15 bijzondere Ierse babynamen

Ierse babynamen
4 november 2020

Ierland is vooral bekend vanwege zijn bier en whiskey. Maar het groene eiland aan de rand van Europa heeft ook een prachtige taal, die associaties oproept met lang vervlogen tijden. Voor aanstaande ouders die op zoek zijn naar een zeldzame naam zetten we de allermooiste, bijzondere Ierse babynamen op een rijtje.

De oorsprong van Ierse babynamen

Misschien heb je nog geen idee wat je kunt verwachten van Ierse namen. Ze zijn prachtig, maar wel een tikkeltje apart. Dit maakte ons nieuwsgierig naar de geschiedenis van Ierse babynamen. Daarom gingen we op onderzoek uit en we ontdekten het volgende.

Ierse namen en hun interessante spelling

De uitspraak van Ierse babynamen kan heel anders zijn dan hoe je ze spelt. Deze bijzondere schrijfwijze van namen komt door de Keltische komaf. De Kelten leefden tot zo’n 400 na Christus op de plek die we nu kennen als Ierland. Vanaf dat moment werden Keltische namen doorgegeven. Mettertijd zijn deze Ierse babynamen wel een beetje vervormd naar iets hippere varianten.

Traditionele Ierse babynamen

 De echte traditionele namen uit Ierland zijn vaak afkomstig uit de mythologie of de Bijbel. De Grieken deden dit ook. We schreven eerder al eens een artikel over babynamen uit de Griekse mythologie. Het kwam ook regelmatig voor dat Ierse ouders hun kids vernoemden naar (meestal Ierse) heiligen.

De link tussen Ierse en Engelse namen

Voor bijna alle Ierse babynamen bestaat een Engelse vertaling. En Engelse babynamen zijn over het algemeen wat minder lastig uit te spreken. Soms passen de Engelsen de naam zelfs aan naar de uitspraak, zo wordt Méabh in het Engels Maeve. Maar het kan gekker. Sommige Engelse varianten lijken maar een minibeetje op de originele Ierse naam. Zo is Timothy de Engelse versie van Tadhg. 

Deze namen zijn populair in Ierland

We beginnen met een greep uit de populairste Ierse babynamen. Deze namen werden in Ierland in 2019 het meest gegeven. En ze lijken totaal niet op de namen uit ons lijstje populairste babynamen.

Fiadh
Fiadh staat in Ierland in de top vijf. De meisjesnaam doet ons een beetje denken aan een Italiaans automerk. Maar je spreekt deze Ierse babynaam uit als ‘fie-ah’. De naam betekent ‘hert’. Het lijkt een beetje op de naam Vieve, die we in Nederland wel kennen.

Darragh
Deze jongensnaam wordt uitgesproken als ‘dai-ruh’. We raden Darragh zeker aan als je verwacht dat je zoon een boom van een kerel wordt. Darragh staat namelijk voor ‘eik’. Ook een mooie babynaam voor herfstkindjes.

Tadhg
Het stoere Tadhg spreek je uit als ‘taaig’. Wat ons betreft heeft Tadhg een van de mooiste betekenissen, namelijk ‘verhalenverteller’. Tadhg is ook nog eens een middeleeuwse koningsnaam. Dit kun je dus gerust een voorname voornaam noemen.

Aoife
Aoife wordt uitgesproken als ‘ie-fah’ en is een heldin uit de Ierse mythologie. Het is afgeleid van het Oud Ierse woord voor ‘schoonheid’ en daarmee een geweldige naam voor meisjes. Een bekendere naam die hier op lijkt is Yfke.

Bekende Ierse babynamen

Wij hadden de namen uit het vorige rijtje nog nooit eerder gehoord. Jij wel? Maar lang niet alle Ierse namen zijn ons onbekend. Deze babynamen heb je vast wel eens voorbij zien komen.

Finn
Het stoere Finn is een van de populairdere Ierse namen in Nederland. Het staat voor ‘eerlijk’ en kwam met de Vikingen naar Ierland. Finn is dus echt een naam voor stoere jongetjes die recht door zee zijn.

Liam
Ook Liam behoort tot de bekendere Ierse babynamen voor jongetjes. De afkorting van William werd in Engeland populair na 1066, toen de Normandische koning Willem de Veroveraar Engeland bezette. Tegenwoordig heeft Liam als babynaam ook veel andere landen veroverd.

Cillian
Cillian is de Ierse versie van het Engelse Killian en heeft dezelfde uitspraak. Het komt van een Ierse monnik uit de zevende eeuw en staat voor ‘kerk’, ‘strijd’ of ‘intelligent’. Je kunt er dus veel kanten mee op. Als je van alternatieve babynamen houdt is dit ook een leuke, want met deze spellingswijze heb je minder kans op naamgenootjes.

Aidan
Het mysterieuze Aidan betekent ‘klein vuur’. Dat belooft een pittig kindje te worden. De schrijfwijze Aiden komt in Nederland vaker voor. Meer dan 180 kindjes werden vorig jaar Aiden genoemd. 25 mini’s kregen de naam Aidan met een A.

Rory
Wij zijn dol op babynamen uit films en series. Daarom deden we ook een intern dansje bij het zien van de naam Rory. Deze schattige meisjesnaam, die ‘koning met rode haren’ betekent, is bekend van de tv serie Gilmore Girls. Namen die hierop lijken zijn Romy en Rosie

Maud
Ierse babynamen voor meisjes zijn heus niet altijd lief en schattig. Ze kunnen ook onwijs stoer zijn. Zo ook het pittige Maud. De kracht zit ‘m voornamelijk in de betekenis, want Maud betekent ‘sterk in strijd’ in het Iers. Als dat maar geen voorbode voor de puberteit wordt! 

Kelly
Nog zo’n toffe Ierse naam met een soortgelijke betekenis is Kelly. Het mooie Kelly staat voor ‘afstammend van de oorlog’ en is tegenwoordig vrij uniek in Nederland. De laatst bekende naamgeving stamt uit 2002. Time flies, want dat is dus alweer 18 jaar geleden.

Deze Ierse babynamen zijn apart maar tof

Je hebt zeldzame babynamen en je hebt Ierse babynamen. Onderstaande namen uit Ierland zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar avontuurlijke ouders gaan vast kwispelen van deze bijzondere exemplaren.

Breandán
Ieren geven hun zonen graag een koninklijke voornaam en Breandán is daar een mooi voorbeeld van. Het is afgeleid van het Oud Ierse Brénainn, wat ‘prins’ of ‘koning’ betekent. Deze naam wordt ook wel geschreven als Brendan, maar met Breandán ben je net wat origineler.

Caoimhe
Het unieke Caoimhe spreek je uit als ‘kie-va’. Inderdaad, geen pijl op te trekken. Desalniettemin is Caoimhe in Ierland een populaire naam. In Nederland daarentegen komt de Ierse meisjesnamen nauwelijks voor. De betekenis van Caoimhe is ‘mooi meisje’ en jullie dochtertje is natuurlijk de allermooiste.

Sadhbh
Deze duizenden jaren oude meisjesnaam uit de Ierse mythologie is in Nederland zeldzaam. Sadhbh is vergelijkbaar met Sabine, maar wordt uitgesproken als ‘saaiv’. Het betekent ‘lief’. Wat vind jij van deze babynaam met liefde in de betekenis?

Saoirse
Als je een aparte Ierse naam zoekt, is Saoirse daar zeker één van. Je spreekt het uit als ‘sur-sha’ en het betekent ‘vrijheid’. Het is een van de jongere Ierse babynamen en werd populair nadat in 1919 de onafhankelijkheid was uitgeroepen. De naam Saoirse is tof voor zowel jongens als meisjes.

Waarom Ierse namen het overwegen waard zijn

Met een Ierse babynaam kies je voor een zeldzame en soms ook wat lastig uit te spreken naam. Maar daar staat tegenover dat ze vaak eeuwenoud zijn en er een mooie geschiedenis achter schuilgaat. En wat dacht je van de betekenissen van Ierse kindernamen. Stuk voor stuk pareltjes. Het blijft toch leuk om de betekenis en het verhaal achter jullie gekozen naam te kunnen delen met vrienden en familie.

Vond je onze Ierse babynamen wel mooi, maar zat jullie ultieme naam er net niet tussen? Laat je dan eens inspireren door deze leuke babynamen blogs: 

Wie weet vindt je daar de perfecte naam voor jullie zoon of dochter. Voor meer babynamen feitjes en updates over nieuwe blogs kun je ons ook volgen op Facebook en Instagram.

Gerelateerde blogs

kindje-van-meghan-en-harry
Zo heet het eerste kindje van Meghan en Harry
Hebreeuwse namen
Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen
Populairste babynamen ter wereld
Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!