checklist-babynaam-kiezen

Jullie babynaam kiezen met een checklist

1 oktober 2018

Zijn jullie op zoek naar een leuke naam voor jullie kindje maar weet je eigenlijk niet goed waar te beginnen? Wij maakten een lijstje om je te helpen met het kiezen van een babynaam! Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en maak je al heel snel een kleine selectie van mooie namen. Lees verder voor onze checklist bij het kiezen van een babynaam.

1. Sluit eventueel een geslacht uit

Het is misschien een open deur in deze babynaam checklist, maar als je al weet of het een jongen of een meisje wordt, begin je natuurlijk met het uitsluiten van het andere geslacht. Zo hoef je maar de helft van de voornamen te beoordelen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een leuke unisex naam voor beide geslachten.

2. Kies je favoriete voorletters (of sluit voorletters uit)

Bij het kiezen van de naam van je kindje kun je daarnaast op een voorletter zoeken die je mooi vindt. De letter J is bijvoorbeeld de populairste voorletter voor zowel jongensnamen als meisjesnamen. Wil je juist een naam met de minst voorkomende voorletter? Ga dan voor een Q, U, W of X! Kijk trouwens ook eens naar de letters die je juist niet als voorletter wilt. Sommige aanstaande ouders willen bijvoorbeeld niet dezelfde voorletter als de achternaam, omdat dit niet mooi zou zijn voor de uitspraak.

3. Kies het soort babynaam

Je hoeft je niet direct vast te pinnen op één soort naam, maar het geeft wel richting om te zoeken in een specifieke groep namen die jullie mooi vinden. Kies daarom samen het soort naam waar jullie naar willen zoeken. Houden jullie van oud-Hollandse namen, Bijbelse namen of juist Engelse namen? Namen uit de natuur zijn trouwens ook erg populair tegenwoordig. En wat dacht je van een naam uit je favoriete serie, een stoere naam of een lieve naam? Van hieruit maak je een lijstje met je favoriete voornamen.

4. Bedenk of je je kindje wilt vernoemen naar een dierbare

Als je je kindje dezelfde naam wilt geven als een dierbaar familielid of een goede vriend, dan kun je hier nu ook over nadenken. En wil je dat dit de eerste naam wordt of ga je voor een tweede of derde naam als vernoeming? Bedenk eventueel ook variaties op de naam als de oorspronkelijke naam niet zo bij jullie past. De naam Isa is bijvoorbeeld een afgeleide van Elisabeth en de naam Sepp komt van Jozef.

5. Voeg jullie lijstjes samen en streep babynamen weg

Als het goed is hebben jij en je partner nu allebei een lijstje met favoriete namen. Bekijk samen de lijstjes met voornamen en streep weg welke een van jullie niet mooi vindt. Schrap een naam trouwens niet te snel, want soms moet je ook even wennen aan een naam. Nu heb je een lijstje met jullie mooiste babynamen!

6. Zoek de betekenis van de voornamen op

Om nog dichter bij jullie mooiste naam te komen duik je samen wat dieper in de voornamen. Zoek bijvoorbeeld de betekenis van alle namen op. Het verhaal achter een naam kan je namelijk overtuigen om deze te kiezen of toch aan je voorbij te laten gaan. Natuurlijk hoeft de betekenis van een naam niet doorslaggevend te zijn. Soms zijn de klanken van een naam al genoeg.

7. Check de populariteit van de babynamen

Wil je niet dat jouw zoon of dochter met nog twee andere Luuks of Julia’s in een klas zit? Check dan eerst even hoe populair de babynamen van jullie lijstje het afgelopen jaar waren. Dit doe je natuurlijk via onze website. Je vindt hier de jaarlijkse populariteit van alle voornamen.

8. Zet de namen voor de achternaam

Iets waar veel aanstaande ouders niet op letten is hoe de voornaam bij de achternaam staat. Door de namen eens voluit te schrijven zie je bijvoorbeeld precies hoe de naam op paspoorten en diploma’s zal staan. Spreek de voor- en achternaam ook eens een paar keer hardop uit, want zo merk je of de namen niet in elkaar overvloeien (wat bij Noa Aarts en Luuk Ikink het geval is). Sommige ouders willen om deze reden ook niet dezelfde voorletter als de achternaam.

9. Google de voornamen eens

Voordat je een naam kiest is het fijn om te weten waar deze mee geassocieerd wordt. Google de babynamen daarom eens! Deze associaties kunnen ervoor zorgen dat je een naam wel of niet leuk vindt, of dat je kindje hier later aan herinnerd wordt. Onthoud wel dat mensen om je heen altijd een associatie bij een naam hebben door iemand die ze kennen, maar dat deze weer omgevormd wordt door jouw leuke en vrolijke zoon of dochter!

10. Zet de namen naast die van eventuele broertjes en zusjes

Zijn jullie al ouders van een of meer kinderen? Zet hun voornamen dan eens naast die van hun toekomstige broertje of zusje. De namen Maud en Noud klinken bijvoorbeeld naast elkaar opeens als een dynamisch duo en bij de namen Wolf en Beer lijkt het of de dierentuin de inspiratiebron was! Je ziet zo dus precies of de namen wel bij elkaar passen.

11. Laat de babynamen rustig landen

Zijn er babynamen die deze hele namen checklist hebben doorstaan? Laat deze namen dan een paar weken rustig landen. Zeg de namen bijvoorbeeld nog eens hardop, doe alsof je je kindje roept voor het eten door de naam onderaan de trap te roepen en maak online eens geboortekaartjes met de namen. Op deze manier kom je er het beste achter hoe je jullie kindje gaat noemen.

Handige babynaam checklist

Met dit lijstje om je te helpen met het kiezen van een babynaam wordt het vinden van de naam een stuk gemakkelijker. Begin trouwens op tijd met het kiezen van de naam, zodat je straks in alle rust aan de naam van je kindje kunt wennen!