. Op de gender reveal video kun je je helemaal uitleven. Samen met je partner kun je alle bovenstaande ideeën uitvoeren, zoals confettiballonnen lekprikken of poederkanonnen afschieten. Hoe meer spektakel op beeld hoe beter. Ook leuk: op de voorkant van het kaartje kun je alvast een foto van de echo laten zien. Zo kunnen de ontvangers raden wat het geslacht is voordat ze jullie filmpje zien. 

Activiteiten voor jullie gender reveal party

Oké, de onthulling wordt een heerlijk feestelijke verrassing. Maar een gender reveal feestje leent zich ook goed voor allerlei andere leuke activiteiten. Wij zetten 5 toffe spelletjes voor je op een rijtje.

  • Vraag je gasten van tevoren om het geslacht van jullie baby te raden. Iedereen moet óf iets blauws óf iets met de kleur roze aantrekken. De gasten die het goed hebben, winnen een prijs (bijvoorbeeld een reep chocola of een zakje met bloemzaadjes). 
  • Geef je gasten bij binnenkomst allemaal een envelop met een blauwe of roze post-it (of iets anders wat blauw of roze is). De gasten moeten zelf uitzoeken van welke kleur uiteindelijk de meeste post-its zijn uitgedeeld. Door nét iets meer enveloppen van de ene kleur te verspreiden maak je het voor je gasten extra spannend.
  • Ga darten! Versier een bord of wand met ballonnen (of bevestig ze buiten aan de schutting). Vul één ballon met roze of blauwe confetti en de rest van de ballonnen met een genderneutrale confettikleur. Je gasten mogen met dartpijltjes één voor één op de ballonnen mikken. Degene die de enige echte gender reveal ballon lekprikt wint een kleinigheidje.
  • Laat je gasten jullie babynaam raden. Heel spannend, want misschien wordt dé naam wel genoemd. Oefen dus maar op je pokerface! Je kunt je gasten ook de geboortedatum, het geboortegewicht en de kleur ogen laten raden. Zo ontstaat er een heus babypooltje. Superleuk om achteraf te bekijken wie het meeste goed had.
  • Verwerk in je afspeellijst liedjes die iets met roze of blauw te maken hebben. Wissel je lievelingsliedjes bijvoorbeeld af met een liedje van Pink of het liedje ‘Blue’ van Zayn Malik. Er bestaan verrassend veel liedjes met een van beide kleuren in de tekst. Welke gast zal de hint als eerste doorhebben?

Tips voor gender reveal versiering

Bij het aankleden van je huis mag je natuurlijk he-le-maal losgaan. Traditioneel zijn de kleuren roze en blauw altijd goed. Leef je dus uit op roze en blauwe ballonnen, slingers en vlaggetjes. Versieringen met babythema passen ook perfect bij een gender reveal party. Ruk de ooievaars, speentjes en andere babydecoratie dus maar aan! Wil je voor het echte glam-effect gaan? Dan kun je de kleuren roze en blauw combineren met metallic tinten, zoals goud of zilver. En zijn mierzoete pastelkleurtjes niet jouw ding? Dan kun je ook prima voor stoerdere versieropties gaan. Denk bijvoorbeeld aan oudroze voor een meisje en olijfgroen voor een jongetje. Of wissel deze kleuren af met neutrale bruintinten. Zo heb je een gender reveal feestje dat helemaal bij jullie stijl past. 

Tip: Ook wat betreft eten en drinken mag je helemaal uit je bol gaan. Roze en blauwe cupcakes, cakepops, taart, snoep en alcoholvrije champagne: het kan niet op. Qua traktaties kun je natuurlijk ook voor naturelle tinten gaan.

Geniet!

Met deze tips wordt het vast een gezellige gender reveal party. Maar je kan het natuurlijk zo groot en zo klein houden als je zelf wil. Of je nu groots gaat uitpakken of juist voor een intieme onthulling gaat, het is superleuk om er op een speciaal moment bij stil te staan. Zie het gender reveal feestje vooral als een mooie mijlpaal die alvast een tipje van de sluier oplicht over het hummeltje dat in je buik groeit. Want of het nou een jongetje of een meisje wordt, jullie kindje zal hoe dan ook een wolk van een baby zijn 💕

Volg je ons als op Facebook en Instagram? Daar delen we wekelijks babyfeitjes, babynamen-inspiratie en updates over onze nieuwste blogs.

Gerelateerde blogs

Eerste vaderdag
Eerste Vaderdag tips voor een geweldige dag
Kerstdiner kinderen
Kerstdiner met kinderen: tips en recepten voor lekkerbekjes!
Babykamer ideeen
De leukste babykamer ideeën op een rijtje!